Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Robotul pe care îl vrea orice viticultor

Publicat: 05 octombrie 2020 - 11:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se numeşte Ted şi este proprietatea companiei franceze Naïo Technologies, una dintre cele mai ambiţioase şi inovatoare startup-uri din domeniul producţiei de roboţi agricoli.

Creat în urmă cu trei ani şi ajuns între timp la a doua generaţie, Ted este primul robot autonom 100% electric, cu o gardă mare la sol, specializat în combaterea mecanică a buruienilor din plantaţiile de viţă-de-vie. A fost prezent şi anul trecut la Agritechnica, unde a generat un interes puternic din partea viticultorilor profesionişti, care văd în acesta o soluţie interesantă pentru viitorul afacerilor lor. De altfel, Naïo Technologies, un pionier în dezvoltarea de tehnologii agricole inteligente, a obţinut chiar şi o medalie de argint pentru inovaţie la Hanovra, datorită lui Dino, un robot pe roţi complet autonom, care combate buruienile dintre rânduri în culturile de câmp, un fel de frate al lui Ted.

Ted-Naio_Technologies-01_b 

 

Interes pentru marii jucători din industrie

 

Primul robot pentru viticultură are toate şansele să ajungă un adevărat star, deoarece noua sa versiune va lucra pentru Hennessy şi Bernard Magrez, două branduri de renume mondial în domeniul vinificaţiei. Peste 20 de roboţi Ted sunt deja activi în diverse podgorii din Franţa. „Bernard Magrez (proprietarul mai multor domenii din regiunea Bordeaux - n.r.) este convins că robotizarea va juca un rol fundamental în întreţinerea mecanică a terenurilor în următoarele câteva decenii. Energia electrică, absenţa emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării fonice sunt principalele obiective ale angajamentului nostru faţă de mediu. În acest sens, am dezvoltat un parteneriat de patru ani cu Naïo Technologies pentru a perfecţiona un robot capabil să efectueze majoritatea lucrărilor de întreţinere a solului în viţa-de-vie”, a declarat Arnaud Delaherche, manager de cercetare şi dezvoltare pentru Bernard Magrez.

Ted-Naio_Technologies-02_b 

 

Precizie de până la 1 cm

 

Capabil să funcţioneze complet autonom, Ted menţine şi întreţine eficient rândurile de viţă-de-vie. Este suficient de uşor (cântăreşte în jur de 900 kg) pentru a limita compactarea solului şi datorită acţionării mecanice de îndepărtare a buruienilor, elimină complet dependenţa de erbicidele chimice, o practică uzuală în producția de struguri. În plus, având propulsie electrică, este prietenos cu mediul înconjurător. Autonomia de lucru poate ajunge până la 8 ore. Ted îndepărtează plantele nedorite din cultură cu o precizie de până la 1 cm, datorită sistemului de ghidare GPS cu receptor RTK. Suprafeţele sunt cartografiate în timp real cu ajutorul unei camere de înaltă rezoluţie. Robotul comunică prin SMS şi este echipat cu un dispozitiv de urmărire antifurt.

 

Plivitul mecanic - alternativa la combaterea chimică

 

Naïo Technologies este convinsă că roboţii pot gestiona mai bine decât omul sarcinile repetitive din agricultură iar Ted este soluţia pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a rentabilităţii sectorului viti-vinicol. În contextul actual al reglementărilor din ce în ce mai stricte în ceea ce priveşte combaterea buruienilor, cu multe substanţe chimice interzise, pe lângă creşterea deficitului de muncă manuală, plivitul mecanic automatizat este ca o gură de oxigen pentru cultivatorii de viţă-de-vie.

 

Compatibil cu principiile viticulturii durabile

 

„În contextul angajamentelor sale în ceea ce priveşte cultivarea sustenabilă şi pentru a sprijini producătorii de vin parteneri, compania Hennessy testează diferite soluţii în podgoriile sale. Parteneriatul cu Naïo Technologies este pe deplin compatibil cu această abordare. Dezvoltarea robotului Ted este, prin urmare, o alternativă inovatoare pentru controlul buruienilor. Faptul că e uşor, capacitatea de adaptare, precum şi funcţionarea electrică sunt elemente importante pentru viticultura durabilă în regiunea Charente”, precizează Mathilde Boisseau, manager responsabil proces Vinificaţie la Hennessy.
Click AICI, vezi materialul video şi convinge-te de utilitatea robotului TED!

Ted-Naio_Technologies-03_b


FIŞA TEHNICĂ
Utilizare: Ted a fost proiectat pentru combaterea mecanică a buruienilor (distanţa dintre rânduri 150 cm)
Dimensiune: lungime - 230 cm, lăţime - 150-200 cm (reglabil), înălţime - 150-200 cm (reglabil)
Greutate (fără unelte): 900 kg
Propulsie: 100% electric - baterii cu litiu
Autonomie: până la 8 ore
Tracţiune: pe patru roţi
Navigare: GPS RTK
Suprafaţa de lucru: până la 40 ha
Viteză: până la 4 km/h

ROBOTIZARE ŞI DIGITALIZARE
De câţiva ani, agricultura trece printr-un proces de automatizare, în primul rând din cauza constrângerilor legate de forţa de muncă, iar acum, pe fondul pandemiei Covid-19 şi a restricţiilor cu privire la libera circulaţie a muncitorilor sezonieri, această tranziţie către robotizare şi digitalizarea proceselor este accelerată. Naïo Technologies, companie cu sediul în Toulouse, fondată în 2011 de Gaëtan Séverac şi Aymeric Barthes, are deja în portofoliu trei roboţi electrici specializaţi în controlul mecanic al buruienilor - Oz, Dino şi Ted. Până în prezent, au fost comercializate circa 150 de astfel de echipamente, destinaţia fiind exploataţiile agricole şi viticole din Europa de Vest, America de Nord şi Japonia.


un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1208 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?