BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TOP 5 softuri pentru utilizarea dronelor

Publicat: 17 decembrie 2020 - 10:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu ajutorul dronelor, fermierii moderni îşi "văd" îndeaproape câmpurile, îmbunătăţesc randamentul culturilor, minimizează costurile operaţionale şi cresc eficienţa exploataţiei.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

În America de Nord mai mult de 80% dintre fermieri folosesc platforme digitale pentru colectarea şi analiza datelor din teren cu ajutorul dronelor sau al sateliţilor. Există numeroase programe dedicate supravegherii aeriene, monitorizării, cartografierii, modelării şi analizei datelor colectate cu ajutorul dronelor agricole. Le prezentăm pe 5 dintre cele mai cunoscute.


1. Pix4DAg

 

Programul Pix4D a fost dezvoltat începând din 2011 de către Computer Vision Laboratory la EPFL (Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveţia).
Fluxul de lucru al Pix4D cuprinde captură, procesare, analiză şi distribuire a datelor. Un set complet Pix4D include terminalul mobil Pix4Dcapture, calculatorul cu programul Pix4D şi Pix4D Cloud. Programul Pix4D poate efectua calcule de volum, contururi, volume 3D, modele digitale de suprafaţă, mozaicuri ortofoto, modele de textură 3D, etc.

Foto 1 Pix4Dag_b

Pix4Dcapture funcţionează similar cu majoritatea software-urilor de planificare a rutelor. După conectarea dronei, selectarea zonei (poate fi o formă neregulată) şi setarea altitudinii de survolare aeriană, drona poate îndeplini automat sarcina.
Pix4D Desktop - software-ul poate procesa (offline) datele achiziţionate de la Pix4Dcapture.
Pachetul Pix4D este disponibil pentru Windows şi macOS.
Abonamentul anual pentru Pix4Dmapper Professional Edition furnizat de site-ul oficial este de 3.500 dolari.

 

2. Drones Deploy Field Scanner

 

Programele DroneDeploy sunt utilizate de fermieri şi companii din peste 150 de ţări şi au cartografiat milioane de hectare de teren. Aplicaţia poate fi descărcată din Google Play sau App Store şi e folosită pentru a planifica rute şi a naviga pe hărţile interactive sau pe modelele 3D care au fost deja construite. Pentru programul DroneDeploy web există o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile în care utilizatorii să încarce fotografii aeriene pentru procesare. În plus, există diverse modele de întocmire a hărţilor topografice şi cartografiere, utilizatorii putând alege diverşi algoritimi şi indici vegetativi (NIR, NDVI, VARI, etc.) pentru a vedea starea culturilor agricole.

Foto 2 Drones Deploy Field Scanner_b


O caracteristică importantă care diferenţiază DroneDeploy de alte programe de supraveghere şi cartografiere aeriană este aceea că utilizatorii pot descărca şi utiliza informaţii şi de la alte aplicaţii şi servicii de stocare (cloud), pe care apoi să le ruleze în DroneDeploy.

 

3. Precision Hawk

 

Precision Hawk este o platformă software completă de cartografiere aeriană, care vine cu o serie de instrumente de analiză pentru imagini capturate cu diverse tipuri de drone şi metode (DJI, BirdsEyeView, SenseFly, Parrot, 3DR şi altele). Precision Hawk este disponibil ca soluţie bazată pe cloud, precum şi ca versiune desktop.
Cu ajutorul Precision Hawk se pot observa tendinţele de creştere, inventarierea plantelor, generarea de hărţi de prescripţie, identificarea timpurie a stresului plantelor şi măsurarea fermei.
PrecisionAnalytics Agriculture oferă un software puternic bazat pe inteligenţa artificială. În plus faţă de instrumentele de numărare şi evaluare a creşterii plantelor, PrecisionAnalytics oferă o suită de indici vegetativi - precum NDVI, VARI, GRVI, GLI, NDRE, SAVI, etc., care permit personalizarea analizei sănătăţii plantelor în funcţie de circumstanţele date.
Datele obţinute cu ajutorul programului şi rapoarte PDF dinamice pot fi distribuite direct prin link-uri (nu este necesară conectarea) către oricine doriţi, integral sau limitat la o anumită zonă de interes prin simpla mărire a zonei din interfaţă. Precision Hawk produce şi hărţi de prescripţie.

 

4. Platforma Sentera

 

Produsele Sentera Agriculture Solutions fac mai uşoară integrarea datelor din teren în platformele digitale. Sentera oferă soluţii complete: drone, senzori şi programe de analiză. Programele integrate de software şi senzori dau informaţii rapide şi precise, care generează analize şi îmbunătăţesc rezultatele muncii fermierilor.

SENTERA Sensor_b

Platforma software FieldAgent, dezvoltată de Sentera, este un hub elegant, uşor de utilizat, care reuneşte datele obţinute cu ajutorul dronelor şi al senzorilor în web şi cloud. Totul într-o singură aplicaţie mobilă care gestionează întregul proces de colectare a datelor prin doar câteva atingeri, de la planificarea zborului şi până la gestionarea senzorilor. Acelaşi proces simplu poate fi utilizat indiferent dacă un client foloseşte un senzor entry-level cu o dronă ieftină sau echipamentele şi analizele mai sofisticate pe o platformă industrială UAV.
Sentera oferă soluţii software şi hardware pentru unii dintre cei mai mari producători de seminţe, nutriţie şi protecţie a culturilor din lume.

 

5. Botlink Mapper

 

Software-ul Botlink furnizează rapid date importante şi hărţi de înaltă precizie ale terenului agricol. Cu ajutorul unei drone şi a software-ului Botlink, fotografiile capturate în timpul unui zbor pot fi transformate într-o singură hartă detaliată, bogată "în date". Imaginile aeriene procesate sunt stocate şi organizate în aplicaţia web Botlink, cu ajutorul căreia puteţi monitoriza permanent culturile. Indicele de vegetaţie NDVI şi analiza stării de sănătate a culturilor în fiecare punct al câmpului permit crearea unor modele 3D ale terenului, cu detalii uimitoare de suprafaţă pentru a identifica, spre exemplu, punctele înalte şi joase sau problemele de drenaj.

Foto 4 indici de vegetatie - daca incape_b

 

Vizualizat: 1076 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?