Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Robotul paznic la oi

Publicat: 06 iulie 2020 - 08:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Roboţii Spot pot fi câini ciobăneşti sau pot ajuta fermierii în timpul recoltării, inspectând randamentele culturilor şi creând hărţi ale terenului în timp real.

Beneficiile utilizării roboţilor în agricultură se extind permanent. Rocos, o companie din Noua Zeelandă, care activează şi în robotică, a prezentat recent un nou videoclip cu robotul Spot produs de Boston Dynamics, care "activează" în rolul de câine ciobănesc, paznic la oi.
Ca parte a unui parteneriat cu Boston Dynamics, compania Rocos dezvoltă un sistem de control de la distanţă pentru roboţi. Scopul parteneriatului este acela de a crea noi modalităţi prin care munca în ferme să fie uşurată.

Spot - în linia întâi în lupta cu Coronavirus

Robotul Spot este comercializat încă de anul trecut, a învăţat constant noi "trucuri" şi devine din ce în ce mai potrivit pentru utilizare în diferite domenii ale activităţii umane, inclusiv în cel medical. Astfel, Spot a fost folosit de medicii unui spital american să interacţioneze de la distanţă cu pacienţii infectaţi cu Coronavirus. În plus, Spot a fost utilizat în parcuri din Singapore pentru a reaminti trecătorilor nevoia de a menţine distanţa socială.

 1_robot SPOT_b

Robotul Spot noul câine ciobănesc în Noua Zeelandă

Cartografierea terenului în timp real

Sistemul automat de control al robotului Spot îi permite acestuia să parcurgă o mare varietate de terenuri, cu agilitate, folosind pentru deplasare "membre" sau roţi, fără o supraveghere suplimentară (din partea unui operator). Acest robot poate fi echipat cu o serie de tehnologii în funcţie de nevoile specifice activităţii pentru care este utilizat.
Roboţii pot fi dotaţi standard cu camere cu infraroşu, dar Spot poate folosi şi tehnologia LIDAR (Light Detection And Ranging) - care realizează cartografierea terenului în timp real. Astfel, roboţii se pot deplasa pe terenuri accidentate şi pot transmite imaginile şi datele capturate către fermier, de oriunde s-ar afla acesta.
O astfel de abordare - "robotizată" - ar trebui să ajute mai ales fermierii în vârstă să depună un efort minim pentru controlul turmelor de oi sau vite, în condiţiile specifice din Noua Zeelandă, cu păşuni întinse.

3 robot spot_b

Pot înlocui roboţii păstorii şi câinii "de întors"?

Un scurt sondaj printre crescătorii de oi din Noua Zeelandă arată că aceştia nu cred că roboţii vor putea să înlocuiască oamenii şi câinii folosiţi de aceştia pentru condusul oilor. Probabil va mai dura mult timp până când vom afla răspunsul la această întrebare, deoarece relaţia dintre oaie şi câine, două fiinţe inteligente - este vitală şi este înrădăcinată în istoria evolutivă a prădătorilor şi a pradei.

2 robot spot_b

Ce abilităţi au noile generaţii de roboţi?

Desigur, videoclipului reprezintă o viziune specifică asupra viitorului agriculturii, subiect care este incredibil de popular în acest moment. Automatizarea fermelor este o afacere globală, în creştere rapidă, iar companiile dezvoltă o serie de tehnologii pentru aceasta, de la ferme automatizate de greieri, până la sere hidroponice fără intervenţia umană. Roboţi dotaţi cu senzori pot supraveghea nu doar mişcarea animalelor, dar şi starea de sănătate a acestora.
În industria constructoare de maşini, şi nu numai, roboţii sunt folosiţi pentru a automatiza procesele fizice repetitive care sunt adesea plictisitoare, murdare sau periculoase.

Cu ajutorul noilor generaţii de roboţi acum se pot proiecta, programa şi gestiona misiunile de inspecţie de la distanţă. Abilităţile roboţilor Spot includ urcarea scărilor, traversarea terenurilor accidentate şi chiar deschiderea uşilor.
Apariţia pandemiei coronavirusului a condus şi la dezvoltarea rapidă a ajutoarelor umane - roboţi meniţi să reducă expunerea umană la virusul mortal.

4 robot paznic_b


EPOCA ROBOŢILOR AUTONOMI ÎN AGRICULTURĂ

În videoclipul de prezentare, pe o colină ierboasă, apare un robot cu patru picioare direcţionând o turmă de oi, fără nici un om în apropiere. Fuziunea aparent perfectă dintre tehnologie şi tradiţiile agrare. Dar ar putea un robot să-şi asume meseria de păstor sau rolul de câine "de întors" oile?
Pentru mulţi este clar că videoclipul e mai ales un teaser distractiv, mai degrabă decât o afirmaţie serioasă, şi mulţi nu cred că roboţii vor înlocui în curând câinii ciobăneşti. Dar invită la o întrebare tentantă: au roboţii abilităţile motorii şi inteligenţa necesară pentru o astfel de muncă solicitantă?
Vizionează şi tu videoclipul cu robotul Spot, AICI!

 


un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?