Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Internetul lucrurilor. Ce este şi cum te ajută?

Publicat: 01 iunie 2020 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Imaginează-ţi că ferma ta este o bază de date uriaşă în care toţi senzorii şi toate dispozitivele digitale sunt conectate între ele. Asta înseamnă „Internet of things - IoT”.

Internetul lucrurilor (Internet of things - IoT) este, probabil, tehnologia cu cel mai revoluţionar potenţial şi se referă la o reţea de dispozitive ce pot fi conectate între ele şi/sau la internet, astfel încât să poată stoca şi schimba date, în unele cazuri fără intervenţia unei persoane.

Ca să înţelegeţi mai bine ce este IoT, imaginaţi-vă toţi senzorii şi toate dispozitivele digitale dintr-o fermă conectate între ele. Aceasta înseamnă că toate datele şi informaţiile relevante sunt puse la un loc, unificate automat. Pe baza datelor colectate din fermă (precum conţinutul solului, temperatura şi umiditatea aerului, gradul de infestare a culturilor etc.), utilizând algoritmi ce aplică tehnologii de învăţare automată, pot fi generate automat soluţii care ajută fermierul să ia decizii privind lucrările pe care trebuie să le efectueze şi tehnologiile pe care trebuie să le aplice.
Unele estimări arată că, în acest an, peste 75 de milioane de dispozitive IoT vor fi în funcţiune.

IOT 1_Sursa foto - aranet.com_b

Testat în fermele din România

„Internetul Alimentelor şi al Agriculturii” (Internet of Food & Farm 2020 - IoF2020) îşi propune să transforme Europa în lider în tehnologia internetului lucrurilor (IoT) aplicată în sectorul agroalimentar şi să facă agricultura de precizie o realitate în fermele din Europa.

Proiectul este organizat în jurul a cinci sectoare agricole: culturi arabile, produse lactate, fructe, legume şi carne. În cadrul a 19 studii de caz, se testează şi se demonstrează valoarea soluţiilor oferite de tehnologiile IoT pentru sectorul alimentar şi agricol european. Două dintre aceste studii de caz se derulează în România.

Unul dintre proiecte, derulat în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca, urmăreşte testarea unei reţele de senzori alimentaţi cu energie solară care furnizează fermierilor acces instant la informaţii despre proprietăţile solului şi sănătatea plantelor. Aceşti senzori măsoară parametri precum temperatura, umiditatea, pH-ul sau nutrienţii din sol şi stochează informaţiile în baze de date online, accesibile de pe telefonul mobil.

Cel de-al doilea proiect vizează implementarea unui sistem integrat care monitorizează întregul lanţ de distribuţie a vinurilor şi băuturilor, de la producător la comerciant, prin senzori care înregistrează temperatura, umiditatea şi nivelul de şoc în timpul transportului. La proiect participă peste 120 de parteneri din sectoarele agricol şi IT din 22 de ţări. La fel ca proiectul Smart Agri Hubs, IoF 2020 este coordonat de Universitatea din Wageningen, Olanda, şi este finanţat de Comisia Europeană cu 30 de milioane de euro, prin Programul Orizont 2020 (Horizon 2020).

IOT 2_b

SATELITUL NU MINTE!

Datele satelitare dezvăluie utilizarea ilegală a terenurilor în Ucraina. E vorba de nu mai puţin de 4,3 milioane de hectare de teren. Click AICI şi află ce alte date a mai descoperit studiul realizat de serviciul de agricultură prin satelit EOS Crop Monitoring.


un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 832 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?