Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nanoparticule pentru absorbţia totală a nutrienţilor

Publicat: 10 august 2020 - 09:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Credeţi sau nu, majoritatea plantelor nu sunt de fapt foarte eficiente în ceea ce priveşte consumul de nutrienţi. Excluzând cactuşii, care sunt nevoiţi să supravieţuiască în medii dure, regula este valabilă pentru multe dintre culturile pe care oamenii se bazează pentru a-şi asigura hrana.

Când vine vorba de îngrăşăminte şi pesticide, care ar trebui să asigure o creştere viguroasă a plantelor, eficienţa scade şi mai mult. Dar situaţia este pe cale să se schimbe. Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh (SUA) au creat o tehnologie care sporeşte considerabil eficienţa de absorbţie a plantelor, putând ajunge până la 99%!

frunza-absorbtie-nutrienti_bFără aportul substanţelor chimice, culturile agricole nu ar putea susţine nevoile de hrană a unei populaţii în continuă creştere. Cu toate acestea, aplicarea îngrăşămintelor şi a pesticidelor este o practică extrem de ineficientă. Potrivit unora, doar un mic procent ajunge de fapt să fie absorbit de plante, restul fiind irosit sau pur şi simplu dizolvat în sol. Evident, aceasta este o sursă uriaşă de deşeuri şi cheltuieli inutile.

Tehnica dezvoltată de cercetătorii americani inversează însă această statistică. Prin metoda lor, plantele absorb 99 la sută din molecule şi risipesc doar un procent. Pentru a atinge această performanţă, sunt folosite nanoparticule care acoperă substanţele moleculare ce aderă în final pe plante. Prin proiectarea personalizată a acestor nanoparticule, receptorii de pe suprafaţa frunzelor sunt pregătiţi să absoarbă aproape întreaga cantitate de substanţe chimice.

Cum ar putea arăta agricultura de mâine?

Potenţialul acestei tehnologii este unul imens. În condiţiile în care estimările spun că circa 40% din potenţialul genetic al culturilor agricole se pierde, parţial din cauza bolilor, dacă fermierii ar fi capabili să se asigure că plantele absorb efectiv substanţele aplicate, acestea ar fi mult mai puţin sensibile la boli. Prin urmare, ar rezulta o creştere semnificativă a randamentelor.

În plus de asta, cercetătorii consideră că îngrăşămintele şi pesticidele ar putea fi combinate într-o singură „doză” de nanoparticule, pentru a oferi protecţia totală. Desigur, rămâne întrebarea dacă nu cumva sporirea cantităţii de pesticide absorbite în alimentele pe care le consumăm poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

Vizualizat: 616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?