Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Revoluţia" dronelor în agricultura chineză

Publicat: 09 ianuarie 2021 - 09:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu milioane de zboruri zilnice şi o eficienţă de peste 50 de ori mai mare decât cea a pulverizării tradiţionale, dronele agricole transformă radical agricultura din China.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

China este lider în utilizarea dronelor în scopuri militare. În agricultură, folosirea vehiculelor aeriene fără pilot se extinde cu o viteză de neegalat, datorită progreselor în tehnologia de navigaţie autonomă şi a prezenţei pe piaţă a unor operatori competenţi.

 

De zeci de ori mai eficientă

 

Un exemplu este XAG, companie de drone din Guangzhou, specializată în colaborarea cu fermierii mici. Justin Gong, cofondator al XAG, a declarat pentru revista Fortune că dronele ajută fermierii să monitorizeze recoltele, să semene şi să fertilizeze mai eficient. Compania XAG are acum 42.000 de drone care efectuează peste 1,2 milioane de zboruri în fiecare zi. Dronele sunt de zeci de ori mai eficiente decât lucrătorii umani, sunt rentabile şi ecologice. Experţii agricoli spun că o dronă este de 50 până la 80 de ori mai rapidă decât modul tradiţional de pulverizare a pesticidelor.

super drona_b 

 

Susţinere din partea statului

 

Prin programe guvernamentale şi ale autorităţilor locale, fermierii sunt încurajaţi să obţină licenţe pentru a pilota şi utiliza dronele. Agricultorii devin piloţi calificaţi de drone, capabili să proiecteze cele mai eficiente rute şi înălţimi de zbor, să analizeze traseul de zbor pentru a completa golurile şi să calculeze cantitatea exactă de îngrăşăminte şi pesticide necesare pentru fiecare parcelă.
Deoarece se preconizează că cererea pentru drone agricole va creşte în următorii ani, fermierii se aşteaptă ca viitoarele maşini să devină mai inteligente, mai economice şi să fie echipate cu baterii ce permit o durată mai mare de zbor. Simultan, concurenţa intensă pe piaţa dronelor agricole va duce la scăderea preţurilor.

 

Imagine multi-spectrală

 

drona-tractorul-viitor-2-_b

Două mari companii producătoare de drone agricole, DJI şi XAG, deţin aproximativ 80% din cota de vânzări pe piaţa chineză. DJI pare a se fi concentrat pe dronele cu cameră video, iar XAG pe cele agricole.
Cu toate acestea, în septembrie 2019, DJI a lansat un nou model de dronă, care se pare că este prima dronă din lume cu cameră video cu imagine multi-spectrală complet integrată, construită special pentru utilizare în agricultură şi pentru gestionarea eficientă a mediului. În perioada următoare, DJI va deschide 1.000 de magazine de vânzare cu amănuntul, va antrena peste 20.000 de operatori profesionişti de drone şi va înfiinţa peste 600 de sucursale în China.

 

DRONA SAU PULVERIZAREA MANUALĂ

 

În multe zone rurale chineze, aşa cum este provincia Guangdong din sudul ţării, climatul cald permite obţinerea a două culturi anual. Aici, se cultivă orez în ferme cu suprafeţe relativ mici, de până la 20-30 ha. Metoda tradiţională de pulverizare a pesticidelor se realizează cu ajutorul lucrătorilor care poartă rezervorul pe spate. Prin folosirea dronelor, fermierii evită contactul prelungit cu substanţele.
Citiţi mai multe despre beneficiile dronelor în agricultură AICI!

Vizualizat: 1896 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?