Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Erbicidare cu flacără

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 18:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Combaterea buruienilor și a bolilor fungice fără a folosi substanțe chimice a fost şi este una dintre preocupările principale ale fermierilor şi cercetătorilor. În prezent există echipamente speciale, dintre care unele lucrează şi în ferme din România.

Compania Officine Mingozzi a dezvoltat şi a extins aplicații ale tehnologiei de combatere a buruienilor cu flacără încă din a doua jumătate a anilor '80, când echipamentele erau comercializate sub marca Tecnoecologia. De-a lungul anilor și printr-o colaborare continuă cu diferite universități și centre de cercetare, compania și-a îmbunătățit cunoștințele şi echipamentele destinate aplicării acestei tehnologii. La EIMA 2021, la standul Mingozzi Group au fost expuse câteva astfel de echipamente.

 Erbicidare cu flacără_b


Procedeu 100% ecologic


Principalul avantaj al "erbicidării" cu flacără constă în faptul că nu se lasă pe sol niciun deșeu nociv. Din punct de vedere ecologic, erbicidarea cu flacără are un impact aproape neglijabil asupra mediului. Prin arderea GPL-ului se formează doar vapori de apă și dioxid de carbon. Principiul de funcționare al erbicidării cu flacără constă în faptul că această tehnică produce o căldură intensă care "fierbe" buruienile.

 

Controlul buruienilor


Flacăra atent dirijată și controlată trece rapid peste buruieni, fără să le carbonizeze. Practic, flacăra nu "arde" buruienile. Expunerea de scurtă durată la căldură intensă determină "expansiunea" sevei celulare, care, la rândul ei, distruge pereții celulari și întrerupe fluxul de hrană intracelular. Este esențial să se cunoască timpii de aplicare, astfel încât procedeul să fie 100% eficient.

 utilaj Erbicidare cu flacără (2)_b


Temperatură și timp de expunere


Spre exemplu, dacă această metodă este utilizată pe plantele aflate într-o fază de creștere timpurie (20-25 de zile de la răsărire), va fi necesară aplicarea căldurii (90-95oC) timp de doar o secundă pentru a le distruge. Plantele mai "bătrâne" au nevoie de o temperatură de cca. 101oC, timp de o secundă. Aceste detalii tehnice ajută la optimizarea "randamentului" și a consumului de combustibil.

 

Utilizare multiplă, inclusiv sterilizare


Prin urmare, daunele provocate asupra microflorei și microorganismelor din sol sunt minime; nu există riscuri pentru operatori și nu se eliberează elemente toxice în atmosferă.

În ceea ce privește sănătatea mediului, aplicarea lentă a "erbicidării" cu flacără aduce un avantaj suplimentar. Atunci când pe suprafața solului, a pavajului sau a podelei de beton este aplicată o flacără cu o viteză lentă, aceasta atinge temperaturi mai ridicate, de până la 80-90oC. Prin urmare, acest "tratament" ajută la sterilizarea suprafeţei şi distrugerea germenilor patogeni.

 

Condiții pentru eficienţa maximă


1. Eficienţă maximă se obţine atunci când "erbicidarea" cu flacără se face asupra buruienilor aflate în primele stadii de creștere (1-10 cm înălțime). Atunci viteza de lucru este maximă şi consumul de gaz este redus.

2. În culturile de porumb, floarea soarelui sau soia, aplicarea "erbicidării" cu flacără trebuie să se facă înainte ca plantele de cultură să ajungă la înălţimea de 20 cm, iar viteza de lucru poate varia între 3 și 5 km/h, în funcție de gradul de infestare cu buruieni. În cazul unui echipament care lucrează pe 6 rânduri, consumul aproximativ de GPL este de 45 kg pe oră. Dacă lățimea dintre rânduri este de 75 cm, suprafața tratată variază între 0,9 și 1,5 hectare pe oră, în funcție de viteza utilizată.

utilaj Erbicidare cu flacără (3)_b 

Sisteme de siguranță

 

Echipamentul este alcătuit din câte două arzătoare orientate pe fiecare rând. Fiecare arzător este prevăzut cu un jet de aer canalizat astfel încât să direcţioneze căldura spre spaţiul dintre rânduri. Ventilatorul este acționat de priza de putere din spate a tractorului. Sistemele de control și de siguranță pot detecta orice defecțiune a echipamentului și, de asemenea, se activează automat chiar dacă operatorul nu este prezent.

 

Util în podgorii şi în livezi ecologice

 

Beneficiile maxime ale utilizării "erbicidării" cu flacără se obţin în urma utilizării în plantaţiile ecologice. Această tehnică poate fi repetată de mai multe ori în acelaşi sezon, fără a provoca daune culturii sau solului.

Tehnica poate fi folosită în sere, în cultura legumelor pentru frunze cu ciclu rapid (rucola, salată, spanac, etc.) și al legumelor cultivate în rânduri, pentru plantele medicinale şi în podgorii şi plantaţii pomicole.

În pomicultură şi viticultură, tehnica de "erbicidare" cu flacără poate fi aplicată prin diferite metode și cu diferite tipuri de echipamente, atât pentru combaterea buruienilor, cât şi pentru "sterilizarea" resturilor vegetale de pe sol, rezultate în urma tăierii şi având drept scop eliminarea bolilor fungice.

 

"Tratament" cu flacără


Există diferite tipuri de echipamente adaptate distanţei/lăţimii dintre rânduri, structurii solului şi diferitelor sisteme de cultivare. "Tratamentul" cu flacără se efectuează pe rând, cu o lățime maximă de 60 cm la fiecare trecere. Echipamentul este poziționat la o distanță de aproximativ 30 cm de centrul rândului, iar flacăra "lovește" direct zona care urmează să fie tratată, inclusiv trunchiul plantei.

Sistemul este echipat cu prize de ventilație pentru a controla buna funcționare a flăcării produse de arzătoare şi este controlat de o unitate de comandă electronică amplasată lângă scaunul tractoristului.

 

ŞTIAŢI CĂ?

Metoda de combatere a buruienilor cu ajutorul focului a fost imaginată încă din 1852 de către John Craig (Columbia, Arkansas) în SUA, care a şi brevetat un echipament pentru "erbicidare cu flacără", dar echipamentele și metodele de aplicare au devenit populare abia după anii 1950.

Mult timp, noua metodă nu a fost "acceptată" din cauza costurilor ridicate. La început, combustibilul folosit era benzina sau petrolul, apoi gazul petrolier lichefiat (GPL) şi apoi gazul butan.

În 1964, se estima că peste 15.000 de echipamente pentru "erbicidare" cu flacără erau utilizate numai în Statele Unite.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1188 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?