Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rosie "atacă" buruienile

Publicat: 06 mai 2022 - 12:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Robotul Rowesys navighează în mod autonom prin culturile agricole, recunoaște buruienile și le distruge. În acest proces nu este nevoie de intervenția omului.

Distrugerea buruienilor prin mijloace mecanice, precum şi aplicarea ”ţintită” a fertilizanţilor şi a produselor de protecţia plantelor sunt pe agenda tuturor marilor producători de echipamente agricole. Toate aceste echipamente au în comun sisteme de ghidare cu ajutorul camerelor video şi a programelor de identificare şi recunoaştere.

 Rowesys_b


Elvețienii îl au pe Rowesys


Rowesys (acronimul de la Robotic Weeding System) este un robot care navighează în mod autonom prin culturile agricole, recunoaște buruienile și le distruge, fără interacțiune umană.

Proiectul Rowesys a fost lansat în 2019 la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH) din Zurich şi este creaţia unui colectiv de profesori, cercetători şi studenţi ai universităţilor elveţiene.

 

Acțiune mecanică și chimică


Primul prototip, alintat “Rosie”, are o greutate de 300 kg, iar sub carcasa de protecţie, Rowesys are motoare electrice, două baterii puternice şi un sistem electronic de control. Mai multe camere video (RealSense D435i și T265) și senzori inteligenţi îi permit robotului să recunoască plantele de cultură și să distrugă, cu ajutorul unor sape mecanice, buruienile de pe rânduri şi dintre plante. De asemenea, Rowesys poate fi echipat şi cu un sistem de pulverizare pe rând. Viteza de deplasare în timpul erbicidării este de 0,2 m/s, iar viteza maximă de deplasare este de 1m/s.

 ids_rowesys_b


Control individual pe fiecare roată

 

Pentru a naviga în mod autonom, Rosie trebuie mai întâi să perceapă poziția exactă, precum și capătul unui rând de plante. Cu ajutorul camerelor şi al senzorilor, precum și cu algoritmi pentru recunoașterea traiectoriei și a poziției, robotul se deplasează întotdeauna de-a lungul rândului recunoscut în cadrul câmpului. Când ajunge la capăt, trece la modul de întoarcere și găsește următorul rând.

Datorită celor patru motoare, fiecare roată poate fi controlată individual, ceea ce creşte mobilitatea robotului şi permite o întoarcere completă pe loc.

 

"Ochii virtuali" ai roboţilor


Pentru a îndeplini diverse sarcini de monitorizare, în partea inferioară a robotului se află montată o cameră industrială uEye+ cu interfață GigE Vision de la Imaging Development Systems GmbH (IDS).

Camerele video montate pe roboţii agricoli trebuie să fie fiabile şi să "capteze" imagini în orice mediu şi în diferite condiții de lumină și de vreme. Dar la fel de importante sunt și programele/software-urile de procesare a imaginilor.

 Rowesys 1_b


ROBOŢI ÎN AGRICULTURĂ


Roboţii au numeroase utilizări în aproape toate sectoarele agriculturii. Câteva dintre aplicaţiile lor individuale sunt semănatul, micropulverizarea produselor pentru protecţia plantelor, controlul buruienilor, recoltare, sortare şi ambalare, monitorizarea parametrilor de mediu şi analiza solului, transport şi multe altele.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 564 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?