Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Testarea germinării seminţelor cu ajutorul Inteligenţei Artificiale

Publicat: 10 august 2020 - 09:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seminţele sunt esenţiale pentru agricultură, iar asigurarea unei germinări sănătoase şi consistente este vitală. Institutul Earlham din Marea Britanie a dezvoltat o metodă eficientă şi atractivă din punct de vedere al costurilor, semiautomatizată, cu randament ridicat, pentru determinarea gradului de germinare a seminţelor.

Utilizând inteligenţa artificială şi instrumente de analiză imagistică bazate pe învăţare automată (machine learning), cercetătorii au creat SeedGerm, un dispozitiv capabil să indice frecvenţa germinării şi vigoarea, cele mai importante două trăsături care stabilesc performanţa seminţelor.

germinare-seminte_bFermierii au nevoie de seminţe care să germineze eficient şi uniform într-o anumită perioadă pentru a-şi maximiza productivitatea culturilor de câmp sau de seră. Prin urmare, furnizorii de seminţe trebuie să testeze probe de seminţe pentru a asigura o anumită rată de germinare, un proces dificil, de durată şi predispus la erori. SeedGerm oferă o soluţie uşor de utilizat, low-cost şi scalabilă, fiind testată cu succes pe câteva culturi cu potenţial comercial, printre care tomate, ardei, porumb, orz şi o varietate de rapiţă.

SeedGerm analizează imaginile surprinse de camere foto pe parcursul procesului de germinare, documentând fiecare etapă de dezvoltare a plantelor, de la imbibiţie până la apariţia rădăcinii şi modificările ulterioare ale plantei în creştere. Un screening rapid, precis şi cu randament ridicat, care ar putea prezenta un interes major pentru companiile producătoare de seminţe şi programele de cercetare care gestionează colecţii mari de germoplasmă.

Combaterea integrată a buruienilor

Pe lângă faptul că este un instrument de asigurare a calităţii pentru companiile de seminţe şi fermieri, capacitatea SeedGerm de a măsura schimbările fenotipice pe parcursul perioadei de vegetaţie ar putea oferi anumiţi indicatori de performanţă, şi nu doar în ceea ce priveşte randamentul culturilor, ci chiar evaluarea puterii de suprimare a buruienilor.

Învăţarea automată - o versiune a inteligenţei artificiale - implică învăţarea sistemelor informatice pentru a interpreta şi traduce cantităţi vaste de date care sunt acum disponibile prin creşterea puterii de procesare şi a soluţiilor cloud. În cazul acesta, învăţarea automată supravegheată este utilizată pentru a determina automat cum progresează germinarea prin compararea imaginilor. Algoritmii pot fi antrenaţi pentru a prezice cât de probabil este ca o sămânţă să germineze, pe baza măsurătorilor extrase dintr-o imagine care se referă la dimensiunea, forma şi culoarea seminţei.

SeedGerm este rezultatul unei colaborări între Institutul Earlham, Centrul John Innes, Syngenta şi NIAB. Experţii Syngenta au confirmat eficacitatea acestei noi tehnologii pentru măsurarea gradului de germinare a seminţelor şi a sănătăţii răsăririi plantelor la cinci specii majore de cultură. SeedGerm promite astfel să stabilească noi standarde de calitate în certificarea seminţelor, facilitând totodată recomandări mai precise în ceea ce priveşte ratele de semănat.

Vizualizat: 678 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?