BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ţara cu cei mai mulţi roboţi activi în ferme

Publicat: 11 noiembrie 2020 - 17:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă SUA conduce cu autoritate cea de a patra revoluţie agrară la nivel mondial, Franţa poate revendica titlul de ţara europeană cu cei mai mulţi roboţi utilizaţi în agricultură.

un articol de
LIVIU GORDEA

Viitorul agriculturii este „la mâna şi mintea roboţilor”. Toate previziunile vorbesc de o externalizare a muncilor repetitive către entităţi autonome înzestrate cu o capacitate fantastică de a procesa date şi în măsură să ia cele mai bune decizii. Fără întrerupere, 24 de ore pe zi, ceea ce nu poate fi decât o mare uşurare pentru proprietarii de ferme care astăzi se confruntă cu o lipsă tot mai acută în ceea ce priveşte forţa de muncă. Scenariul acesta nu este nici unul prea optimist, dar nici foarte departe de realitate. Programaţi să preia mare parte din sarcinile omului, roboţii agricoli ştiu să semene, să plivească şi să împrăştie îngrăşăminte, după care să adune recolta. Mai sunt, desigur, încă destule obstacole de reglementare şi, într-o măsură mai mică, economice, care ţin în frâu acest proces al automatizării agricole, dar mai mult ca sigur nu e cale de întoarcere.

FIRA-1 _b 

 

10.000 de roboţi agricoli în uz

 

Să luăm exemplul Franţei, a doua economie europeană şi principala forţă agricolă de pe continent, care astăzi reprezintă un model de dezvoltare şi însuşire a noilor tehnologii agricole, iar contextul nu este deloc întâmplător. Potrivit statisticilor oficiale, fermierii din Hexagon au în exploatare peste 10.000 de roboţi creaţi special pentru activităţile agricole! Dintre aceştia, circa 8.000 de roboţi de muls, 2.000 de roboţi dedicaţi managementului din fermele zootehnice, 100 de roboţi specializaţi pe culturile legumicole, utilizaţi în principal la plivit, şi alte cel puţin zece exemplare care lucrează în podgorii! Numai în 2019, vânzările de roboţi de muls au crescut cu 50%, comparativ cu anul precedent.

 FIRA-2_b

 

Provocările sectorului

 

Agricultura trebuie să îşi reducă propria expunere la riscuri, fiind unul dintre sectoarele cele mai predispuse la accidente. „Pentru a face faţă acestor provocări, soluţia ar fi tranziţia la agricultura de precizie, agroecologia sau chiar agricultura urbană. Robotica pare astfel a fi instrumentul potrivit în această direcţie”, a declarat Roland Lenain, director de cercetare în cadrul Institutului Naţional Francez pentru Agricultură, Alimentaţie şi Mediu (INRAE),cu ocazia unui webinar de promovare a Forumului Internaţional de Robotică Agricolă (FIRA), manifestare organizată de GOFAR. Ediţia cu numărul cinci va avea loc în perioada 8-10 decembrie şi se va desfăşura aproape exclusiv în format digital.

 

Obstacole tehnologice şi de reglementare

 

„Reglementările sunt un obstacol în calea dezvoltării pieţei roboţilor agricoli”, recunoaşte şi Alain Savary, CEO al Axema, asociaţia producătorilor şi importatorilor de echipamente agricole din Franţa. Acest fapt întârzie industrializarea, ceea ce ar avea ca efect scăderea preţurilor, chiar dacă aspectele economice nu prevalează în faţa obstacolelor legale care stau în calea dezvoltării acestui sector.
În ceea ce priveşte roboţii de câmp, după dezvoltarea roboţilor cu o singură sarcină, tendinţa este spre modularitate şi versatilitate, constată specialiştii. Standardizarea, siguranţa şi testarea performanţei roboţilor sunt câteva preocupări esenţiale pentru industria de profil. Robotica ar trebui să se regăsească în planul de redresare economică al UE în urma crizei provocate de pandemia Covid-19. „Nu ştim încă criteriile de eligibilitate, dar acesta ar trebui să susţină atât cererea (de roboţi) prin ajutor direct către fermieri, cât şi oferta, prin măsuri de sprijin pentru sector, subliniază Alain Savary.

Roland-lenain-40856_b
Agricultura se confruntă cu mai multe provocări, uneori contradictorii, cum ar fi necesitatea de a hrăni o populaţie din ce în ce mai numeroasă, reducând în acelaşi timp amprenta de mediu atribuită direct sau indirect activităţii umane
ROLAND LENAIN
director de cercetare INRAE

 

PIAŢA MONDIALĂ A ROBOŢILOR

 

Din estimările GOFAR (Global Organization For Agricultural Robotics), la nivel mondial operează în prezent nu mai puţin de 492 roboţi agricoli de câmp. De asemenea, se ştie că 16 companii deţin 90% din cota de piaţă, estimată la 8 miliarde de dolari (aproape dublu faţă de anul 2018). Până în 2025, această piaţă ar urma să ajungă la valoarea de 18 miliarde de dolari, cu o rată medie anuală de creştere de 21%.

 FIRA-3_b

 

FORUMUL INTERNAŢIONAL DE ROBOTICĂ AGRICOLĂ, ÎN FORMAT VIRTUAL

 

Ediţia din acest an a Forumului Internaţional de Robotică Agricolă (FIRA) se va organiza, în perioada 8-10 decembrie, într-o formulă aproape exclusiv online. Pe baza unei înscrieri prealabile, vizitatorii virtuali pot accesa standurile expozanţilor şi chiar să interacţioneze cu reprezentanţii acestora şi cu specialiştii din domeniu. Toţi producătorii de roboţi vor oferi demonstraţii în condiţii reale, prezentate live şi exclusiv prin intermediul canalelor digitale ale FIRA.

Pentru ediţia din luna decembrie, organizatorii mizează pe prezenţa a cel puţin 35 de companii cu activitate în domeniul roboticii agricole. Pe lângă asta, vor fi organizate dezbateri sub forma unor conferinţe şi mese rotunde pe teme de actualitate.
Dedicat industriei roboţilor agricoli şi beneficiarilor săi, FIRA a pornit ca o iniţiativă a companiei Naïo Technologies, unul dintre marii dezvoltatori de tehnică agricolă robotizată, cu sediul chiar în Toulouse, locul de desfăşurare al evenimentului. Tot aici, în capitala culturală a Occitaniei (sudul Franţei), se află şi birourile centrale ale gigantului aeronautic Airbus, dar şi cel mai mare campus IoT (Internet of Things / Internetul Obiectelor) din lume, numit IoT Valley, un incubator de startup-uri, care susţine inovaţia şi transformarea digitală.

Click AICI şi află ce poţi vedea şi cum să te înscrii la cel mai mare forum de robotică din Europa!

Vizualizat: 1084 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?