Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţii digitale accesibile fermierilor

Publicat: 14 septembrie 2020 - 17:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul agro-alimentar este codaş la capitolul digitalizare. Care sunt cauzele, dar mai ales ce soluţii există pentru a atrage şi fermele mici spre noile tehnologii?

Agricultura 4.0 reuneşte actori din domenii diverse, interconectate (agricultură, cercetare, tehnologia informaţiei): fermieri, companii din sectorul agricol, corporaţii şi startup-uri care furnizează tehnologii, organizaţii guvernamentale şi decidenţi politici, companii financiare, furnizori de consultanţă şi de logistică, instituţii de învăţământ şi staţiuni de cercetare.

Consiliul Digital al FAO

În ianuarie 2020, la Forumul Global pentru Alimentaţie şi Agricultură de la Berlin, a fost constituit, sub egida FAO, Consiliul Digital Internaţional pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu scopul de a promova digitalizarea în sectorul agro-alimentar. Reprezentanţii celor peste 70 de state care au semnat actul constitutiv al Consiliului Digital se angajează să facă soluţiile digitale accesibile pentru fermieri.

solutii digitale - CANVA_b

Acces la noile tehnologii prin asociere

Potrivit FAO, sectorul agro-alimentar este în urmă la capitolul digitalizare faţă de alte sectoare. Una dintre cauze este faptul că investiţiile în noile tehnologii digitale sunt costisitoare şi vin cu riscuri pe care fermele mai mici nu le pot suporta. Totuşi, fermele mici şi medii au un rol vital, realizând 80% din producţia mondială de alimente, mai arată FAO. Aceste ferme pot avea acces la noile tehnologii digitale prin asociaţii de producători, cooperative sau alte forme de organizare în comun.
În prezent, din 7,7 miliarde de locuitori ai planetei, peste 820 de milioane de persoane suferă de foame, iar 2,5 miliarde de oameni suferă de diverse forme de deficit de nutrienţi.

Agricultură socială: „adoptă” un pom sau un animal din fermă!

Un proiect de antreprenoriat social din Spania, Naranjas del Carmen, a dezvoltat conceptul de „Crowdfarming”, pornind de la „Crowdsourcing”, care se referă la obţinerea de servicii sau informaţii de la un grup mare de persoane care comunică prin intermediul internetului sau al aplicaţiilor inteligente de pe telefonul mobil.
Iniţiatorii numesc conceptul o „revoluţie agri-socială”: concret, consumatorii pot „adopta” un pom fructifer, un animal, un stup de albine sau o parte dintr-o grădină pe care un fermier o lucrează, devenind astfel proprietari şi pe recolta obţinută. Se creează astfel o legătură directă între producător şi consumator, fiind eliminate problemele legate de desfacerea producţiei, precum şi pierderile de pe lanţul de aprovizionare. Astfel de ferme funcţionează deja în Spania, Franţa, Germania, Austria, Italia, Ungaria.

solutii digitale smart akis_b

REŢEAUA SMART AKIS

Smart AKIS reuneşte 13 parteneri din 8 ţări, reprezentând universităţi şi institute de cercetare, asociaţii ale fermierilor şi cooperative, precum şi reprezentanţi ai industriei de maşini agricole, printre care Societatea Germană pentru Agricultură (DLG), Asociaţia de coordonare tehnică agricolă din Franţa (ACTA, care reuneşte 15 institute de tehnică agricolă) şi Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini Agricole (CEMA).


articol de
VIOLETA MÂŢ
alte informaţii din agricultură
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 933 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?