Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LEMKEN dezvoltă un plug pentru sechestrarea carbonului

Publicat: 10 martie 2022 - 13:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LEMKEN conduce un proiect de cercetare privind sechestrarea carbonului, care ar putea aduce beneficii mari fermierilor, mai ales prin îmbunătăţirea structurii terenurilor agricole.

Specialistul german în soluţii pentru prelucrarea solului, însămânţare şi întreţinerea culturilor a dezvoltat, în colaborare cu Centrul Leibniz pentru Cercetarea Peisajului Agricol (ZALF) din Müncheberg, landul Brandenburg, un concept inedit de plug care are proprietăţi de cultivare a carbonului, un model de afaceri ecologic, ce ar trebui să contribuie la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică în sectorul agricol. Proiectul, finanţat de Ministerul federal german al Alimentaţiei şi Agriculturii, urmăreşte să studieze randamentele şi efectele climatice asupra arăturii de adâncime medie.

LEMKEN-Carbon_Farming_b


3 BENEFICII CERTE


1. Combaterea compactării solurilor

Lemken a creat astfel un plug special pentru sechestrarea carbonului în solurile arabile, conceput pentru producţia de serie. Acest implement poate fi folosit pentru ameliorarea solurilor, adică pentru a rupe compactarea şi, prin urmare, pentru a îmbunătăţi structura terenurilor agricole.


2. Refacerea rapidă a humusului

Echipamentul este dotat cu organe care ară la adâncimi alternative pentru a crea gropi sub nivelul de prelucrare a solului în fiecare brazdă, care sunt apoi umplute cu sol bogat în humus. Analizele studiilor istorice efectuate de ZALF au arătat că mai mult de jumătate din humusul introdus în acest mod este reţinut pentru a asigura stocarea pe termen lung a dioxidului de carbon în sol. Straturile inferioare de sol cu puţin humus, arătate în acest proces, sunt amestecate cu solul vegetal şi formează un nou sol bogat în humus în doar câţiva ani, deoarece carbonul este introdus din culturi. În general, conţinutul de humus al solurilor prelucrate în acest mod creşte iar fertilitatea solului se îmbunătăţeşte.


3. O mai bună înrădăcinare a plantelor

Prelucrarea crustei superioare a solului şi încorporarea de materie bogată în humus permite rădăcinilor plantelor să crească la niveluri mai adânci de sol şi să acceseze apa şi nutrienţii reţinuţi acolo. Această abordare poate creşte randamentele cu până la 5 procente chiar şi în primul an, susţin cercetătorii implicaţi în acest proiect. Acest efect a fost stabilit încă din anii 1960 şi 1980 şi a fost confirmat de studii recente pe teren efectuate de ZALF. Metoda poate fi repetată în diagonală faţă de direcţia principală de lucru după cinci până la zece ani.

 

CÂȘTIG ÎN PLUS PENTRU FERMIERI


Această nouă tehnologie de cultivare a carbonului deschide, de asemenea, noi fluxuri de venituri pentru fermieri sub forma comerţului cu certificate de CO2. Prin urmare, este evitată o potenţială taxă viitoare pe emisiile de CO2, iar competitivitatea întreprinderilor agricole este îmbunătăţită.

Noul tip de plug va fi disponibil în oferta comercială Lemken de la jumătatea anului 2024.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1518 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?