Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mască pentru vaci? Tehnologia care ar putea salva lumea de poluare

Publicat: 16 iunie 2020 - 11:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Devenit un accesoriu indispensabil oamenilor în noua realitate, masca ar putea îndeplini un alt rol, poate la fel de important în ceea ce priveşte calitatea vieţii pe Pământ...

Dacă noi, pare-se, ne-am obişnuit cât de cât să purtăm pe faţă măşti pentru a ne proteja sănătatea, în curând şi vacile ar putea fi silite să-şi acopere botul cu un astfel de obiect. Bine, nu chiar sub aceeaşi formă şi pentru un cu totul alt scop. Concret, compania britanică ZELP a creat un soi de mască destinată exclusiv bovinelor, capabilă să absoarbă emanaţiile de gaze din nările şi gurile acestora.

Tehnologia măsoară, captează şi oxidează metanul în timp real, având capacitatea de a „anihila” cantităţi mari de gazde cu efect de seră. Emisiile de gaz metan sunt printre cele mai importante cauze ale poluării şi (auto)distrugerii planetei noastre iar rumegătoarele în general şi vacile în mod special sunt direct responsabile pentru încălzirea globală de care toată lumea vorbeşte.

zelp-01_b

Nici un stres pentru animale


Dispozitivul se ataşează ca un fel de ham pe capul animalelor şi este proiectat să funcţioneze neîntrerupt timp de aproximativ cinci ani, având în vedere că este dotat cu o baterie solară şi un generator termoelectric pentru a permite reîncărcarea automată. În plus, ne asigură cei care au inventat această tehnologie, nu creează nici un fel de disconfort animalelor. Recomandarea este să se folosească pe vaci începând cu vârsta de 6-8 luni sau după înţărcare. Hamul este reglabil, astfel încât poate fi ajustat pentru a se potrivit oricărei dimensiuni. Instalarea durează câteva secunde iar animalele se adaptează în câteva minute. Studiile efectuate împreună cu universităţi de top din Marea Britanie şi Argentina nu au demonstrat nici o schimbare în comportamentul animalelor, productivitatea, ruminaţia (unul dintre cei mai sensibili indicatori de stres), perioadele de odihnă şi de activitate, precum şi aportul de furaje, adică acei parametri care ţin până la urmă de bunăstarea animalelor, nefiind afectaţi în vreun fel.

Impactul asupra mediului

Măştile create de ZELP vizează direct metanul eliminat de vaci prin eructaţie, acea evacuare brutală, pe gură, a gazelor acumulate în stomac. Pentru că, se ştie, 95% din emisiile de metan provenite de la vaci sunt eliberate pe gură şi nări! Dovezile ştiinţifice susţin că sectorul agricol este responsabil pentru 22% din totalul emisiilor globale iar gazul metan exalat de cele 1,6 miliarde de bovine la nivel mondial este cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră asociată acestui domeniu de activitate, reprezentând aproape 10% din totalul emisiilor antropice. Cantităţile mari de gaz metan provenind din sistemul digestiv bovin sunt mult mai dăunătoare mediului înconjurător decât emisiile de dioxid de carbon, din cauza capacităţii metanului de a reţine căldura în atmosferă. Unde mai pui că, până în anul 2050, se aşteaptă aproape dublarea consumului de carne de vită şi de produse lactate la nivel mondial. De aceea, adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii ar putea avea un impact pozitiv semnificativ şi imediat în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice.

zelp-02_b

Cerere în creştere pentru proteina animală


Deşi dioxidul de carbon este cel mai cunoscut gaz cu efect de seră, metanul captează mult mai multă căldură în atmosfera noastră, încălzind planeta în mod semnificativ mai mult decât emisiile de CO2. Oamenii de ştiinţă au avertizat în repetate rânduri asupra necesităţii reducerii consumului de carne roşie din motive de mediu. Aceasta ar fi însă o soluţie radicală, greu de acceptat. Realist vorbind, consumul de carne de vită şi de lactate este prognozat să crească cu 70% în următorii 30 de ani (estimări FAO), în condiţiile în care unele societăţi abia acum au acces la proteina animală. Iar adoptarea proteinelor alternative, cum ar fi cele vegetale sau de cultură, presupune o schimbare masivă a comportamentului de consum.

Monitorizarea sănătăţii


În timp ce unele soluţii privind reducerea poluării asociate animalelor rumegătoare se bazează pe aditivi furajeri, care inhibă chimic producţia de metan în stomacul animalului, modificând astfel procesul digestiv, tehnologia ZELP vizează metanul odată ce a fost expirat, ceea ce permite animalului să digere normal hrana, deoarece nu interferează cu microbiologia din stomac. De asemenea, aceste măşti speciale au un potenţial mai mare de reducere a metanului pentru că pot fi utilizate la păşunat, unde nu este posibilă administrarea controlată a furajelor. Dar pe lângă conversia metanului este monitorizată şi sănătatea animalelor, susţin reprezentanţii companiei britanice, pentru că dispozitivul poate identifica orice schimbare de comportament al bovinelor şi astfel poate fi prevenită apariţia anumitor boli. ZELP, care este acronimul pentru Zero Emissions Livestock Project (Proiectul Şeptelului cu Emisii Zero), şi-a propus să înceapă comercializarea acestor măşti în 2021.

ZELP-infografic_b

CINCI MODURI DE PROCESARE A DATELOR

 

  1. Geolocalizare: un senzor GPS marchează poziţia animalului în orice moment pentru a oferi informaţii despre comportamentul şi sănătatea bovinelor;
  2. Detecţia căldurilor: depistarea vacilor aflate în călduri pentru inseminarea artificială în momentul optim;
  3. Monitorizarea sănătăţii: identificarea simptomelor timpurii ale bolilor pentru a reduce costurile cu aplicarea tratamentelor şi a scurta la minimum perioada de repaus;
  4. Frecvenţa emisiilor: pot fi identificate cu uşurinţă care sunt exemplarele cele mai eficiente din punct de vedere al emisiilor;
  5. Volumul de metan oxidat: monitorizarea în timp real a metanului oxidat poate avea un impact major asupra standardelor de certificare şi de piaţă.


CARE SUNT AVANTAJELE PENTRU FERMIERI?


Tehnologia ZELP oferă mai multe beneficii pentru crescătorii de bovine. În primul rând, asigură marje de profit mai mari prin vânzarea de produse certificate ca fiind obţinute având în vedere reducerea emisiilor poluante. De asemenea, costuri reduse prin gestionarea îmbunătăţită a furajelor şi eficienţă ridicată a conversiilor, precum şi o bunăstare crescută pentru animale prin urmărirea datelor de sănătate.


ŞTIAŢI CĂ...
- Râgâitul vacilor are un mai mare impact asupra mediului înconjurător decât toate maşinile cu combustie internă din întreaga lume;
- Metanul este de 85 de ori mai nociv pentru încălzirea globală decât dioxidul de carbon;
- Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că vitele produc 14,5% din totalul de gaze cu efect de seră;
- Metanul este eliminat în timpul rumegării, în proporţie de 90 la sută prin râgâit.

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1742 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?