Cooperativa agricolă franceză Limagrain a anunţat că îşi propune să livreze produse alimentare pe bază de plante începând cu anul viitor, pariind astfel pe sectorul proteinelor vegetale, care a înregistrat o creştere rapidă în ultima vreme.
Mulţi actori importanţi din domeniul agroalimentar, inclusiv Cargill, Archer Daniels Midland şi Roquette, au investit în producţia de proteine vegetale, în căutarea unor marje de profit mai mari care să-i ajute să amortizeze impactul războiului comercial pe care SUA îl duce de ceva vreme cu China şi alţi parteneri cheie.
Piaţa globală a proteinelor alternative a generat venituri de 4,8 miliarde de dolari în 2018 şi este de aşteptat să ajungă la 6,6 miliarde de dolari până în 2024, în condiţiile în care tot mai mulţi consumatori aderă la veganism sau pur şi simplu reduc consumul de carne roşie, arată un raport al Research and Markets.
Limagrain, care este la bază o cooperativă din care fac parte astăzi circa 1.500 de fermieri din centrul Franţei şi acţionarul majoritar al producătorului de seminţe Vilmorin, a precizat că şi-ar poate dezvolta afacerile cu leguminoase prin parteneriate cu start-up-uri sau actori intermediari din sector. "Dacă vrem să mergem până la produsul final, va trebui la un moment dat să preluăm o afacere, să creăm una nouă sau să lansăm o transformare", a declarat Damien Bourgarel, CEO-ul Limagrain, într-o conferinţă de presă, subliniind că este un proiect pe termen lung.
Pentru început, grupul va aloca aproape 1.000 de hectare pentru a cultiva o gamă largă de leguminoase, inclusiv mazăre, fasole şi năut. În plus, au fost angajaţi bucătari de top pentru a inventa noi produse alimentare pe bază de plante, special pentru Limagrain.
Sezonul trecut, Limagrain a avut vânzări de 1,9 miliarde de euro, în creştere cu 4 la sută faţă de anul fiscal precedent, cu un profit net de 80 de milioane de euro, cu 5 milioane mai mult decât în sezonul anterior.