Agricultura hidroponică este utilizată în prezent îndeosebi pentru a produce legume, fructe şi flori. Cu aportul unor tehnologii noi, se poate ajunge însă mult mai departe.
Peste 70% din suprafaţa globului este acoperită de ape, iar o treime din suprafaţa terestră e ocupată cu zone deşertice. Pentru a face faţă unei viitoare crize alimentare, oamenii trebuie să tranforme aceste suprafeţe în facilităţi de producere a hranei.
Agricultură în deşert? Da, se poate!
Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Regele Abdullah din Arabia Saudită, unul dintre liderii în domeniul cercetărilor privind agricultura în deşert, derulează studii privind atât factorii biotici, cât şi abiotici, de la tehnologii de inginerie genomică pentru a manipula creşterea şi dezvoltarea plantei, regulatori de creştere care măresc rezistenţa plantei la condiţii adverse şi hormoni care influenţează arhitectura tulpinii şi a rădăcinii în funcţie de nutrienţii disponibili, până la microbi şi mecanisme moleculare care ajută plantele să se adapteze la condiţii de căldură extremă, secetă şi salinitate. Sunt studiate şi aspecte ce ţin de legătura dintre memoria somatică a plantelor şi rezistenţa la patogeni, toleranţa la stres şi productivitate.
Iar rezultatele cercetărilor se concretizează.
Sursa foto: www.sundropfarms.com
Sera care produce tomate cu apă de mare
De exemplu, Sundrop, o companie din Australia, a dezvoltat o tehnologie de cultivare a legumelor ce combină agricultura hidroponică (tehnologia cultivării plantelor în soluţii nutritive, fără sol,) cu apă de mare, desalinizarea apei şi producerea de energie solară. Sistemul este sustenabil, iar o astfel de seră poate fi ridicată pe orice teren degradat sau arid, ce nu poate fi folosit pentru agricultură. Serele Sundrop se află în Port Augusta, Australia de Sud.
Zbor cu drona deasupra fermei din inima deşertului! Click AICI şi vezi filmuleţul!
SERELE SUNDROP, ÎN CIFRE
(Sursa: Global Center on Adaptation)
articol de
VIOLETA MÂŢ