Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Hrană din ”inima” deşertului australian

Publicat: 16 august 2020 - 16:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura hidroponică este utilizată în prezent îndeosebi pentru a produce legume, fructe şi flori. Cu aportul unor tehnologii noi, se poate ajunge însă mult mai departe. 

Peste 70% din suprafaţa globului este acoperită de ape, iar o treime din suprafaţa terestră e ocupată cu zone deşertice. Pentru a face faţă unei viitoare crize alimentare, oamenii trebuie să tranforme aceste suprafeţe în facilităţi de producere a hranei.

Agricultură în deşert? Da, se poate!

Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Regele Abdullah din Arabia Saudită, unul dintre liderii în domeniul cercetărilor privind agricultura în deşert, derulează studii privind atât factorii biotici, cât şi abiotici, de la tehnologii de inginerie genomică pentru a manipula creşterea şi dezvoltarea plantei, regulatori de creştere care măresc rezistenţa plantei la condiţii adverse şi hormoni care influenţează arhitectura tulpinii şi a rădăcinii în funcţie de nutrienţii disponibili, până la microbi şi mecanisme moleculare care ajută plantele să se adapteze la condiţii de căldură extremă, secetă şi salinitate. Sunt studiate şi aspecte ce ţin de legătura dintre memoria somatică a plantelor şi rezistenţa la patogeni, toleranţa la stres şi productivitate.

Iar rezultatele cercetărilor se concretizează.

 serele sundrop_b

Sursa foto: www.sundropfarms.com

Sera care produce tomate cu apă de mare

De exemplu, Sundrop, o companie din Australia, a dezvoltat o tehnologie de cultivare a legumelor ce combină agricultura hidroponică (tehnologia cultivării plantelor în soluţii nutritive, fără sol,) cu apă de mare, desalinizarea apei şi producerea de energie solară. Sistemul este sustenabil, iar o astfel de seră poate fi ridicată pe orice teren degradat sau arid, ce nu poate fi folosit pentru agricultură. Serele Sundrop se află în Port Augusta, Australia de Sud.

Zbor cu drona deasupra fermei din inima deşertului! Click AICI şi vezi filmuleţul!

SERELE SUNDROP, ÎN CIFRE

  • Producţia a început în 2016; în prezent, recoltează 17.000 tone de tomate pe an, echivalentul a 15% din producţia de tomate a Australiei;
  • Utilizează doar apă salină şi energie solară pentru producerea tomatelor: 180.000 de plante de tomate sunt cultivate în sistem hidroponic, utilizând 1 milion de litri de apă desalinizată;
  • Apa utilizată pentru producerea tomatelor este desalinizată într-o unitate alimentată cu ajutorul energiei solare: 23.000 de panouri solare sunt orientate către un turn solar cu înălţimea de 123 metri;
  • Investiţia totală, care se întinde pe 20,2 ha (50 acri), a costat 200 milioane de dolari (inclusiv un sprijin financiar de 6 milioane de dolari din partea Guvernului statului Australia de Sud);
  • Sere Sundrop mai există în Tennessee, SUA şi Odemira, Portugalia.

(Sursa: Global Center on Adaptation)

articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?