Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proteina care ar putea salva omenirea

Publicat: 02 mai 2020 - 22:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Porci rezistenţi la virusul „sindromului reproducător şi respirator porcin” şi primele vaci de lapte fără coarne! Iată două dintre reuşitele tehnologiei de editare genomică CRISPR-Cas9. 

Deşi omenirea se bucură de marile privilegii pe care le oferă tehnologiile moderne, observăm o oarecare constrângere în ceea ce priveşte acceptarea inovaţiilor. Cel puţin în domeniul agro-alimentar. Şi nimic nu ilustrează acest lucru mai bine decât controversa legată de culturile modificate genetic.

După mai bine de 20 de ani de utilizare a biotehnologiilor, oamenii de ştiinţă şi fermierii continuă să lupte cu opoziţia activiştilor de mediu, care împiedică accesul consumatorilor din întreaga lume la instrumente de ameliorare a plantelor ce ar putea rezolva multe dintre problemele noastre existenţiale. Apariţia unor noi tehnici de reproducere, precum CRISPR (sau CRISPR-Cas9, o formă a tehnologiei care se bazează pe proteina Cas9), a permis cercetătorilor să dezvolte ieftin şi mult mai rapid culturi adaptate la condiţiile de mediu şi de climă actuale. Practic, putem vorbi despre o revoluţie în cercetarea genetică aplicată în acest domeniu.

proteina-viitorului_b

De ce i se spune „Foarfece molecular”?

Cândva prin anii 80, cercetătorii au descoperit cum unele bacterii practică o formă de editare genomică pentru a se apăra de ADN-ul viral. Acele bacterii folosesc nişte enzime speciale pentru a tăia, copia şi stoca secvenţe de ADN viral pentru referinţe viitoare. Două decenii mai târziu s-a stabilit că ADN-ul oricărui organism viu poate fi supus acestui proces. Iar asta a schimbat totul.

Cu CRISPR, oamenii de ştiinţă pot edita literalmente organismele, eliminând acele secvenţe care duc la rezultate nefavorabile. Însă dincolo de implicaţiile etice, oportunitatea reală pe termen scurt a fost întotdeauna agricultura, deoarece organismele sunt supuse în mod constant acestui proces în mod natural. Ele evoluează, este nevoie doar de timp. Editarea genomică accelerează procesul, scurtând ani, decenii şi chiar milenii. Acest lucru este foarte diferit de ceea ce generic numim azi organisme modificate genetic (OMG). În acest caz, sunt introduse organisme străine pentru a îmbunătăţi performanţele. Pe când CRISPR este adesea comparat cu un „foarfece molecular”, utilizat pentru ameliorarea de precizie prin decuparea ADN-ului, astfel încât o anumită trăsătură poate fi eliminată, înlocuită sau editată.

Beneficii imense pentru agricultură

Dar ce anume se poate obţine cu ajutorul CRISPR - acronimul de la englezescul „Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats” (Repetări Palindromice Scurte Intercalate în Mod Regulat)? Ei bine, această tehnologie de editare genomică permite specialiştilor să determine care gene sunt exprimate în ADN-ul plantelor, al animalelor şi chiar al oamenilor. Reprezintă, de asemenea, abilitatea de a şterge caracteristici nedorite şi, eventual, de a adăuga altele, cu o precizie fără precedent. Acest instrument promite să aducă numeroase beneficii potenţiale în agricultură, cum ar fi creşterea randamentelor unei culturi, rezistenţa la boli, toleranţa la secetă, precum şi îmbunătăţiri ale caracteristicilor recoltei şi ale conţinutului nutriţional, toate în beneficiul consumatorului final.

Crispr-proteina-viitorului_b

Oportunităţi în zootehnie

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, şi aici au fost deja identificate câteva oportunităţi. Spre exemplu, a fost posibilă crearea unei generaţii noi de porci rezistenţi la virusul „sindromului reproducător şi respirator porcin”, care provoacă anual pierderi de 2,5 miliarde de dolari numai în SUA şi Europa. De asemenea, tot în laborator, prin îndepărtarea unor gene, s-a reuşit crearea primelor vaci de lapte fără coarne, scutind astfel aceste animale de la procesul dureros de îndepărtare fizică a coarnelor (ecornare). Iată, aşadar, două exemple în care tehnicile avansate de manipulare a structurii ADN-ului pot avea efecte pozitive şi asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, aspecte care tind să fie mai bine primite de către opinia publică decât cele asociate cu eficienţa producţiei.

EDITAREA GENOMICĂ

Această tehnologie de editare genomică - CRISPR permite specialiştilor să determine care gene sunt exprimate în ADN-ul plantelor, al animalelor şi chiar al oamenilor, putând elimina caracteristici nedorite şi de a adăuga altele, cu o precizie fără precedent, respectând toate normele de etică în domeniul geneticii.

Vizualizat: 884 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?