Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mica fermă urbană creşte pe verticală

Publicat: 08 iulie 2020 - 08:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi foloseşte cu 95% mai puţină apă decât agricultura tradiţională, producţiile sunt de 400 de ori mai mari faţă de o fermă convenţională. Care e dezavantajul?

Asociată cu agricultura urbană, ferma verticală (vertical farming) se referă la cultivarea plantelor în interior, pe niveluri suprapuse. Iată patru exemple de succes în „vertical farming”.

  1.  Lider în domeniu este compania AeroFarms, din SUA, care utilizează un sistem de agricultură aeroponică, în care rădăcinile plantelor stau într-un abur cu nutrienţi şi oxigen. Acest sistem patentat de companie utilizează cu 95% mai puţină apă decât agricultura tradiţională şi cu 40% mai puţină apă decât agricultura hidroponică, iar producţiile obţinute astfel sunt până la de 390 de ori mai mari decât s-ar obţine pe aceeaşi suprafaţă într-o fermă tradiţională. Aero Farms deţine, la doar 25 km de centrul oraşului New York, cea mai mare fermă verticală din SUA, care se întinde pe 6.400 mp şi unde produce anual peste 900.000 kg din circa 250 de varietăţi de salată verde şi alte plante cu frunze comestibile.
  2.  Plenty, tot din SUA (San Francisco), combină agricultura hidroponică pe verticală cu tehnologii precum învăţarea mecanică, internetul lucrurilor (IoT), Big Data, camere cu infraroşu, lumini LED, senzori şi roboţi. Compania utilizează pereţi verticali pentru a produce salată verde, fără pesticide şi îngrăşăminte sintetice, şi intenţionează să producă şi tomate şi căpşune. Plenty a primit, în 2019, peste 200 de milioane de dolari, printre investitori fiind şi şeful Amazone, Jeff Bezos.
  3.  Cea mai mare fermă verticală din lume a început producţia la finalul anului 2019, în Dubai. Întinsă pe 1,2 ha şi având o înălţime de peste 15 m, ferma poate produce aproape 3 tone de salate verzi pe zi.
  4.  În Japonia, compania Spread a început, la finalul anului 2018, producţia în prima fermă din lume complet operată de roboţi, de la semănat la recoltat. Aici, roboţii recoltează 30.000 de salate pe zi.

_agricultura pe verticala_b

În Europa, piaţa agriculturii verticale valora 0,85 miliarde de dolari americani în 2019 şi va ajunge la 2,31 miliarde de dolari în 2024, estimează Market Data Forecast, companie ce realizează cercetări de piaţă.
Dincolo de avantaje, cel mai mare neajuns al fermelor verticale este dependenţa de energia electrică, ce reprezintă un cost foarte mare.
Vezi în VIDEO cum funcţionează fermele verticale!

Ferma de insecte
În majoritatea fermelor verticale sunt cultivate salate şi fructe. În Franţa însă, compania Ÿnsect creşte insecte, ce sunt transformate apoi în îngrăşăminte organice sau în hrană pentru animale de companie ori pentru peşti de acvacultură. Mai mult, în 2021, va intra în funcţiune prima fermă verticală complet automatizată care va produce proteine din insecte la scară industrială.

• Mica seră din... apartament
Chiar dacă nu aveţi nici o legătură cu agricultura, în timpul liber puteţi să creaţi, în propriul apartament, condiţiile alimentaţiei rurale. Pare SF? Nu mai este!

• „Lupul Dacic” face agricultură pe verticală
Ferma din România unde pepenii cresc la înălţime. 

• Crescătoria de... greieri
Știaţi că două miliarde de oameni se hrănesc în mod tradiţional cu insecte? Colegul nostru Liviu Gordea a fost într-o fermă de greieri. Click AICI şi citiţi reportajul!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1166 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?