Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nava spaţială Pământ, încotro?

Publicat: 24 septembrie 2020 - 08:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Colaps ecologic, haos tehnologic, război nuclear? Ce ştim despre cele mai mari ameninţări ale viitorului civilizaţiei umane?

Noi, oamenii de rând, ştim prea puţin, dar istoricul Yuval Noah Harari, în cartea sa 21 de lecţii pentru secolul XXI, ne spune cum fiecare dintre aceste trei mari scenarii pot pune omenirea la grea încercare. Însă niciunul nu poate sta în calea ştiinţei şi a noilor tehnologii precum sisteme de calcul bazate pe algoritmi, inteligenţă artificială sau bioinginerie.

De ce? Pentru că în condiţiile unei crize ecologice, progresul tehnologic, cu toate riscurile pe care le presupune, probabil s-ar intensifica şi ar putea fi răspunsul perfect la o astfel de problemă majoră. În plus, şi câştigurile ar creşte. Orice criză naşte oportunităţi! Iată ce spune Yuval Noah Harari: „De fapt, este posibil ca schimbarea climatică să ajungă să îndeplinească acelaşi rol pe care l-au jucat cele două războaie mondiale. Între 1914 şi 1918 şi apoi din nou între 1939 şi 1945, progresul tehnologic s-a accelerat deoarece naţiunile implicate în războiul total au lăsat prudenţa şi economia la o parte şi au investit resurse imense în fel de fel de proiecte îndrăzneţe şi fantastice. Multe dintre ele au eşuat, dar unele au produs tancuri, gaze toxice, radare, avioane supersonice, rachete intercontinentale şi bombe nucleare. În mod similar, naţiunile care se confruntă cu un cataclism climatic ar putea fi tentate să investească în proiecte tehnologice disperate”.

Veţi spune, probabil, că vorbim despre lucruri prea îndepărtate.... Dar NU. Seceta extremă din acest an, din România până în Australia şi America de Nord, a fost cât se poate de reală şi efectele ei se vor resimţi pe termen lung. Acest fenomen nu este un accident trecător, ci o consecinţă a schimbărilor climatice.

Ce putem face? Este prea târziu pentru a opri declinul. Dar ne putem adapta. Noile tehnologii, inteligenţa artificială, algoritmii şi bioingineria sunt în slujba omului. Încă mai sunt. Le putem utiliza pentru a rezista, încercând în acelaşi timp să limităm efectele colapsului ecologic.
Cum? Aplicând o tehnologie care păstrează apa în sol, limitând utilizarea pesticidelor dăunătoare mediului, cultivând hibrizi şi soiuri adaptate zonal şi climatic, apelând la roboţii destinaţi fermelor zootehnice, pentru a economisi timp şi energie, folosind sisteme integrate, aplicaţii şi gadget-uri care ne ajută să luăm decizii la timp şi să intervenim punctual pentru protecţia plantelor şi limitarea pierderilor.

Deşi par departe, toate acestea sunt foarte aproape. Cei care au înţeles, deja au „pornit motoarele”.
Viitorul nu aşteaptă. De aceea, dragi fermieri, resursele (financiare) de azi trebuie să fie investiţiile de mâine! Să facem tot ce ţine de noi pentru a rămâne la bordul navei noastre spaţiale - Pământ!

PAULA CIUPAG
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: paula.revistaferma@gmail.com

Vizualizat: 978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?