BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Olandezii au inventat toaleta pentru vaci

Publicat: 14 decembrie 2020 - 18:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mari poluatori, olandezii speră să rezolve problema emisiilor de amoniac cu care se confruntă producătorii de lapte, cu ajutorul unui vas special care reţine urina vacilor.

un articol de
LIVIU GORDEA

Agricultor şi antreprenor, Henk Hanskamp, fondatorul companiei Hanskamp AgroTech, pare să fi găsit soluţia la una dintre cele mai mari provocări globale actuale - gestionarea dejecţiilor din fermele de creştere intensivă a vacilor de lapte. Iniţial, olandezul şi-a propus să înveţe animalele să urineze într-un loc anume, însă asta nu i-a ieşit prea bine, după care a descoperit că este posibil să le stimuleze cu ajutorul unei tehnici foarte bine cunoscute de către medicii veterinari. Metoda este de altfel foarte simplă şi presupune stimularea unui nerv din apropierea ugerelor care declanşează senzaţia de micţiune.

 

Dispozitivul CowToilet

 

Dispozitivul botezat CowToilet este un pisoar automat pe care vacile îl folosesc în mod voluntar atunci când sunt furajate într-un ţarc individual şi este conceput pentru a colecta urina înainte ca aceasta să ajungă pe podea. Sistemul se bazează pe un reflex nervos pe care îl au vacile care le determină să urineze imediat.

CowToilet-02_b 

 

Sistem automatizat

 

Când o vacă intră în zona specială de furajare, CowToilet se mişcă automat în sus şi în jos, stimulând nervul dintre uger şi vulva animalului, determinând astfel vaca să urineze din reflex. Apoi, un dispozitiv din plastic captează urina evitând ca aceasta să ajungă pe sol. Ingenioasa toaletă atârnă în spatele animalului după ce acesta intră în staţia de alimentare. Şi chiar dacă nervul nu este în acelaşi loc pentru fiecare vacă, iar unele vaci sunt mai înalte decât altele, compania care a creat dispozitivul a găsit soluţia tehnică potrivită.

 

În ce constă secretul tehnologiei?

 

Secretul stă chiar în staţia de furajare individuală pe care Hanskamp o vinde deja cu tehnologia de citire a crotaliilor. Vaca intră în cuşetă pentru a se hrăni, dispozitivul identifică vaca asigurându-i raţia necesară şi în acelaşi timp stimulează reflexul de urinare. Desigur, asta nu împiedică animalele să urineze în alte părţi ale adăpostului, dar chiar şi aşa pe parcurul unei zile se poate colecta o cantitate însemnată de urină iar vacile devin cumva condiţionate să utilizeze preponderent staţia de furajare.

 

Îngrijorări de mediu

 

Amoniacul este unul dintre factorii principali care contribuie la formarea particulelor atmosferice care induc smogul, precum şi la acidificarea solului şi a bazinelor hidrografice. Potrivit unui raport oficial de evaluare cu referire la anul 2019, în Uniunea Europeană fermele de creştere a animalelor sunt responsabile pentru 90% din emisiile de amoniac. Lupta pentru un aer mai curat a fost una dintre preocupările principale ale politicii de mediu a UE, începând cu sfârşitul anilor '70. Pe parcursul ultimelor trei decenii, aceste politici au reuşit să reducă emisiile de poluanţi din aer şi să îmbunătăţească calitatea aerului în întreaga Europă, însă emisiile asociate agriculturii au scăzut cel mai puţin.

Henk_Hanskamp_b 

 

Prioritate: mai puţin amoniac

 

Tehnologia dezvoltată de Hanskamp asigurară separarea urinei de gunoiul de grajd, ceea ce automat înseamnă o reducere considerabilă a emisiilor de amoniac. Separat, nici urina, nici fecalele nu produc mult amoniac. Dar când se amestecă, ele se evaporă, eliberând gaze de amoniac în atmosferă. Pentru a limita emisiile de amoniac din sectorul agricol, producătorii de lapte trebuie să plătească taxe mari pentru a îndeplini cerinţele privind emisia de amoniac şi eliminarea gunoiului de grajd. Prin urmare, reducerea amoniacului este o prioritate ridicată pentru mulţi fermieri din acest sector de activitate iar CowToilet ar putea fi soluţia salvatoare.

 

Avantaje şi beneficii economice

 

Deoarece majoritatea urinei este colectată, se realizează o reducere enormă a emisiilor de amoniac. Acest lucru este bun atât pentru mediu, cât şi pentru bunăstarea animalelor, rezultând un climat mai sănătos în grajd. CowToilet oferă, de asemenea, avantaje economice, deoarece reduce costurile cu depozitarea gunoiului de grajd şi poate fi chiar o alternativă la pardoselile care reduc emisiile de amoniac.

Acest sistem oferă, de asemenea, oportunităţi excelente pentru noi venituri. Urina pură poate fi utilizată ca materie primă de înaltă calitate în fertilizarea de precizie. Pe de altă parte, există tehnologii în dezvoltare care utilizează urina pentru a genera aşa-numita „energie galbenă”, sau ca sursă pentru obţinerea hidrogenului. După cum s-a demonstrat, hidrogenul este mai uşor extras din urină decât din apă, conducând oamenii de ştiinţă la explorarea acestei posibilităţi. CowToilet promite, aşadar, să contribuie la un viitor durabil şi profitabil în ceea ce priveşte producţia de lapte.

COWTOILET VA FI DISPONIBIL LA VÂNZARE DIN 2021
După parcurgerea unei etape ample de testare, CowToilet este acum obiect de studiu la Universitatea Wageningen, prestigios centru de cercetare agricolă, pentru o ultimă evaluare ştiinţifică înaintea acreditării în vederea comercializării. Dacă totul decurge conform planului, Hanskamp se aşteaptă ca primele unităţi să fie vândute undeva în a doua jumătate a anului viitor. Mai întâi în Olanda, după care şi pe alte pieţe europene, urmând să ajungă în SUA abia în 2023. Întregul sistem - staţia, tehnologia de citire a crotaliilor, pregătirea precisă a raţiei şi CowToilet - ar costa între 700 şi 1.000 de euro, în funcţie de configuraţie.
Click AICI şi urmăreşte materialul şi tutorialul video despre eficienţa dispozitivului implementat în ferme!

Vizualizat: 3546 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?