Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ploaie „artificială”, produsă cu drone

Publicat: 10 octombrie 2021 - 17:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ploaie reală, dar produsă artificial. Cum? Evident, cu ajutorul dronelor. Tehnologia revoluționară a fost utilizată în premieră în Emiratele Arabe Unite, la finalul lunii iulie 2021.

drone ploaie artificiala_b

Sursa foto: dronedj.com

Emiratele Arabe Unite au fost afectate, în această vară, de temperaturi sufocante, care au atins 51,8 grade Celsius în luna iunie, iar media anuală a precipitaţiilor este de 100 litri/mp. Spre comparaţie, în 2020, an extrem de secetos pentru România, în zonele cele mai afectate de secetă din sudul, estul şi vestul extrem al ţării noastre, cantitățile anuale de precipitații au variat între 300 și 600 litri/mp, potrivit datelor ANM.

 

CE ESTE „CLOUD SEEDING”


„Cloud seeding” (însămânțarea norilor) este tehnica prin care se încearcă modificarea cantităţii de precipitaţii produse de nori.

Cea mai frecvent utilizată metodă de „cloud seeding”, considerată deja „tradiţională”, este dispersarea în atmosferă a unor substanţe chimice, cel mai adesea iodură de argint, săruri de potasiu şi sodiu sau zăpadă carbonică, ce favorizează formarea picăturilor de apă sau de gheaţă, pentru a provoca ploi sau ninsori. Tehnologia este aplicată în mai multe ţări care se confruntă cu lipsa precipitaţiilor, inclusiv în mai multe state din SUA.

Emiratele Arabe Unite investesc în astfel de tehnologii de mai bine de zece ani, timp în care au cheltuit peste 15 milioane de dolari, în nouă proiecte. De asemenea, au 130 de baraje şi diguri, cu o capacitate de 120 de milioane de metri cubi, pentru a stoca apa provenită din precipitaţii.

Pentru autorităţile din Emirate, costul obţinerii unui metru cub de apă prin metoda de „cloud seeding” este de un cent, de 60 de ori mai mic decât costul obţinerii apei prin alte metode, precum desalinizarea, susţin cei de la Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe.


DRONE CARE ADUC PLOAIA


Noutatea tehnologiei aplicate de Emiratele Arabe în această vară este aceea că, în loc de substanţe chimice, sunt utilizate impulsuri electrice transmise de drone către nori.

Dronele eliberează impulsuri electrice pentru a face particulele de apă să se unească, astfel încât să formeze stropi suficient de mari care să genereze ploaie.

Metoda este dezvoltată de Universitatea din Reading, Marea Britanie şi permite utilizarea unor vehicule de dimensiuni reduse, care zboară la înălţimi mici, spre deosebire de metoda tradiţională de „cloud seeding”, pentru care este nevoie de aeronave mari, care zboară desupra norilor pentru a elibera rachetele cu substanţe chimice.

 

RISCURI POSIBILE


Dacă noua metodă de „cloud seeding” se va dovedi eficientă şi rentabilă, ar putea fi extinsă şi utilizată pe scară largă. Unul dintre avantaje ar fi eliminarea riscului asociat utilizării de substanţe chimice, existând temeri că, în cazul metodei tradiţionale de „cloud seeding”, particulele acumulate în nori pentru a provoca ploaia ar putea persista, dovedindu-se, în cele din urmă, cancerigene pentru oameni sau dăunătoare mediului.

Şi noua metodă ar putea prezenta totuşi anumite riscuri, existând îngrijorări că procesul ar putea cauza ploi prea abundente într-un timp scurt şi inundaţii.

De exemplu, în Al Ain, oraş din Emiratul Abu Dhabi aflat în deşert, o misiune de „cloud seeding” cu drone a provocat, la finalul lunii iulie, o furtună puternică şi precipitaţii de 6,9 litri/mp în doar câteva ore.

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Vizualizat: 1323 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?