Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfârşitul soiei ca substitut proteic?

Publicat: 03 iunie 2020 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pornind de la faptul demonstrat că tot mai mulţi oameni optează pentru a suplimenta sau înlocui complet consumul de proteine de origine animală cu proteine vegetale, cercetătorii danezi au reuşit să obţină pudră proteică folosind ca materie primă fasolea fava.

Potrivit unui studiu condus de Departamentul de Ştiinţa Alimentelor de la Universitatea din Copenhaga, această leguminoasă bogată în nutrienţi şi fibre dietetice ar putea fi o alternativă mult mai ecologică decât tradiţionala soia. Folosind o metodă cunoscută sub numele de „fracţionare umedă”, cercetătorii au reuşit să concentreze proteina de fasole fava şi să elimine substanţele care altfel ar inhiba digestia proteinei. Acest lucru permite ca proteinele nutritive din fasolea fava să fie mai uşor absorbite atunci când sunt consumate.

fasole-fava_b"Fracţionarea umedă presupune măcinarea boabelor într-o făină, după care adăugarea de apă şi transformarea amestecului într-o supă, pentru ca apoi să se extragă conţinutul de proteine. În testele efectuate s-a demonstrat că metoda este mult mai eficientă iar proteina rezultată este digerată aproape la fel de uşor ca atunci când descompunem proteine din produsele animale, precum carnea şi ouăle", susţin cercetătorii danezi.

Din punctul lor de vedere, fasolea fava este mai prietenoasă cu mediul şi are avantajul de a fi cultivată oriunde, în timp ce soia, care ocupă suprafeţe extinse în SUA şi America de Sud, are un impact negativ asupra biodiversităţii şi a emisiilor de CO2, pe lângă faptul că mulţi nu o agrează pentru că este în mare măsură modificată genetic. Fasolea fava este cultivată în principal în Orientul Mijlociu, China şi Etiopia, dar este deja disponibilă în supermarketurile din Europa şi în magazinele specializate pe comercializarea de produse cu specific vegetarian.

"Procesatorii şi în special consumatorii preferă un produs care nu are gust, are o culoare neutră şi o textură fermă. Fasolea fava îndeplineşte toate aceste criterii, spre deosebire de mazăre, care adesea are un gust amar", concluzionează cercetătorii. Este un aliment nutritiv-dens, ceea ce înseamnă ca poate oferi o mulţime de substanţe nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fără a fi bogată în calorii. Acestă fasole este o sursă de vitamina B1 (tiamină), fier, cupru, fosfor, potasiu şi magneziu.

Vizualizat: 1220 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?