Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Roboţii explorează solul și rădăcina plantelor

Publicat: 27 mai 2022 - 15:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dezvoltarea rădăcinilor a fost mult mai puţin studiată decât părţile aeriene ale plantelor. Acum, roboți asemănători viermilor sau râmelor vor colecta informații despre proprietăţile solului şi interacţiunile acestuia cu rădăcinile.

La Universitatea Cornell (SUA) au primit finanţare mai multe proiecte care urmăresc dezvoltarea unor roboți care seamănă cu râmele și care "înoată", se deplasează, în sol pentru a detecta și înregistra proprietățile, umiditatea și microbiomul solului și modul în care cresc rădăcinile.

 Foto 1 Robotii exploreaza solul si radacina plantelor_b

Prin cuantificarea caracteristicilor subterane ale rădăcinilor şi ale solului, cercetătorii vor putea identifica apoi relațiile dintre acestea şi părţile aeriene ale plantelor. Proiectul se va concentra asupra porumbului şi are drept scop identificarea factorilor care influențează creșterea rădăcinilor, pentru a îmbunătăți eforturile de ameliorare și gestionare a structurii şi compoziţiei solului.

 Foto 2 Robotii exploreaza solul si radacina plantelor_b


Roboți cilindrici care sapă în sol


Pentru a realiza aceste măsurători, echipele de cercetători vor dezvolta roboți asemănători unor viermi, cu o lungime de 30-60 cm, care imită modul în care un burghiu sapă în sol, combinat cu o mișcare peristaltică care imită modul în care viermii se deplasează prin sol. Vârful, partea din față a viermilor roboţi, sapă şi "slăbeşte" pământul, iar partea posterioară împinge înainte echipamentul prin tunelul astfel creat, de-a lungul rândului de porumb.

 Foto 3 Robotii exploreaza solul si radacina plantelor_bCe informații culeg senzorii?


Cu ajutorul unei serii de senzori, capacitatea unui robot de a pătrunde şi de a "străpunge" solul poate dezvălui proprietăți precum densitatea și compactarea solului, precum şi temperatura şi umiditatea. De asemenea, cabluri de fibră optică ar putea furniza o serie de măsurători, inclusiv imagini directe ale rădăcinilor, pentru a le măsura dezvoltarea şi unghiurile de creștere.

Utilizarea tehnologiei "AquaDust" (fluorescentă cu diferite lungimi de undă) permite măsurarea cantităţii de apă din sol, microorganismele din sol şi "chimia" rădăcinilor, inclusiv a compușilor de carbon exsudați de rădăcinile plantelor. Se va putea astfel determina (aproximativ) ce substanțe chimice și organisme sunt predominante la suprafața rădăcinilor și în solul înconjurător.

 Foto 4 Robotii exploreaza solul si radacina plantelor_b

”Proiectele noastre urmăresc dezvoltarea unor instrumente prin care să putem accesa mediul subteran, solul specific plantelor, într-un mod care să ne permită să studiem interacțiunile dintre plante și sol.”TARYN BAUERLE, Profesor asociat în cadrul Secției de Horticultură de la College of Agriculture and Life Sciences, din cadrul Cornell University


Modele de predicţie a dezvoltării plantelor


Toate aceste studii vor permite elaborarea unor modele de predicție pentru a combina caracteristicile "subterane" cu cele aeriene ale plantelor, pentru a prezice aspecte precum producția și toleranța la stres.

Un alt obiectiv al proiectului este evaluarea modului în care plantele răspund la efectele schimbărilor climatice, cum ar fi disponibilitatea apei.

Deoarece solul nu este un mediu bun pentru transmisia fără fir, cercetătorii vor testa prototipuri care înregistrează datele. La finalul proiectului, vor prezenta demonstrații live ale prototipurilor într-un lan de porumb.

 Foto 5 Robotii exploreaza solul si radacina plantelor_b

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 550 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?