Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Drona: soluţia ta în monitorizarea culturilor

Publicat: 01 septembrie 2020 - 11:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vrei să evaluezi eficient starea culturilor? Uită de orele petrecute pe teren şi de bătăile de cap pentru imagini satelitare; descoperă beneficiile dronelor cu camere multispectrale!

Până nu demult, imaginile satelitare erau cele mai avansate forme de monitorizare a culturilor agricole. Acestea au însă câteva dezavantaje: sunt foarte scumpe, trebuie comandate în avans, pot fi imprecise, iar calitatea lor depinde de condiţiile meteo. În schimb, dronele pot monitoriza mult mai rapid, frecvent şi precis culturile agricole, furnizând date complexe la un preţ redus.

EFICIENŢA CAMERELOR MULTISPECTRALE

Determinarea stării de vegetaţie şi a condiţiei culturilor agricole se face cu ajutorul camerelor multispectrale ale dronelor. Acestea combină datele de la mai mulţi senzori separaţi, astfel că se poate analiza rapid evoluţia plantelor, prezenţa buruienilor şi a insectelor, lipsa apei etc.
Colectarea şi înregistrarea imaginilor se realizează de către şase camere: o cameră RGB (red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale cu senzori de bandă îngustă (albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă. În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.

monitoriz culturi Sursa foto - www.pix4d.com_b

5 TIPURI DE DATE

Senzorii specifici pentru agricultură colectează date extrem de diferite:

  1. Imagini RGB (model cromatic red-green-blue);
  2. NIR (near infra-red, spectrul infraroşu al luminii);
  3. NDVI (normalized difference vegetation index);
  4. Imagini 3D;
  5. Informaţii termice.

CUM FUNCŢIONEAZĂ?

Concentraţia de nutrienţi din ţesuturile unei plante, în special ţesutul din frunze, este dată de procesele metabolice de schimb între materie şi energie, inclusiv fotosinteza, evapotranspiraţia şi respiraţia. În consecinţă, evaluarea concentraţiilor de nutrienţi din frunze (LNC - leaf nutrient concentrations) este utilizată pentru înţelegerea nevoilor nutriţionale ale plantei, pentru planificarea fertilizării şi optimizarea rentabilităţii economice prin maximizarea productivităţii şi minimizarea aportului de resurse.
Camerele dronelor captează cinci benzi spectrale înguste şi sunt proiectate pentru a fi integrate uşor şi flexibil în aparatele de zbor. Camerele spectrale pot fi calibrate pentru măsurători precise şi repetabile, funcţionând la temperaturi de până la 60℃.

monitoriz culturi Sursa foto - www.pix4d.com (1)_b

Programele de analiză a imaginilor capturate pot produce hărţi ce cuprind indici de sănătate a plantelor dintr-un zbor.
Tehnicile de analiză a imaginilor de la distanţă necesită prelucrarea mai multor lungimi de undă electromagnetice reflectate de foliajul plantelor. Spectrul vizibil (VIS, 400 - 700 nm) este influenţat în principal de pigmenţii frunzelor, mai ales de conţinutul de clorofilă. Spectrul near-infraroşu (NIR, 701 - 1200 nm) este legat de structurile morfologice şi anatomice ale frunzelor. În prezent, mai mulţi indici sunt folosiţi pentru a cuantifica relaţiile dintre reflectanţa în spectrele VIS şi NIR şi concentraţiile de nutrienţi din frunze.
Deficienţele în nutrienţie, altele decât lipsa azotului, pot modifica metabolismul plantelor şi, prin urmare, reflectarea „culorii” frunzelor. Astfel, au fost dezvoltate aplicaţii care leagă reflectanţa frunzelor de alţi macronutrienţi şi micronutrienţi: fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, bor, fier, zinc, mangan şi cupru.

Pentru supravegherea condiţiei culturilor agricole sunt preferate dronele cu aripă fixă. Există pe piaţă mai multe companii producătoare de drone cu aripă fixă, cele mai cunoscute fiind cele ale grupului Parrot.
Imaginile cu definiţie 4K (high definition), care se pot descărca în timp real via WiFi sau conexiune prin cablu, sunt în format JPEG, TIFF sau RAW.

monitoriz culturi Sursa foto - www.pix4d.com (2)_b

CREŞTERE CU 10% A PRODUCŢIEI DE CEREALE ŞI DE RAPIŢĂ

Datele furnizate de SenseFly (un producător de drone specializate pentru agricultură, membru al grupului Parrot) indică faptul că utilizarea dronelor în programele de fertilizare, de către cooperativa Ocealia, a condus la o creştere medie de 10% a producţiei culturilor cerealiere şi rapiţă. Colaborarea dintre Ocealia (care reuneşte 7.200 de fermieri) şi compania AIRINOV a început în anul 2015. AIRINOV oferă consultanţă agronomică bazată pe drone în toată lumea; a fost fondată în 2010, iar patru ani mai târziu a devenit subsidiară a gigantului Parrot.

În cadrul acestei colaborări, AIRNOV colectează şi prelucrează imaginile multispectrale pentru a produce hărţi extrem de precise, ce permit agronomilor să ofere o evaluare exactă a culturilor pentru fiecare metru pătrat al câmpurilor.

Pe segmentul cerealelor, datele furnizate de drone sunt folosite pentru a măsura cantitatea de materie uscată din câmp şi absorbţia de azot în etapele cheie ale dezvoltării culturii (de la Z30 la Z39, pe scara Zadoks). Datele analizate sunt folosite pentru creşterea randamentului şi pentru creşterea procentului de proteină din cereale. Rezultatele obţinute oferă informaţii despre stadiul de dezvoltare a culturii, desimea şi rezistenţa plantelor, precum şi despre cantitatea de azot absorbită.

5 OPERAŢIUNI EXECUTATE DE DRONE

  1. Supravegherea evoluţiei culturilor încă de la răsărire;
  2. Urmărirea uniformităţii culturilor;
  3. Analiza dezvoltării plantelor;
  4. Identificarea dăunătorilor;
  5. Diagnosticarea bolilor.

Ca să foloseşti drone agricole în ferma ta nu trebuie să fii expert în tehnologie. Click AICI, află cum să găseşti drona potrivită fermei tale şi vezi 4 materiale video care îţi vor face alegerea mai uşoară!

IMPORTANT PENTRU TINE!
În cazul culturilor cerealiere, după analizarea datelor furnizate de drone, fermierul primeşte o hartă cu recomandări privind rata de aplicare a îngrăşămintelor pentru fiecare cultură şi solă, ceea ce contribuie la creşterea randamentului acestora.


un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1063 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?