Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oportunitatea din fiecare criză

Publicat: 13 mai 2020 - 14:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În situaţii de criză, atunci când dau "de greu", oamenii caută soluţii neobişnuite şi tot atunci apar abordări creative pentru rezolvarea problemelor. Se spune că "orice criză aduce noi oportunităţi".

Şi în sectorul agricol, fermierii vor trebui să găsească soluţii şi alternative, atât pentru acoperirea necesarului de forţă de muncă din fermă, cât şi pentru utilizarea de noi tehnologii. La urma urmei, chiar şi în perioadele de criză, fermierii au nevoie de echipamente funcţionale, de asistenţă tehnică şi de service rapid şi competent la faţa locului (în fermă) şi/sau în ateliere. Iar omenirea are nevoie de mâncare şi, prin urmare, de cei care produc hrana, de fermieri.

Vrând-nevrând, distanţarea socială şi măsurile de izolare impuse în criza de CoVid-19 au accentuat şi mai mult lipsa forţei de muncă din agricultură. Automatizarea unor operaţiuni simple sau mai complexe poate nu doar să reducă necesarul de resursă umană, dar şi să crească eficienţa şi implicit profitabilitatea fermei.

Astfel, un banal (acum) gard electric poate să suplinească, cu succes şi fără o investiţie foarte mare, lipsa unui paznic pentru turma de vaci sau de oi, 24/7 şi fără zile libere. Dar folosirea pedometrelor şi a programelor dedicate în zootehnie permite monitorizarea cu precizie a activităţii de reproducţie şi a stării de sănătate a vacilor.
Iar o dronă vă poate ajuta să supravegheaţi efectivul şi fătările pe păşune, noaptea.

Interconectarea şi tehnologiile digitale facilitează nu doar o mai bună comunicare cu furnizorii şi clienţii finali, ci şi rezolvarea unor probleme tehnice curente, prin aşa-numita "întreţinere digitală de la distanţă", de exemplu, care se dovedeşte a fi mai practică decât se credea iniţial. Astfel că "service-ul virtual" a intrat în uzul comercial mult mai repede decât s-a estimat în urmă cu doar câteva luni.

În fermele de vaci de lapte se văd acum şi mai clar diferenţele şi avantajele unui robot de muls faţă de clasica instalaţie de muls, care are nevoie de operatori (mulgători). Robotul nu intră în izolare sau în carantină, dar poate avea nevoie de service şi de reparaţii...

În horticultură, forţa de muncă manuală are o pondere ridicată în totalul lucrărilor şi, implicit, al costurilor finale. Multe operaţii - precum irigarea, ventilaţia şi lucrările de protecţie a plantelor - sunt automatizate şi controlate de la distanţă. De asemenea, în sere sunt folosiţi roboţi pentru defoliere la tomate, iar în viitorul apropiat vor intra în producţia curentă şi roboţii "culegători".

Dar această criză ne-a arătat clar (dacă mai era nevoie) şi limitele actuale ale automatizării, robotizării şi digitalizării agriculturii şi mai ales faptul că aceasta nu exclude (încă) forţa de muncă manuală. Exemplul statelor cu o agricultură modernă care au totuşi nevoie de câteva sute de mii de lucrători sezonieri este relevant şi întăreşte ideea că prezenţa omului este necesară "în spatele" unei maşini sau al unui program. De aceea, continuaţi să formaţi şi să pregătiţi oameni noi şi preţuiţi-i pe cei cu experienţă. Numai aşa veţi putea să beneficiaţi la maxim de noile tehnologii.

Echipa Ferma Media Grup va continua să vă prezinte noutăţile în domeniu, pentru ca atenţia dvs. să fie mereu îndreptată spre viitor.

GHEORGHE GHIŞE
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: gghise@agroinfo.ro
ghise.ferma@gmail.com

Vizualizat: 1162 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?