Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mica seră din... apartament - agricultura urbană, un moft sau o necesitate?

Publicat: 26 aprilie 2020 - 22:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorul modern poate avea orice profesie. Cel puţin în condiţiile în care producţia proprie de legume sau de fructe se realizează în dispozitive electrice speciale, de înaltă tehnologie.

Chiar dacă nu ai nici o legătură cu domeniul agriculturii - IT-ist, profesor, student de eşti - poţi, în timpul liber, să îţi creezi, în propriul apartament, condiţiile alimentaţiei rurale. Pare SF? Nu mai este!

Mica seră din apartament_b

Producătorul sud-coreean de electronice LG a lansat recent prima „maşinărie” de cultivare a legumelor de interior, care facilitează o hrănire sănătoasă şi proaspătă, indiferent de anotimp. Este vorba de un dispozitiv modular (un fel de dulap sau frigider supradimensionat) care utilizează tehnologia LED pentru cultivarea în spaţii închise a diferitor tipuri de plante aromatice şi verdeţuri, prezentat în premieră mondială la ediţia din acest an a târgului de tehnologie din Las Vegas. Tot ce trebuie să faceţi este să plasaţi într-o tavă specială pachetul cu seminţele (care mai include turbă şi îngrăşământ) şi să fiţi cu ochii pe cultură printr-o aplicaţie mobilă. Chiar şi un novice complet în ale grădinăritului ar putea cultiva plante cu ajutorul acestui dispozitiv. Aparatul are suficient spaţiu pentru a găzdui 24 de tăvi pentru cultivare, ceea ce, potrivit LG, este suficient pentru a satisface nevoile unei familii de patru persoane, deşi această estimare poate varia în funcţie de obiceiurile de consum ale fiecăruia.

Grădina inteligentă

Column Garden, cum a fost botezat acest echipament, este un produs al „tehnologiei verzi”. La exterior, dispozitivul seamănă cu un frigider simplu, având suprafaţa lucioasă şi structura modulară. La interior, însă, înglobează înalta tehnologie. Este echipat cu senzori capabili să reproducă toate condiţiile meteorologice optime pentru creşterea florilor, legumelor şi a fructelor. LG a proiectat special un sistem de lumini LED cu consum redus, capabile să reproducă variaţiile luminii solare din timpul zilei, un sistem de circulaţie a aerului care asigură oxigenarea corespunzătoare a plantelor (prevenind apariţia mucegaiurilor şi a mirosurilor) şi un sistem de irigare prin picurare care limitează risipa de apă. Astfel, poţi să-ţi cultivi singur acasă busioc, salată verde, lăptucă, cicoare, rucola şi alte 15 tipuri de verdeţuri şi legume - această varietate va creşte cu timpul!
Pe lângă faptul că este eco-durabil, Column Garden este de asemenea inteligent: întregul sistem poate fi controlat printr-o aplicaţie pentru smartphone care vă permite să modificaţi „parametrii vitali” (lumină, apă, umiditate, temperatură) din grădina interioară şi oferă sfaturi pentru îmbunătăţirea aptitudinilor de grădinar.

Mica seră din apartament_b

Hrană sănătoasă

Aplicaţia pentru telefonul mobil inteligent îi va ajuta pe utilizatori să îşi gestioneze mica grădină urbană şi să îşi monitorizeze în permanenţă plantele, oferind sfaturi utile de-a lungul dezvoltării vegetative, pentru a asigura o recoltă de succes de fiecare dată. Proiectat pentru milioanele de consumatori din întreaga lume, care vor să ştie cu adevărat ce pun în farfurie, acest sistem avansat de grădinărit poate fi privit ca o soluţie convenabilă şi automatizată pentru cultivarea alimentelor sănătoase. „Pentru că astăzi tot mai mulţi consumatori trăiesc stiluri de viaţă vegetariene şi vegane, a fost important pentru noi să contribuim la această tendinţă. Prima noastră soluţie de grădinărit interior reprezintă o nouă paradigmă pentru LG în electrocasnice, oferind consumatorilor posibilitatea de a se hrăni sănătos şi în acelaşi timp bucuria de a-şi cultiva propriile alimente”, a declarat Dan Song, preşedintele LG Electronics Appliance Home & Air Solution. Cultivarea verdeţurilor nu este o sarcină foarte uşoară, mai ales atunci când luăm în considerare condiţiile meteorologice şi clima în schimbare. Această seră inteligentă face parte din proiectul Smart Green al companiei LG, care include reîmpădurirea cu milioane de copaci şi dezvoltarea de dispozitive pentru a produce hrană durabilă.

Care este costul agriculturii verticale?

