Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dacian Sabău a stropit rapița cu drona

Publicat: 02 iulie 2022 - 16:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul din Timiş, care a renunţat la agricultura ecologică pentru a încerca să cultive sustenabil, s-a conectat la Agricultura 4.0: tânărul de 40 de ani a aplicat tratamentele pentru combaterea bolilor la rapiţă cu drona.

Dacian Sabău a apelat la serviciile Etufarm, care a trimis o echipă de tehnicieni în vestul ţării tocmai din Brăila! Şi pentru că prima experienţă a fost un succes, Dacian se gândeşte să adopte pe viitor astfel de practici, aliniate principiilor sale de utilizare responsabilă a substanţelor chimice în agricultură.

 Dacian Sabău, fermier din jud. Timis_b

”Consider că acesta este viitorul. Cel puţin în ceea ce priveşte aplicarea pesticidelor. Pentru că pe mine mă interesează să aplic tratamentele localizat, acolo unde este nevoie şi nu pe întreaga suprafaţă.”DACIAN SABĂU, Tânăr fermier din jud. Timiș


Prima încercare cu rapiţa convenţională


Din totalul de 800 de hectare pe care le lucrează în prezent, 110 au fost însămânţate în toamnă cu rapiţă, cultură convenţională, şi alte 27 în sistem ecologic. Între timp, şi acestea din urmă au trecut în convenţional, însă parţial aceste suprafeţe sunt compromise, pentru că nu a putut interveni iniţial pentru a efectua tratamentele, mai ales pe partea de combatere a buruienilor, una dintre marile sale provocări. Chiar dacă a folosit cam aceiaşi hibrizi, de la Dekalb şi Maïsadour, pentru că, spune el, aceştia performează şi pe solurile mai puţin fertile, aşa cum sunt terenurile sale.

 

Soluri acide


„Fiind un sol aluvionar, avem probleme cu aciditatea şi atunci trebuie să facem corecţia PH-ului. Am folosit patru hibrizi, mai mult pentru a le testa potenţialul de producţie. Pentru că este practic primul an în care am reuşit să cultiv rapiţă în sistem convenţional”, ne-a mărturisit fermierul originar din Bihor, dar stabilit de ani buni în capitala Banatului.

 aplicare tratament cu drona Agras T301_b

Drona de tip Agras T30, gata de lucru în ferma lui Dacian Sabău


Părăseşte sistemul de agricultură ecologică


Fermierul a fost constrâns să renunţe treptat la suprafeţele certificate bio, în special din cauza problemelor legate de ambrozie, dar şi a ciorilor, care consumă de pe câmp sămânţa netratată. Ce-i drept, acum presiunea este mult mai mică, după ce a trecut la combaterea chimică.

 

Angajament încheiat


„La ora actuală, mai avem puţin peste 150 ha cultivate în sistem ecologic, cu grâu și leguminoase, pe care le folosim mai mult pentru a fixa azotul şi a aduce materie organică în sol. Adică mazărea mai mult o încorporăm decât o recoltăm. Asta depinde şi de aportul de precipitaţii. Dacă e secetă, putem recolta, dar dacă avem ploi multe, îmburuienarea excesivă ne împiedică să mai recoltăm. Din toamnă nu vom mai avea suprafeţe cultivate în sistem ecologic pentru că ne-am încheiat angajamentul”, a precizat tânărul.


Și mai puține substanţe chimice

 

Adept al principiilor care definesc conceptul de agricultură sustenabilă, Dacian Sabău şi-a propus de anul acesta să reducă şi mai mult cantitatea de substanţe chimice pe care o aplică pe culturile sale. Pentru asta a apelat la prestatorii de servicii care folosesc drone pentru tratamentele fitosanitare. Astfel, undeva la mijlocul lunii mai, o echipă Etufarm a venit tocmai din Brăila pentru a-i stropi cultura de rapiţă cu fungicide.

 aplicare tratament cu drona Agras T302_b


Avantajele aplicării tratamentelor cu drona


„Deja se instalase Alternaria, fuzarioza şi mana. Iar avantajul de a aplica tratamentele cu drona este acela că desface lanul prin turbulenţa pe care o creează, iar substanţa ajunge mai uşor la plantă. La rapiţă, de obicei presiunea fungică apare undeva la baza plantei”, argumentează fermierul. Şi chiar dacă a apelat la această tehnologie mai mult din curiozitate, intenţia sa este de a o adopta pe scară largă în viitor. Mai mult decât atât, are de gând să îşi achiziţioneze propria dronă, pentru a putea interveni la timp atunci când apar presiuni în cultură.

 

Prețul serviciilor pentru un hectar


Acum a plătit 20 de euro pe hectar, la care se adaugă TVA. Costul final nu include, desigur, substanţele şi apa, care este într-o cantitate foarte mică, undeva la 8 litri la hectar. „E puţin mai scump faţă de aplicarea din avion, care m-a costat în jur de 80 de lei pe hectar, echivalentul a 16 euro. Dar calitatea aplicării este mult mai bună în cazul dronei. Cu avionul merită mai mult aplicate insecticidele”, a constatat tânărul fermier.

 

Monitorizarea parcelelor cu drona


Acesta îşi propune ca pe viitor să scaneze parcelele tot cu drona, pentru a vedea unde există presiuni asupra plantelor de cultură şi abia apoi să intervină pentru combaterea propriu-zisă. „Îmi doresc să reduc cantitatea de substanţe chimice aplicate pe culturile agricole. Nu deţin o maşină autopropulsată, dar la dimensiunea exploataţiei noastre cred că o dronă ar fi mult mai potrivită. Am reuşi să amortizăm mult mai repede investiţia. Plus că avem o mobilitate mult mai mare”, consideră Dacian Sabău.

 

Economii de carburant şi culturi sănătoase


Mihai Andrei, cel care a pilotat drona în ferma lui Dacian, a ţinut să evidenţieze şi el beneficiile obţinute în urma utilizării acestor aparate de zbor în agricultură. „În primul rând, vorbim de economia de motorină, că nu mai trebuie să te plimbi cu două tractoare pe câmp. De asemenea, nu mai tasezi solul, nu strici cultura. Foloseşti o cantitate mult mai mică de apă şi de soluţie. Plus că poţi să faci inclusiv aplicare selectivă, dacă s-a făcut cartarea suprafeţelor”, a explicat reprezentantul Etufarm.

 Dacian Sabău a stropit rapiÈ›a cu drona_b


Cât costă drona?


Pentru tratarea cu fungicid a culturii de rapiţă, Mihai Andrei a folosit o dronă de tip Agras T30, produsă de compania DJI şi echipată cu un rezervor de 30 de litri, şase motoare şi 16 duze pentru pulverizarea substanţelor fitosanitare. O astfel de dronă costă în jur de 20.000 de euro. Există şi un model mai mic, Agras T10, al cărui preţ e de numai 10.300 de euro (fără TVA inclus).

 

160 DE HECTARE PE ZI


Drona utilizată în apropiere de Timişoara dispune de radar pentru detectarea obstacolelor. Dacă se apropie la mai puţin de 3,5 metri de obiect, se opreşte şi trimite avertizări.

Autonomia de zbor a aparatului este între 8 şi 9 minute. Dar depinde foarte mult de configuraţia solei. „De regulă, în 8 minute poate acoperi cel puţin 2,2 hectare la un singur zbor. O astfel de dronă poate lucra într-o zi până la 160 de hectare. Am reuşit asta într-o fermă din judeţul Satu Mare, unde am erbicidat grâu”, a declarat reprezentantul Etufarm, care a venit în Banat însoţit de încă un coleg.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1017 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?