BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nemţii au descifrat genomul porumbului

Publicat: 02 octombrie 2020 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un pas mare pentru Europa agricolă! Cercetătorii germani au decodat, în premieră mondială, genomul porumbului european.

De-a lungul secolelor, fermierii şi cercetătorii au tot adaptat cultura porumbului la diferite zone climatice de pe glob. Drept urmare, la ora actuală, plantele de porumb prezintă o mare diversitate genetică.
O echipă de cercetători germani a reuşit anul acesta, pentru prima dată, să decodeze genomul porumbului european. Implicaţi în cercetare au fost oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din München (TUM) şi Helmholtz Zentrum München.

genomul-porumbului-de-impac_b


Variaţia genetică a porumbului european


În 2009, cercetătorii descifraseră deja modelul genetic al unei linii americane de porumb. Însă, acesta nu putea fi luat drept referinţă pentru genomul soiurilor europene. Astfel, oamenii de ştiinţă din Munchen au examinat alte patru linii europene de porumb folosind metode moderne de secvenţiere a ADN-ului. Apoi, au comparat rezultatele lor cu genomul a două linii nord-americane.
S-a dovedit că liniile europene de porumb au arătat diferenţe genetice pronunţate faţă de rudele lor americane - după doar câteva sute de ani de separare. Au existat, de asemenea, variaţii şi în cadrul genomului european.

cultura de porumb 3_b


Este posibilă o creştere a randamentului


Oamenii de ştiinţă bănuiesc că diferenţele găsite în genomul european pot fi o sursă importantă a aşa-numitului efect de heterozis. Acesta se foloseşte în principal la reproducerea hibridă, astfel încât, în viitor, rezultatele să permită utilizarea şi mai direcţionată a fenomenului.
Cunoaşterea exactă a genomului porumbului european va ajuta amelioratorii de plante să pregătească mai bine hibrizii de porumb pentru provocările schimbărilor climatice, relevă studiile de la Universitatea Tehnică din Munchen.


ŞTIAŢI CĂ?

  • Producţiile de porumb s-au triplat în ultimii 50 de ani, cele mai ridicate fiind în SUA şi Germania;
  • Porumbul este a doua cea mai importantă cultură din lume pentru consum uman, după grâu şi înainte de orez. Cele trei specii furnizează împreună 60% din hrana omenirii;
  • Porumbul este cea mai importantă materie primă pentru producerea de bioplastice; 40 kg de aşa-numita fibră de polilactidă pot fi obţinute dintr-o tonă de porumb.


un articol de
PAULA CIUPAG

Vizualizat: 2690 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?