Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sprayerul inteligent: cu 90% mai puțin erbicid

Publicat: 28 iulie 2021 - 16:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amazone testează un nou pulverizator inteligent, despre care pretinde că poate reduce cantitatea de erbicide administrată cu până la 90%, prin utilizarea unui software dezvoltat în comun cu Bosch şi BASF.

Sistemul digital a fost creat în cadrul parteneriatului dintre Bosch şi BASF, care au semnat un acord de joint-venture în noiembrie 2019, iar acum acesta a fost implementat pe un pulverizator tractat al companiei Amazone, pentru testarea în câmp, în condiţii reale de lucru. Bosch a pus la dispoziţie camerele video, sistemul de iluminat şi tehnologia software de identificare a buruienilor.

pulverizator inteligent (3) (1)_b

"Datorită conectării maşinilor agricole folosind senzori de înaltă tehnologie, software inteligent şi produse digitale, putem face agricultura de mâine mai eficientă şi în acelaşi timp mai ecologică."ANDREW ALLEN, Reprezentant Robert Bosch GmbH


BASF integrează datele furnizate de imaginile captate în teren, pentru a face apoi determinări pe baza înregistrărilor istorice, dar şi a celor obţinute în timp real, indicând strategia de aplicare a substanţelor fitosanitare. Sistemul de recunoaştere a imaginii de la Bosch identifică în milisecunde buruienile existente într-un stadiu foarte timpuriu de creştere, pentru a aplica erbicide cu precizie şi eficienţă ridicată pe suprafaţa vizată.

 

Precizie milimetrică


Tehnologia LED de iluminare, special dezvoltată, intervine în condiţii de lumină ambientală slabă, precum cele existente în zonele umbrite sau chiar pe timp de noapte. Potrivit Amazone, un alt avantaj al soluţiei integrate SmartSprayer este superioritatea sa în raport cu tehnologiile care utilizează sateliţi şi drone, deoarece plantele sunt identificate la nivel milimetric, astfel fiind facilitată aplicarea extrem de localizată.

 

Erbicidare în timp real


Amazone a demarat deja o campanie amplă de testare a maşinii de erbicidat UX 5201 SmartSprayer, având lăţimea de lucru de 36 metri. „În rutina zilnică a unei ferme cu suprafeţe mari de teren arabil, aplicarea cu precizie a erbicidelor foliare «verde pe verde» se realizează în timp real. Tehnologia video de la Bosch detectează buruienile în culturile dispuse în rând, iar motorul Xarvio™ Agronomic Decision-making Engine (ADE), produs de BASF Digital Farming Solutions, decide tipul de aplicare”, se precizează într-un document al companiei Amazone.

 pulverizator inteligent (1)_b


Testări în câmp la sfeclă de zahăr, porumb şi rapiţă


Aplicarea pe toată suprafaţa a erbicidelor dintr-un rezervor suplimentar este posibilă şi cu ajutorul unui sistem prevăzut cu două conducte, în cadrul aceleiaşi treceri. Testele anterioare în câmp arată că tehnologia reduce utilizarea erbicidelor în cazul măsurilor individuale, cu până la 90 de procente, în funcţie de solicitarea cauzată de buruieni şi de condiţiile de câmp. „Beneficiile tehnologiei vor fi confirmate în continuare pe parcursul acestui an la testele extinse efectuate în câmp la sfeclă de zahăr, porumb şi rapiţă”, se precizează într-un document al companiei Amazone.

 

Pulverizare selectivă la 12 km/h


Viteza de funcţionare permite aplicarea instantanee a unui erbicid din duze distanţate la 25 cm, pulverizarea precisă a plantelor selectate fiind posibilă la viteze de lucru de până la 12 km/h. Supapele pot fi deschise sau închise - sau rata de aplicare ajustată de la 30 la 100% - în 2 milisecunde, menţinând în acelaşi timp presiunea de pulverizare şi dimensiunea picăturilor dorite. Măsurarea cantităţii de erbicid este controlată prin modularea frecvenţei lăţimii impulsului (PWFM), care deschide supapa deasupra duzei punctiforme Spot-Fan pentru perioada necesară, asigurând astfel aplicarea dozei corecte şi un potenţial maxim de economisire.

 

ContourControl, ghidarea activă a rampei


Noua rampă de pulverizare de înaltă tehnologie a integrat camera şi modulele de lumină într-un mod practic şi asigură o aplicare punctiformă, precisă, prin sistemul de ghidare activă a rampei ContourControl şi amortizarea activă a vibraţiilor SwingStop, sistem unic pe piaţă. În plus faţă de detectarea şi stropirea buruienilor, setarea pulverizatorului şi selectarea erbicidului pot fi controlate prin utilizarea Xarvio, ”motorul” de luare a deciziilor agronomice dezvoltat de BASF. Rezultatul va fi o nevoie redusă de produse fitosanitare în aplicaţii specifice, în funcţie de condiţiile locale.

 pulverizator inteligent (2)_b


Managementul integrat al culturilor


Diverşi parametri, cum ar fi cultivarea, spectrul buruienilor şi condiţiile meteorologice, sunt preluaţi automat de la Xarvio şi procesaţi pentru a crea o decizie de aplicare. Această decizie se ia ţinând cont de cele mai bune practici agricole cu privire la protecţia integrată a culturilor, pentru aplicarea cu precizie a erbicidului în locul potrivit, la momentul optim şi la intensitatea potrivită. „Ne-am angajat să investim timp, resurse şi finanţare în activităţi comune care vor duce la dezvoltarea de noi tehnologii durabile de precizie care să îmbunătăţească practicile şi rezultatele agricole”, a declarat Vincent Gros, preşedintele diviziei de soluţii agricole la BASF.

 

SmartSprayer, tehnologie unică în lume


În prezent, sistemul este implementat ca o tehnologie auxiliară ce vine integrată într-un pulverizator standard. Amazone a desfăşurat diverse activităţi de cercetare alături de companiile Bosch şi BASF Digital Farming, know-how-ul interdisciplinar rezultat fiind integrat într-un produs pregătit pentru a fi lansat pe piaţă. Introducerea treptată pe piață a tehnologiei SmartSprayer, despre care se pretinde că este unică la nivel mondial din perspectiva capacităţilor sale tehnice, va avea loc în următorii ani.

 

un articol de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1408 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?