BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sateliţi vs. Drone în Agricultura 4.0

Publicat: 29 mai 2020 - 16:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştiaţi că 37% din suprafaţa planetei este folosită pentru agricultură? Asta se vede cel mai bine... din spaţiu! Sateliţii măsoară fiecare "centimetru pătrat" din ferma ta.

După mai mult de jumătate de secol de la lansarea lui Sputnik 1 (1957), sateliţii artificiali au devenit "ochii din cer ai omenirii" şi sunt prezenţi în viaţa noastră de fiecare zi. De cele mai multe ori nu conştientizăm acest lucru, dar sateliţii ne sunt acum indispensabili şi au sarcini asociate cu aproape orice activitate umană curentă: monitorizarea vremii, transmisia programelor tv, navigaţie gps. Acestea sunt cele mai banale exemple.

sateliti vs drone_b

Agricultura de precizie schimbă deciziile în ferme

Cele mai multe fermele sunt, de fapt, nişte parcele/sole mai mici sau mai mari, iar pentru fermieri este dificil să controleze starea generală şi de sănătate a câmpurilor. Cu ajutorul sateliţilor (imaginile luate din sateliţi) a fost introdusă ideea "agriculturii de precizie" pentru fermieri şi consumatori, deopotrivă. Prin astfel de observaţii, precum şi prin analiza şi deciziile luate, se poate optimiza eficienţa fermei aplicând practici agricole precise. În definitiv, activitatea unei ferme se traduce prin eficienţă economică.

Utilizarea datelor digitale este o dezvoltare necesară, întrucât fermierii se confruntă cu presiuni crescânde pentru a reduce costurile de producţie, a optimiza randamentele, menţinând în acelaşi timp o calitate ridicată, concomitent cu înăsprirea reglementărilor de mediu, şi siguranţa alimentară.

Disponibilitatea unor astfel de date spaţiale şi temporale, corelat cu utilizarea reţelelor de senzori în câmp, care furnizează măsurători în timp real, reprezintă o schimbare a modului în care fermierii pun în aplicare avantajele agriculturii de precizie, precum şi gestionarea deciziilor la nivel de fermă.

sateliti vs drone 2_b

Sateliţii de observare sau teledetecţia

Sateliţi de observare a Pământului pot fi civili şi militari, sateliţi de comunicaţii, sateliţi de navigaţie, sateliţi meteorologici şi sateliţi de cercetare.
Sateliţii artificiali sunt din ce în ce mai puternici şi au fost eliminate o serie de limitări, cum ar fi rezoluţia imaginilor, conţinutul informaţional al datelor sau neclaritatea imaginilor din cauza acoperirii de nori. Sateliţii sunt dotaţi acum cu camere multipsectrale care permit obţinerea periodică a unor imagini de înaltă rezoluţie pentru fiecare "centimetru pătrat" din ferma ta.

Geosys, Planet Labs şi Astro Digital sunt doar câţiva dintre numeroşii furnizori de sateliţi care ofere fermierilor posibilitatea de a lua decizii bazate pe date satelitare pentru administrarea fermei.

Sateliţii de observaţie şi teledetecţie (Earth observation satellites - EOS) sunt destinaţi obţinerii de informaţii despre suprafaţa şi atmosfera Pământului de la o distanţă de câteva zeci până la 36.000 km în spaţiu. Informaţiile derivate nu provin de la un singur satelit, ci de la o serie întreagă de sateliţi cu diferite instrumente şi misiuni de observare.

Sateliţii "civili" de observare au fost plasaţi pe orbită încă de la începutul anilor ’70, iar rezoluţia, respectiv nivelul la care pot fi descrise detaliile suprafeţei terestre este acum de ordinul centimetrilor. Sateliţii care oferă imagini disponibile gratuit au, în general, o rezoluţie de circa 10 metri.
Află din materialul video ce utilizări au sateliţii în agricultură!

Utilizări ale sateliţilor în agricultură:

sateliti vs drone 3 - www.geocledian.com_b

1. Evaluarea suprafeţei solului pentru a măsura:

 • Cartografierea suprafeţelor, stabilirea exactă a dimensiunilor parcelelor;
 • Cantitatea de precipitaţii, umiditatea la nivelul solului, identificarea zonelor aride, etc.
 • Identificarea culturilor şi a stării de vegetaţie: vigoare culturi/conţinut clorofilă, înălţimea culturii, stadii de creştere, indicele ariei frunzelor, biomasă, etc.;
 • Deteriorarea foliară cauzată de dăunători sau boli;
 • Prezenţa buruienilor.

sateliti vs drone 4_b

2. Oportunităţi de informare şi decizii de management:

 • Date istorice privind evoluţia biomasei în sole/parcele;
 • Actualizări în timp real a datelor privind condiţia culturilor;
 • Decizie în timp real (de exemplu, când trebuie să irigaţi);
 • Cartografierea precisă a profilului de sol;
 • Identificarea bolii şi dăunătorului;
 • Alerte imediate pentru schimbările meteo;
 • Estimarea randamentului/producţie viitoare;
 • Managementul flotei (maşini şi utilaje);
 • Urmărirea şi monitorizarea animalelor;
 • Vizualizarea şi evaluarea directă a problemelor operaţionale, istoric şi actuale.

Sursa foto - www.geocledian.com

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1207 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?