Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reducerea dependenţei de îngrăşăminte cu azot

Publicat: 17 august 2020 - 12:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Productivitatea culturilor agricole a crescut substanţial în ultimele decenii, datorită utilizării tot mai consistente a îngrăşămintelor pe bază de azot. Partea proastă este că aceste substanţe au efecte negative asupra mediului şi climei, întrucât necesită o cantitate mare de energie pentru a fi produse.

Oamenii de ştiinţă caută însă acum modalităţi de a dezvolta practici mai durabile care să menţină randamentele ridicate ale culturilor cu aporturi reduse de îngrăşăminte azotoase.

radacina-planta-azot_bO soluţie ar fi fixarea biologică a azotului, o practică răspândită în cazul culturilor leguminoase. Şi chiar dacă o varietate de bacterii care au capacitatea de a fixa azotul sunt comune în rizosferă, unde se găsesc rădăcinile plantelor, astfel de bacterii ce favorizează dezvoltarea plantelor şi-au găsit o utilizare limitată ca inoculant în agricultură. Asta în principal din cauza problemelor generale asociate cu utilizarea de substanţe biologice pentru producţia de culturi şi eficacitatea variabilă la aplicare. Pentru a înţelege mai bine răspunsul metabolic al plantei gazdă la aceşti stimuli, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au studiat modul în care bacteriile din sol influenţează creşterea plantelor.

Colonizarea bacteriană şi influenţa asupra metabolismului plantelor

Pentru a depăşi această provocare, oamenii de ştiinţă au utilizat spectrometria de masă cu ablaţie laser prin ionizare cu electrospray (LAESI-MS), ceea ce le-a permis să eşantioneze doar acele zone infectate de bacterii, pe care le-au putut localiza datorită exprimării proteinei fluorescente verzi. Rezultatele lor au arătat că această colonizare bacteriană provoacă schimbări semnificative ale metabolismului plantelor, cu unii metaboliţi mai abundenţi semnificativ la plantele inoculate, iar alţii, inclusiv metaboliţii indicanţi ai azotului, au fost reduse la rădăcinile neinoculate sau inoculate cu o tulpină bacteriană incapabilă să fixeze azotul. Prin urmare, s-a constatat că izolarea rădăcinilor întregi duce la o diluare considerabilă a oricărui semnal datorită marii majorităţi a celulelor radiculare care nu sunt în contact cu bacteriile.

Obiectivul acestei cercetări a fost definirea mecanismelor moleculare prin care bacteriile favorizează dezvoltarea plantelor, astfel încât să se elaboreze protocoale de inoculare eficiente şi coerente pentru a îmbunătăţi performanţa culturilor. Cercetătorii au fost de multă vreme interesaţi în fixarea biologică a azotului şi de interacţiunea plantă-microb în general. Iar acum marea provocare este realizarea inoculării pe culturi non-leguminoase, cum ar fi porumbul, care are această abilitate în natură, dar nu a fost până acum evidenţiată în producţia agricolă practică.

Vizualizat: 1926 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?