Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Robocrop, primul robot care culege zmeură

Publicat: 18 octombrie 2020 - 13:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Britanicii mizează pe Robocrop, robotul ce strânge cu 10.000 de fructe mai mult decât un om. El folosește învăţarea automată pentru a identifica şi a culege cu precizie zmeura.

Fermierii din Marea Britanie plătesc muncitorilor sezonieri 1-2 lire sterline pentru fiecare kilogram de zmeură culeasă. În condiţiile actuale ale crizei europene de forţă de muncă în agricultură, dezvoltarea unui robot care să culeagă zmeura devine tot mai necesară pentru marile ferme producătoare de fructe de pădure.

 

Alege și culege în 10 secunde


Robotul a fost dezvoltat de Universitatea din Plymouth în parteneriat cu Hall Hunter, unul dintre principalii producători de fructe de pădure din Marea Britanie. Varianta actuală a robotului are o înălțime de 1,8 metri şi un singur braţ de recoltare. Ghidat de senzori și camere 3D, dispozitivul de prindere se apropie de fructele coapte, le culege şi le plasează în tava de colectare.

Robocrop 1_b

Procesul de lucru este perfecţionat continuu folosind învățarea automată (machinelearning), o formă de inteligență artificială. Practic, sistemul poate „învăţa” sau își poate îmbunătăți performanțele în funcție de datele pe care le procesează. În parametrii normali de lucru, dispozitivul de prindere alege şi culege o zmeură coaptă în circa 10 secunde sau chiar mai puțin și o aruncă într-o tavă unde fructele sunt sortate după maturitate, înainte de a fi ambalate şi livrate către supermarketuri.

Pe prototipuri ale robotului s-au făcute teste în ferme din Marea Britanie pentru recoltarea de zmeură şi încercări în teren, în China, care au arătat că acesta poate culege roșii şi conopidă.

 

Robotul „muncește” 20 ore/zi

Fermele mari producătoare de fructe de pădure din Marea Britanie au nevoie de un număr tot mai mare de lucrători pentru recoltare. Dacă un robot poate culege cu 10.000 mai multe fructe/zi decât un om, acesta devine mai profitabil.

raspberry-robot_b

Dezvoltarea Robocrop a costat 700.000 de lire sterline şi nu se cunoaşte încă preţul final de vânzare al unei unităţi, dar, după plata inițială, roboții vor avea costuri de funcționare relativ mici și pot lucra 20 de ore în loc de 8 ore pe zi.

Cel mai probabil, va mai dura ceva până când Robocrop va putea fi utilizat în mod fiabil pentru recoltare. Până atunci..., tot oamenii vor culege zmeura!

 

25.000 FRUCTE CULESE ÎNTR-O ZI


Deoarece roboții nu „obosesc”, aceştia pot lucra timp de 20 de ore pe zi, dar cea mai mare provocare pentru dezvoltatorii proiectului este adaptarea la diferite condiții de lumină/iluminare, astfel încât fructele coapte să fie identificate rapid.

Varianta actuală a Robocrop are un singur braț, însă versiunea finală va avea patru braţe și este proiectat să culeagă circa 25.000 de fructe într-o singură zi, în vreme ce un om culege 15.000 fructe/zi.

Vizualizat: 832 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?