Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Editarea genetică şi controlul dăunătorilor

Publicat: 14 iunie 2020 - 18:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Musculiţa albă a tutunului se numără printre cei mai importanţi dăunători agricoli din lume şi pentru că este foarte greu de controlat, cercetătorii încearcă şi varianta manipulării genetice pentru a opri răspândirea acesteia.

O echipă internaţională de cercetători a dezvoltat un protocol CRISPR / Cas9 de editare a genelor care ar putea duce la noi metode de control pentru acest dăunător care provoacă pagube însemnate în întreaga lume. Bemisia tabaci, cum este denumirea ştiinţifică a acestei insecte, se hrăneşte cu mai multe tipuri de plante de cultură, dăunându-le direct prin hrănire şi indirect prin favorizarea dezvoltării ciupercilor şi prin răspândirea bolilor virale.

Bemisia-tabaci_bSistemul CRISPR / Cas9 se bazează pe o enzimă Cas9, care acţionează ca o pereche de "foarfece molecular" ce taie ADN-ul într-o locaţie specifică a genomului, astfel încât secvenţe de ADN să poată fi adăugate sau îndepărtate, şi un ARN ghid, care direcţionează Cas9 către partea corectă a genomului.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect au găsit o modalitate eficientă de a modifica genetic aceste insecte, iar tehnica propusă deschide calea nu numai pentru studiile biologice de bază ale acestei insecte, ci şi pentru dezvoltarea unor strategii potenţiale de control genetic al altor dăunători.

"Editarea genelor cu ajutorul tehnologiei CRISPR / Cas9 se realizează, de obicei, prin injectarea complexului de editare a genelor în embrioni de insecte, dar dimensiunea extrem de mică a embrionilor de musculiţa tutunului şi mortalitatea ridicată a ouălor injectate este o mare provocare din punct de vedere tehnic", au remarcat cercetătorii. Dar această nouă abordare eludează nevoia de a injecta embrioni. În schimb, presupune intervenţia asupra unei molecule ce ghidează procesul de dezvoltare a embrionilor în ovare la femelele adulte.

Mutaţii transmise descendenţilor

Pentru a explora utilizarea acestei tehnici pe musculiţa tutunului, echipa a vizat gena responsabilă pentru culoarea ochilor. Când această genă funcţionează normal, insecta are ochii închişi la culoare, dar atunci când este nefuncţională, din cauza mutaţiilor, ochii ar trebui să fie în mod normal albi. Intervenţia genetică a făcut însă ca insectele tinere să aibă ochi albi, care au devenit roşii pe măsură ce s-au dezvoltat în adulţi.

"Ne-am aşteptat ca ochii să rămână albi şi am fost surprinşi când s-au înroşit. Important, totuşi, am constatat că mutaţiile pe care le-am generat folosind această tehnică nouă au fost transmise descendenţilor, ceea ce înseamnă că se poate face o schimbare care este moştenită generaţiilor viitoare", este concluzia cercetătorilor.

Studiul este dovada faptului că, în principiu, oamenii de ştiinţă pot investiga aceeaşi strategie folosind gene care afectează capacitatea insectelor de a transmite agenţi patogeni virali plantelor de cultură pentru a ajuta la controlul insectelor şi a proteja culturile agricole.

Vizualizat: 1008 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?