Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plante imune la stresul termic

Publicat: 26 noiembrie 2020 - 15:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Veşti bune! Rapiţa tolerantă la căldură şi plantele rezistente la temperaturile scăzute ale iernii sunt două mari descoperiri care vor schimba radical modul de a face agricultură.

un articol de
LIVIU GORDEA

Identificarea genelor care fac rapiţa tolerantă la căldură este obiectivul unui proiect de cercetare al Grins Research and Development Corporation (GRDC), în curs de desfăşurare, cu studii de teren în New South Wales şi Australia de Vest. Obiectivul pe termen lung este de a oferi germoplasmă tolerantă la căldură cultivatorilor de canola, o varietate de rapiţă întâlnită în special în America de Nord şi Australia.

Canola Seeds_b 

 

Cresc temperaturile, cresc şi producţiile

 

„Amelioratorii de plante pot încorpora această germoplasmă în noi soiuri comerciale şi pot ajuta industria să menţină productivitatea pe măsură ce temperaturile medii cresc”, a declarat cercetătorul principal, Sheng Chen, de la Institutul de Agricultură al Universităţii din Australia de Vest (UWA). Potrivit acestuia, stresul termic a fost identificat ca o problemă din ce în ce mai prezentă la nivel global, cu temperaturi medii preconizate să crească în deceniile următoare.

 

Impactul asupra înfloririi

 

rapita rezistenta la seceta_b

„Canola este deosebit de sensibilă la temperaturile ridicate. Cercetările de la UWA arată că temperaturile mai mari de 30°C în timpul înfloririi reduc numărul de boabe din silicve”, a precizat cercetătorul. Seceta pune o presiune şi mai mare asupra plantelor. De aceea proiectul priveşte în mod specific genetica toleranţei la căldură în cazul canola, care este a treia cultură ca importanţă economică în Australia. Scopul este de a separa iniţial genele de toleranţă la căldură prin utilizarea experimentelor cu temperatură controlată, care vor examina 200 de linii diferite de canola, în căutarea germoplasmei tolerante la căldură.

 

Invenţia care face posibilă cultivarea pe timpul iernii

 

Mulţumită unei descoperiri a Universităţii din Amsterdam, plantele se pot dezvolta normal şi la temperaturi mai scăzute. Cercetătorii olandezi au creat un nou tip de moleculă care poate ridica temperatura din plante. În testele din laborator şi sere, efectul de încălzire moleculară le-a permis cercetătorilor să mărească temperatura frunzelor cu mai mult de un grad Celsius. Prin această abordare se urmăreşte prelungirea sezonului de creştere a culturilor agricole şi accelerarea programelor de ameliorare pentru dezvoltarea de noi soiuri. Dacă plantele pot creşte la temperaturi ambientale mai scăzute, ele pot fi cultivate la altitudini mai mari şi mai aproape de polul nord şi sud.

Click AICI şi află care sunt cele 6 tehnologii de ameliorare a plantelor care au schimbat radical modul de obţinere a hranei din producţia vegetală!

Sheng Chen_b

În soiurile actuale de canola cultivate în Australia, pierderile de recoltă ar putea ajunge până la 300 kg/ha pentru fiecare creştere de 1°C a temperaturii medii zilnice la înflorire - SHENG CHEN, cercetător.

Vizualizat: 1197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?