BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Digitalizarea: piaţă mică, perspective uriaşe!

Publicat: 12 aprilie 2021 - 09:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Folosesc fermierii români serviciile digitale? Iată ce ne spune primul studiu naţional de evaluare a utilizării serviciilor de agricultură digitală în fermele din România!

Potrivit unei analize realizate de Amazag, piaţa românească de servicii de agricultură digitală se apropie de 20 milioane de euro. Includem aici serviciile de teledetecţie satelitară şi cu ajutorul dronelor, geolocalizarea (GPS), analiza climatică şi predicţiile meteo, IoT (Internetul lucrurilor), serviciile de management integrat al fermelor, analize de sol, analize foliare şi achiziţia online de inputuri.
Cum era de aşteptat, tinerii sunt cei care utilizează cel mai mult serviciile de agricultură digitală, în special cei având studii superioare încheiate, care operează ferme de dimensiuni medii şi mari.

 

Care este cel mai utilizat serviciu digital?

 

Astfel, studiul respectiv a evidenţiat faptul că peste 60% dintre fermele mai mari de 100 de hectare utilizează cel puţin un serviciu sau un produs de agricultură digitală, cel mai des utilizat serviciu fiind cel de geolocalizare (GPS) a utilajelor în câmp. Eficienţa, scăderea costurilor generale şi creşterea controlului sunt principalele argumente care determină fermierii să adopte aceste servicii, în general gradul de satisfacţie privind utilizarea fiind unul foarte ridicat.

 

De ce există reticenţă?

 

Conform informaţiilor procesate de Amazag, o treime dintre fermierii care nu folosesc în prezent servicii de agricultură digitală nu o fac din cauza lipsei de fonduri sau din cauza specificului fermelor proprii. În schimb, exploataţiile mai mari utilizează agricultura digitală pe scară largă, înţelegând mai bine utilitatea şi beneficiile sale.

 

Stimularea competitivităţii

 agricultura-digitala-drona_b

Cred că accesul la informaţie şi utilizarea eficientă a datelor din câmp poate creşte competitivitatea fermelor româneşti, iar provocarea majoră rămâne transformarea datelor în acţionabile - LAURENŢIU ASIMIONESEI, reprezentant Amazag

Studiul a fost finalizat în februarie 2021 şi are la bază o analiză a 300 de interviuri realizate la nivel naţional cu fermieri care operează însumat aproximativ 300.000 de hectare de culturi de câmp. „Chiar dacă vorbim de o piaţă de valoare redusă la acest moment, perspectivele sunt uriaşe. Marea majoritate a companiilor producătoare de inputuri în agricultură, dar şi distribuitorii, investesc în această direcţie şi ne aşteptăm ca în anii următori rata de adopţie să crească semnificativ. Mai mult, implementarea noii politici agricole comune va accelera acest proces”, a declarat Laurenţiu Asimionesei, fondatorul Amazag.

Digitalizarea transformă complet agricultura. Ce anume părea imposibil în trecut iar astăzi este o realitate?

Click AICI şi află răspunsul!

 

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 427 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?