Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul, cu un pas mai aproape de rezistenţa la cloroză

Publicat: 27 decembrie 2019 - 10:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cloroza frunzelor de porumb, o boală foliară foarte activă în Statele Unite ale Americii, dar cunoscută şi fermierilor europeni, ar putea fi anihilată, susţine un studiu elaborat de cercetători ai Universităţii din Illinois.

Prezenţa acestui patogen poate cauza pierderi de randamente de până la 20%, fiind o problemă majoră în aşa-numita regiune Centura Porumbului (SUA).

"Nu există un control chimic eficient. Fungicidele nu funcţionează, deoarece este o boală bacteriană. De aceea, rezistenţa la această boală ar putea fi critică, la fel cum este şi în cazul altor boli bacteriene ale porumbului, cum ar fi pătarea punctiformă a frunzelor şi veştejirea porumbului", consideră Tiffany Jamann, profesor asistent la Departamentul de Ştiinţe ale Culturii de la Universitatea din Illinois şi coautor al acestui studiu, publicat în revista Crop Science.

cloroza-frunzelor-de-porumb_bBacteriile cauzatoare de cloroză se strecoară prin porii deschişi (stomate) de pe suprafaţa frunzelor, apoi se instalează între nervuri pentru a forma dungi lungi de culoare galben-pal. Deşi nimeni nu a stabilit exact ce se întâmplă în interiorul plantei, specialiştii sunt de acord că leziunile necrotice perturbă capacitatea fotosintetică a frunzei. Şi asta are consecinţe negative asupra randamentului.

Cloroza frunzelor de porumb este foarte uşor de confundat cu o altă boală fungică a porumbului, respectiv pătarea cenuşie. Din această cauză, fermierii pot aplica tratamente ineficiente, suportând consuri inutile, averizează autorii studiului.

În prezent, nu există nici un agent de control chimic pentru cloroza frunzelor de porumb şi nici hibrizi complet rezistenţi la această boală. Cu toate acestea, în studiul publicat de Crop Science, Tiffany Jamann şi colaboratorii ei vorbesc de o descoperire promiţătoare care ar putea duce în viitor la crearea de linii rezistente.

Selectând 26 de linii parentale de porumb, cercetătorii americani au creat un soi de porumb cu rezistenţă moderată la această boală şi regiuni genetice asociate cu niveluri de rezistenţă crescute. Deşi nu a fost identificată nici o genă de rezistenţă cu efect mare, studiul este primul de acest fel care tratează cloroza frunzelor de porumb publicat vreodată. Informaţiile furnizate în studiu ar trebui să fie în continuare utile pentru amelioratori în procesul de dezvoltare a noilor hibrizi cu rezistenţă la această boală.

Vizualizat: 828 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?