BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Monarch - Primul tractor electric produs în serie

Publicat: 19 februarie 2021 - 12:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sută la sută electric şi opțional autonom (fără şofer). Acesta este Monarch - primul tractor inteligent din lume care intră în producția de serie. Când va fi disponibil pe piață?

Monarch tractor electric_b

Dotat cu tehnologii inteligente şi proiectat pentru a crește productivitatea și a maximiza randamentul activităţilor din fermă, în acelaşi timp cu eliminarea emisiilor de carbon, tractorul produs de către firma americană Monarch este integrat într-o singură platformă.

 

Tradițional vs. electric

 

Agricultura este una dintre "industriile" poluatoare, atât prin maşinile şi instalaţiile mecanice, cât şi prin reziduurile zootehnice rezultate. Tractoarele "tradiționale", dotate cu motoare diesel, produc de circa 10-20 de ori mai multe emisii decât o mașină obișnuită.

În ultimii zece ani, numeroşi producători au prezentat diverse prototipuri de tractoare electrice. Aceste variante constructive au, în general, o autonomie redusă şi un randament relativ scăzut în raport cu activităţile şi operaţiile mecanice necesare a fi efectuate în fermele agricole. Monarch este unul dintre primele tractoare "full" electric care va intra anul acesta în producţia de serie.

 

Utilaj 3 în 1: tractor, ATV şi generator electric


Deşi a fost criticat pentru designul mai puţin "aerodinamic", tractorul electric compact Monarch poate avea triplă utilizare

1. Tractor;

2. Pentru operaţiuni agricole ca vehicul de teren (offroad) (ATV - „All Terrain Vehicle”) cu o capacitate mare de transport;

3. Dar are şi capacitatea de a funcționa ca un generator puternic pentru sudură sau diverse scule electrice, direct în teren.

Monarch tractor electric 3_b


40-70 CP și 1000 kg capacitate de ridicare


Transmisia electrică a tractorului poate furniza o putere continuă şi constantă de 40 CP (30 kW), precum și o putere maximă (de scurtă durată), de până la 70 CP (55kW). Nu a fost anunțată nicio cifră specifică a cuplului, dar Monarch apreciază că acesta este dublu față de un tractor convențional din aceeași clasă de putere şi dimensiuni.

Tractorul electric are o capacitate de ridicare prin sistemul de prindere în trei puncte, spate, de aproape 1000 kg (2.200 pounds). Pompa hidraulică asigură un debit de 54,5 litri/minut. Tracțiunea integrală este opțională.

 

ÎN CURÂND VA AJUNGE ÎN FERME


Monarch a primit premiul „Tractorul anului 2020” în cadrul premiilor AgTech Breakthrough şi a fost inclus în „Top 10 cele mai bune produse noi” la World Ag Expo 2020.

Oficial, tractorul Monarch are un preț de pornire de 50.000 de dolari (cca. 41.200 euro) şi compania susţine că are deja câteva sute de fermieri clienţi preliminari. Tractorul electric va fi produs în unitatea din Livermore (California, SUA) şi poate fi deja rezervat şi comandat prin depunerea unui depozit de 500 de dolari. Livrarea primelor unităţi va începe în toamna anului 2021.

 

Mic și practic în podgorii


Amprenta mică la sol îi permite tractorului electric "să navigheze" cu uşurinţă şi fără probleme în podgorii, livezi și alte culturi. De asemenea, utilizarea tractoarelor electrice este recomandată în special în cadrul fermelor organice, pentru a înlocui tractoarele diesel, deoarece nu au emisii de gaze/particule care să polueze produsele.

Monarch tractor electric 2_b


Cu sau fără şofer


Utilizând tehnologii hardware și software care îi conferă autonomie, tractorul Monarch poate funcționa cu sau fără șofer. Astfel, tractorul poate efectua sarcini pre-programate fără șofer cu ajutorul unor funcții de automatizare interactivă și a altor operațiuni opționale. În modurile "Gesture" şi "Shadow" tractorul poate să urmărească un alt lucrător/tractor care execută anumite operaţiuni.

Pentru a preveni accidentele şi/sau eventuale coliziuni, atunci când se află în oricare dintre aceste moduri de lucru fără operator, tractorul utilizează camere video (cu supraveghere 360o), precum şi un sistem de siguranță pentru priza de putere (PTO).

Cu ajutorul sistemelor video şi de siguranţă, tractorul Monarch poate lucra atât în timpul zilei, cât şi noaptea.

 

Învățare automată


Tractorul Monarch dispune de instrumente inteligente pentru a colecta mai multe date predictive şi pentru a implementa practici durabile pentru o serie întreagă de operaţii executate în ferme. De asemenea, capacitățile de învățare automată (machine-learning) îi permit să colecteze și să analizeze date despre culturile şi câmpul în care lucrează, inclusiv asupra stării de sănătate a culturilor. Producătorii Monarch apreciază că acest tractor "deschide o nouă etapă în transformarea digitală a agriculturii, cu tehnologie, inteligență și caracteristici de siguranță fără precedent”.

Algoritmii după care acest tractor funcţionează utilizează "învăţarea profundă" (Deep Learning) şi poate colecta și analiza peste 240 Gb de date în fiecare zi în care "operează" pe teren. Sistemul inteligent al tractorului poate funcționa împreună cu actuale implemente şi utilaje, precum și cu următoarele generații de instrumente inteligente.

 

TE ȚINE MEREU CONECTAT!


Informaţiile oferite de senzori și imagistica colectată în timpul funcţionării sunt procesate pentru a furniza date critice care pot fi utilizate atât pentru ajustări în timp real ale operaţiunilor efectuate, cât şi pentru analize pe termen lung asupra stării de sănătate a câmpului şi culturilor, estimări ale randamentului și ale diferitelor etape de creștere şi altele. Informaţiile sunt stocate în "Monarch cloud" şi pot fi utilizate ulterior.

Utilizatorii pot conecta tractorul la smartphone/telefonul mobil sau un alt dispozitiv personal (tabletă, laptop, etc) pentru a primi alerte și actualizări ale vehiculului, precum și informaţii privind condițiile meteorologice din zonă și rapoarte detaliate de operare și colectare a datelor.

 

MONARCH ECONOMISEȘTE CEL PUȚIN 45 DE DOLARI PE ZI


Timpul de funcționare oferit de o încărcare completă a bateriilor este de 10 ore sau chiar mai mult. Garanţia oferită pentru baterie este de 10 ani şi un ciclu complet de încărcare durează aproximativ patru până la cinci ore, la o tensiune de 220V. Constructorul american a dezvoltat tractorul electric cu obiectivul de a avea peste 20 de ani de viață continuă.

Testele efectuate în cadrul unor ferme legumicole arată că utilizarea tractorului electric Monarch poate aduce economii medii de aproximativ 45 de dolari pe zi numai cu combustibilul.

 

 

 

Vizualizat: 1082 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?