Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce să cumperi o dronă pentru ferma ta?

Publicat: 29 aprilie 2020 - 21:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Drona va fi la fel de populară şi de utilă în agricultura viitorului precum e tractorul în fermele de azi. Află ce tip de dronă se potriveşte fermei tale!

Dronele sunt un instrument recent şi încă mai puţin matur în ceea ce priveşte noile tehnologii care conduc la dezvoltarea agriculturii de precizie, dar este posibil ca în viitor acestea să aibă în viaţa fermierilor un rol apropiat de cel al tractoarelor din zilele noastre.

Drona - cum era folosită?

 

La început dronele au fost folosite pentru a capta imagini - o simplă imagine aeriană a terenurilor agricole adaugă acestora o valoare deosebită. Practic, fermierii puteau să "zboare" peste câmpurile lor şi să observe eventualele probleme: variaţia densităţii plantelor, culoarea frunzelor, probleme ale sistemelor de irigaţii, atacuri ale dăunătorilor etc. Imaginile respective ajutau fermierii să-şi planifice mai bine viitoarele lucrări agricole. Foarte curând după aceasta au apărut programele care produceau hărţi "de sănătate" ale culturilor, pentru a identifica zonele cu pierderi potenţiale de randament.

Tipuri de dronă, după construcţie

 

După tipul platformei aeriene, dronele cele mai folosite sunt acum configuraţiile multi-rotor şi cele cu aripi fixe.

  1.  Configuraţiile multi-rotor (cu mai multe motoare, respectiv elice) pot menţine foarte uşor o poziţie fixă/stabilă în timpul zborului şi sunt uşor de pilotat (cu ajutorul telecomenzii). Dar acestea au o autonomie limitată şi întâmpină o mai mare rezistenţă la zbor.
  2. Modele cu rotor unic - asemănător unui elicopter au, în general, o eficienţă mai mare faţă de cele multi-rotor, dar necesită o tehnică de pilotaj mai complexă şi sunt mai scumpe.
  3. Configuraţia cu aripi fixe, asemănătoare cu un avion, pot acoperi zone mari, dar nu îşi pot menţine poziţia "la punct fix" şi sunt mai greu de pilotat.

Dimensiunea dronelor este corelată cu forma constructivă a lor: de la foarte mici (dimensiunea unei insecte!!!) şi până la drone de mare capacitate, care pot să transporte greutăţi de mai multe kilograme şi chiar drone "taxi" pentru transport persoane. Fiecare dronă este adaptată ca dimensiune domeniului de utilizare.

drona-tractorul-viitorului-_b

Dronă = "vehicul aerian fără pilot" / UAV - Unmanned Aerial Vehicle

Senzori şi camere cu care poate fi dotată o dronă

 

  • camere pentru imagini statice;
  • camere video;
  • camere multispectrale: pentru identificarea deficienţelor de nutrienţi, daunele dăunătorilor, nevoia de îngrăşăminte şi chiar calitatea apei;
  • camere hyperspectrale: folosite pentru a analiza nutrienţii plantelor, bolile plantelor, calitatea apei şi compoziţia chimică a suprafeţelor;
  • LiDAR: senzori laser care produc modele 3D;
  • senzori termici: urmăresc temperatura suprafeţei terenului şi plantelor.

Date aeriene accesibile fermierilor

Dronele fac tehnologia de achiziţie a datelor aeriene accesibilă chiar şi pentru operatorii mici, respectiv fermierii cu exploataţii de mici dimensiuni, prin reducerea costurilor de achiziţie, în comparaţie cu metodele tradiţionale precum sateliţii. Această piaţă creşte pe măsură ce tot mai mulţi fermieri se familiarizează cu tehnologia şi costurile scad.

 drona-tractorul-viitor-2-_b

Imagini captate de camere multispectralede pe o dronă

Ce informaţii îţi poate oferi o dronă?


Platformele moderne oferă soluţii de colectare şi analiză a datelor cu ajutorul cărora sunt captate uşor şi rapid mii de imagini multispectrale de înaltă rezoluţie şi care sunt apoi suprapuse şi interpretate pentru a produce hărţi de prescripţie detaliate pentru orice diverse acţiuni, de la infestări cu boli şi dăunători, până la impactul condiţiilor meteo şi irigarea necorespunzătoare.

drona-tract-viit-3_b

O dronă identifică buruienile - sursa: Dronewerkers

Erbicidarea "în puncte"


Una dintre utilizările recente ale dronelor se referă la pulverizarea substanţelor pentru protecţia plantelor "direcţionat"/localizat (spot spraying) doar asupra buruienilor sau a zonelor infestate.
Această aplicare "în puncte" a substanţelor pentru protecţia plantelor se face în urma detecţiei (cu ajutorul camerelor multispectrale) a poziţiei buruienilor (localizate GPS). Există posibilitatea ca atât localizarea buruienilor cât şi mai apoi aplicarea produselor de protecţia plantelor să se facă direct de către drone, pentru suprafeţe mici.

Stiaţi că... ?


50% din îngrăşăminte şi 85% din pesticide nu ajung unde trebuie. (sursa: Sondaj USDA, S.U.A.).


Cât costă o dronă?


Preţul variază de la cca. 1.500 euro pentru o "simplă" dronă (dotată doar cu cameră foto/video) şi poate depăşi 20.000 euro pentru o dronă comercială, dotată cu camere multispectrale sau cu instalaţie de pulverizare. Dronele pot fi şi închiriate odată cu serviciile agronomice, de la companii specializate.


 

Vizualizat: 3273 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?