Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul, cu un pas mai aproape de rezistenţa la cloroză

Publicat: 27 decembrie 2019 - 10:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cloroza frunzelor de porumb, o boală foliară foarte activă în Statele Unite ale Americii, dar cunoscută şi fermierilor europeni, ar putea fi anihilată, susţine un studiu elaborat de cercetători ai Universităţii din Illinois.

Prezenţa acestui patogen poate cauza pierderi de randamente de până la 20%, fiind o problemă majoră în aşa-numita regiune Centura Porumbului (SUA).

"Nu există un control chimic eficient. Fungicidele nu funcţionează, deoarece este o boală bacteriană. De aceea, rezistenţa la această boală ar putea fi critică, la fel cum este şi în cazul altor boli bacteriene ale porumbului, cum ar fi pătarea punctiformă a frunzelor şi veştejirea porumbului", consideră Tiffany Jamann, profesor asistent la Departamentul de Ştiinţe ale Culturii de la Universitatea din Illinois şi coautor al acestui studiu, publicat în revista Crop Science.

cloroza-frunzelor-de-porumb_bBacteriile cauzatoare de cloroză se strecoară prin porii deschişi (stomate) de pe suprafaţa frunzelor, apoi se instalează între nervuri pentru a forma dungi lungi de culoare galben-pal. Deşi nimeni nu a stabilit exact ce se întâmplă în interiorul plantei, specialiştii sunt de acord că leziunile necrotice perturbă capacitatea fotosintetică a frunzei. Şi asta are consecinţe negative asupra randamentului.

Cloroza frunzelor de porumb este foarte uşor de confundat cu o altă boală fungică a porumbului, respectiv pătarea cenuşie. Din această cauză, fermierii pot aplica tratamente ineficiente, suportând consuri inutile, averizează autorii studiului.

În prezent, nu există nici un agent de control chimic pentru cloroza frunzelor de porumb şi nici hibrizi complet rezistenţi la această boală. Cu toate acestea, în studiul publicat de Crop Science, Tiffany Jamann şi colaboratorii ei vorbesc de o descoperire promiţătoare care ar putea duce în viitor la crearea de linii rezistente.

Selectând 26 de linii parentale de porumb, cercetătorii americani au creat un soi de porumb cu rezistenţă moderată la această boală şi regiuni genetice asociate cu niveluri de rezistenţă crescute. Deşi nu a fost identificată nici o genă de rezistenţă cu efect mare, studiul este primul de acest fel care tratează cloroza frunzelor de porumb publicat vreodată. Informaţiile furnizate în studiu ar trebui să fie în continuare utile pentru amelioratori în procesul de dezvoltare a noilor hibrizi cu rezistenţă la această boală.

Vizualizat: 757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?