Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Faceţi cunoştinţă cu robotul BoniRob!

Publicat: 03 septembrie 2020 - 11:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Toamna trecută, la târgul Agritechnica, Amazone a prezentat în premieră publicului larg un robot multifuncţional pentru aplicaţii agricole. Să-l cunoaştem pe BoniRob!

În 2009, renumitul producător german de maşini şi echipamente agricole Amazone prezenta pentru prima dată conceptul BoniRob, un robot modular capabil, printre altele, să măsoare calitatea solului, să analizeze plantele şi chiar să îndepărteze buruienile.

BoniRob-1_b

O platformă universală

De fapt, BoniRob a fost gândit ca o platformă universală cu ajutorul căreia să se poată efectua diverse operaţiuni, în mod autonom. Platforma de bază are un sistem unic de cuplare prin care se pot conecta foarte rapid diverse dispozitive şi instrumente de măsură, asigurând astfel o mare flexibilitate în ceea ce priveşte gestionarea diferitelor lucrări în câmp. Păstrând desigur proporţiile, el poate fi privit ca un mic tractor ce poate fi echipat cu diferite implemente.

Zece ani mai târziu...

În cadrul expoziţiei Agritechnica 2019, l-am putut admira şi noi pe BoniRob, fiind una dintre atracţiile standului Amazone la târgul de la Hanovra. Evident, a evoluat foarte mult de la prima sa apariţie publică iar între timp s-au alăturat proiectului compania Deepfield Robotics, o subsidiară a grupului Bosch, precum şi cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Osnabrück.

BoniRob-2_b

Modularitate şi conectivitate

Scopul unui proiect ca cel dezvoltat de Amazone este, în final, să aducă pe piaţă platforme de roboţi mici autonome pentru ca acestea să fie apoi utilizate pe scară largă în agricultură. De aceea, accentul s-a pus de la bun început pe modularitate şi conectivitate. Totodată, s-a luat în considerare importanţa reducerii presiunii pe sol şi facilitarea mobilităţii. Primele aplicaţii au urmărit recunoaşterea şi controlul buruienilor, respectiv măsurarea datelor legate de sol. Pulverizarea selectivă a plantelor şi prăşitul mecanic pentru îndepărtarea buruienilor sunt două dintre obiectivele fermierului modern, pe care BoniRob le poate îndeplini cu mare precizie. Pentru că robotul acesta este echipat cu sistem de ghidare prin GPS şi utilizează camere de înaltă rezoluţie. Iar el trebuie să funcţioneze în parametrii optimi sub influenţa multor factori perturbatori şi în condiţii variabile.

Controlul mecanic autonom al buruienilor

Prăşitul mecanic este o practică des întâlnită în agricultura ecologică, însă în ultima vreme a devenit o metodă de întreţinere a culturilor pentru cei care caută o alternativă la combaterea buruienilor pe cale chimică prin utilizarea de produse pentru protecţia plantelor. Amazone a dotat robotul său cu un senzor spectral de tip laser cu mai multe lungimi de undă, un mecanism de îndepărtare mecanică a buruienilor şi un program software pentru interpretarea datelor şi clasificarea plantelor cu ajutorul reţelelor neurale.

3 aplicaţii utile în ferme

În funcţie de echipamentele cu care este dotat, BoniRob poate îndeplini mai multe sarcini, pe care cei de la Amazone le-au botezat aplicaţii. Iată trei dintre acestea:

  1. Fenotipare: această aplicaţie constă dintr-o perdea specială de senzori de imagine de înaltă rezoluţie, un senzor de triangulaţie şi o cameră digitală. Datele acestor senzori pot fi utilizate pentru interpretarea trăsăturilor morfologice ale plantelor.
  2. Penetrometru: această aplicaţie integrează un actuator mecanic. De asemenea, include un penetrometru pentru măsurarea proprietăţilor solului până la adâncimi de aproximativ 80 cm şi, în plus, are montați senzori de umiditate şi de temperatură a solului. Numărul de puncte de măsurare şi poziţiile acestora poate fi definit înaintea unei rulări automate, folosind motoarele liniare din interiorul modulului şi sistemul GPS. În comparaţie cu determinările manuale (obişnuite) ale unui penetrometru, respectiv măsurarea umidităţii şi temperaturii solului, sistemul automat prezintă caracteristici constante şi permite replicări pentru un număr mare de măsurători.
  3. Pulverizare de precizie: aceasta este un modul de aplicaţie bazat pe camere, pentru controlul buruienilor. Prin pulverizarea selectivă cu erbicide, se obţin avantaje atât ecologice, cât şi economice. O cameră scanează solul pe toată lăţimea de 75 cm a braţului de pulverizare iar cu ajutorul procesării imagistice, plantele sunt detectate şi analizate, urmând ca duzele să acţioneze independent, în funcţie de necesitate.

BoniRob-3_b

Click AICI şi vezi în video ce sarcini poate îndeplini robotul BoniRob!

CE VOR FERMIERII DE LA ROBOŢII AUTONOMI?

Primii roboţi de câmp au intrat „în lumina reflectoarelor” acum mai bine de zece ani. În ciuda acestui fapt, rareori pot fi văzuţi astăzi utilizaţi în practica agricolă. Deşi avantajele acestora sunt extraordinare - înlocuiesc forţa de muncă brută, sunt uşori, extrem de manevrabili, exercită o presiune scăzută asupra solului şi sunt capabili să lucreze cu precizie 24 de ore pe zi! În realitate, însă, dezvoltarea unui robot agricol este un proces de lungă durată şi nu exclude eşecurile. Lista proiectelor care nu vor ajunge vreodată a fi puse în practică este destul de lungă.

Pe de altă parte, companiile producătoare sau start-up-urile cu activitate în acest domeniu văd aceşti roboţi ca pe nişte purtători de echipamente sau instrumente, în timp ce fermierii se aşteaptă la soluţii complete pentru o anumită problemă. Din această cauză, accesul pe piaţă al dispozitivelor motorizate inteligente cu un grad ridicat de autonomie este destul de limitat.

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1198 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?