Cât de rentabil sau de eficient este să cultivi legume şi fructe în spaţii urbane închise au încercat să afle şi oameni de ştiinţă de la Universitatea Wageningen din Olanda, una dintre cele mai prestigioase unităţi de cercetare din lume. Pentru a afla răspunsul la această întrebare, trebuie luate în considerare costurile cu apa, energia şi amprenta de carbon. Pentru că producţia de culturi de înaltă densitate într-un spaţiu închis necesită o abordare diferită în ceea ce priveşte încălzirea, răcirea, dezumidificarea. Potrivit cercetătorilor olandezi, cantitatea necesară de apă şi emisiile de dioxit de carbon pot fi reduse în comparaţie cu serele tradiţionale, în timp ce eforturile pentru asigurarea temperaturilor optime şi de gestionare a lipsei ventilaţiei naturale sunt mai mari, ceea ce duce la apariţia căldurii reziduale. În acest caz, oamenii de ştiinţă au venit şi cu o soluţie. Una dintre caracteristicile-cheie ale agriculturii verticale este că aceasta poate fi implementată în mediul urban, ceea ce permite schimbul de energie cu alţi utilizatori. Concret, căldura reziduală rezultată din activitatea fermelor verticale ar putea fi absorbită de locuinţele şi clădirile din jur.

Alimente proaspete tot timpul anului

Agricultura verticală ar putea revoluţiona producţia de legume proaspete. Prin creşterea culturilor pe straturi într-un mediu controlat, este posibilă garantarea nivelului şi calităţii producţiei în fiecare zi a anului, independent de condiţiile meteorologice sau de efectul schimbărilor climatice pe care le simţim din ce în ce mai frecvent. În aglomerările urbane există o mulţime de fabrici şi birouri care sunt în prezent goale. Utilizarea acestor clădiri pentru agricultura verticală creează oportunităţi sigure, sănătoase şi durabile pentru a oferi populaţiei în creştere produse alimentare proaspete, cultivate la nivel local. Până la urmă, acest tip de agricultură elimină complet utilizarea pesticidelor, iar necesarul de apă este de numai 2-4 litri pe kilogramul produs, în condiţiile în care suprafaţa de teren alocată este de zece până la 20 de ori mai mică! Desigur, consumul de energie este încă ridicat, însă cercetătorii lucrează din greu pentru a dezvolta soluţii care utilizează mai puţină energie decât este nevoie într-o seră convenţională.

Mica seră din apartament_b
CÂND VA FI DISPONIBIL LA VÂNZARE?

Deşi nu s-a anunţat deocamdată care va fi costul unui astfel de echipament, el ar trebui să fie disponibil la vânzare până la sfârşitul anului 2020. Ne aşteptăm să fie totuşi relativ scump, dar ideea în sine de a avea o mică seră în apartament reprezintă visul multora. Până la urmă, Column Garden combină conceptul de alimentaţie sănătoasă cu bucuria de a cultiva propriile alimente.


TREI MARI DEZAVANTAJE

Până în 2050, populaţia lumii este de aşteptat să crească cu încă două miliarde de oameni, iar hrănirea acestora va fi o provocare uriaşă. Datorită dezvoltării industriale şi urbanizării, pierdem terenuri arabile în fiecare zi. Estimările spun că numai în ultimii 40 de ani la nivel global s-a pierdut o treime din suprafeţele arabile. Nu ştim cât de mult vom pierde în următorii 30 de ani. În acest context, mulţi consideră că agricultura verticală poate fi răspunsul la această provocare. Scopul principal este maximizarea producţiei agricole într-un spaţiu limitat.
Pe lângă beneficiile deja expuse, agricultura verticală prezintă şi câteva dezavantaje. În primul rând, fezabilitatea financiară a unui astfel de model agricol rămâne incertă. Costul construcţiei unei ferme urbane de 60 de hectare ar putea depăşi cu uşurinţă suma de 100 milioane de dolari!
Pe de altă parte, polenizarea este o mare provocare în acest caz. Întrucât agricultura pe verticală se desfăşoară într-un mediu controlat, fără prezenţa insectelor, procesul de polenizare trebuie realizat manual, ceea ce implică un volum mare de forţă de muncă şi costuri suplimentare.
Nu în ultimul rând, există prea multă dependenţă de tehnologie. Chiar dacă dezvoltarea tehnologiilor este asociată cu o creştere a eficienţei şi cu reducerea costurilor de exploatare, o pană de curent majoră ar putea afecta în mod semnificativ afacerea. De aceea, soluţia prezentată de LG la CES 2020 poate fi cea mai bună soluţie pentru moment.


Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 1180 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?