Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dacă nu ai buruieni, nu ai biodiversitate. 5 principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta!

Publicat: 22 octombrie 2021 - 19:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prin politica agricolă comună (PAC) și prin alte inițiative, UE intenționează să monitorizeze ”amprenta de carbon” a fiecărei activități agricole. Fermierii care îndeplinesc standardele cerute vor fi recompensați financiar.

În conformitate cu Pactul climatic european și Planul de acțiune pentru economia circulară (CEAP), UE va elabora un cadru de reglementare pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon (până în 2023), bazat pe o contabilizare solidă și transparentă a carbonului.

Pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice, fermierii trebuie să ”ajute” terenul să acumuleze și să păstreze apa, în același timp cu creșterea cantității de materie organică din sol.

 5 principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta! (1)_b

Paolo Brachetta analizând calitatea solului 


Dacă nu ai buruieni, nu ai biodiversitate


Continuăm prezentarea câtorva principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta pentru a realiza o agricultură organică profitabilă.

 

1. Sănătatea solului


Tot mai mulţi fermieri trec de la agricultura convenţională la cea în sistem bio. Sfatul lui Paolo Brachetta pentru aceștia este ”să uite totul, deoarece agricultura organică necesită o cu totul altă mentalitate. În primul rând, ar trebui să cunoască biologia solului, toate buruienile, bolile și dăunătorii, biologia acestora. În agricultura organică dacă nu ai buruieni. atunci nu ai biodiversitate, de fapt nu ai agricultură bio. În agricultura organică controlul buruienilor, al bolilor și dăunătorilor se face diferit, spre deosebire de sistemul convenţional, unde se merge foarte mult pe tratamente de acoperire”.

Disponibilitatea micro şi macro nutrienţilor din sol depinde și de activitatea microbiologică din sol. Pentru a cunoaște evoluția materiei organice și a ”ADN-ului solului”, fermierul a inițiat un proiect de monitorizare, la fiecare 6 luni, a schimbărilor microbiologice ce intervin în "viaţa" solului.

Încorporarea resturilor vegetale în sol este esențială pentru ”sechestrarea carbonului”, de aceea este important ca solul să fie acoperit o perioadă cât mai lungă cu un covor vegetal (culturi de bază sau culturi verzi).

5 principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta! (2)_b

Lamă pentru nivelare teren

 

2. Vertical tillage, pentru o rădăcină puternică


Rădăcina plantei primește cea mai mare atenție din partea fermierului. Toate lucrările solului se fac pentru ca rădăcina să se dezvolte cât mai puternic. ”Prin vertical tillage ajutăm solul să absoarbă în totalitate precipitațiile. Lucrarea pe care o facem noi costă cca. 50 euro/ha, dar nu este important cât costă, ci care sunt rezultatele. Investim în fiecare an, dar facem și profit”, a precizat Paolo Brachetta.

 

3. Maximul de ”energie” trebuie concentrat la semănat


Paolo Brachetta consideră că ”cea mai importantă activitate a fiecărui fermier este semănatul. Dacă această lucrare este bine făcută, adică seminţele sunt protejate de boli și plasate în zona cu umiditate, iar cultura răsare, atunci am făcut 50% din ceea ce noi avem de făcut”.

Înainte de semănat fiecare lot de semințe este verificat, se face un tratament cu un biostimulator pe bază de ciuperci (Trichoderma), care creează un mediu favorabil în jurul seminței și apoi micorize (ciuperci care trăiesc în simbioză cu rădăcinile plantelor) și care ajută la asimilarea microelementelor (inclusiv fosfor) de către plante.

5 principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta! (3)_b


4. Eliminarea băltirilor


În agricultura organică, băltirile provoacă pagube mult mai mari decât în agricultura convențională. Chiar dacă suprafața totală afectată prin băltire este mică, raportat la suprafața totală cultivată, efectul negativ asupra producței finale este amplificat de faptul că pe aceste suprafețe se dezvoltă o serie de buruieni care infestează apoi restul culturii.

Staționarea apei pe anumite suprafețe are drept cauză faptul că terenul nu este nivelat sau nu există o ușoară pantă care să ajute la scurgerea apei în canale. Pentru a elimina băltirile, în ferma lui Paolo Brachetta, după recoltat, în fiecare parcelă sunt identificate și marcate zonele afectate, după care urmează o scarificare în adâncime și apoi terenul este nivelat cu ajutorul unei lame.

 

5. Cea mai profitabilă cultură bio


Soia și grâul sunt cele mai importante culturi bio din ferma Agricola Alba, cu aproape 2000 ha fiecare, urmate de floarea-soarelui (600ha) și rapiță (200 ha). Cheltuielile medii în fermă sunt de 700 până la 750 euro/ha/cultură. Profitabilitatea maximă (pentru culturile organice) este la soia, unde prețul se anunță de cca. 680 euro/tonă, iar producția medie de cca. 2000 kg/ha, urmată de grâu. În ultimul an, diferența de preț dintre grâul convențional și cel cultivat în sistem organic a scăzut la mai puțin de 100 euro/tonă.

 

Grâul ecologic

 

Anul acesta, în ferma lui Paolo Brachetta, în sistem bio, producţia de grâu a fost de 4,5 tone/ha, în condițiile în care în toamnă s-a semănat foarte târziu (și înclusiv cu MA-ul), iar pe 300 ha nu au fost aplicate îngrăşăminte organice. În convenţional, pe 400 ha, producția de grâu a fost de 7,5 t/ha. Nu au fost probleme de calitate și conţinutul de proteine a fost de cca. 11-11,5%, ceea ce pentru grâul bio este normal. În cei 12 ani de când lucrez în ferme bio nu am avut în nici un an probleme cu micotoxinele la grâu.

 

Produse de protecția plantelor ecologice

 

În zonă, umiditatea relativă este destul de mică şi atunci și atacul bolilor este relativ redus, astfel că aplicarea de produse cu cupru şi sulf asigură o protecţie relativ bună pentru rugină. De asemenea, fermierul aplică unul sau două tratamente cu activatori ai rezistenţei pe bază de extract de alge, prin care se controlează complexul septorioză, fuzarioză şi făinare. Pentru afide şi ploşniţe se folosește praf de rocă silicioasă (diatomit), 5-6 kg/ha, care deranjează foarte mult insectele.

”În practică, diferenţa dintre agricultura organică și cea convențională este dată atât de preţul produselor, dar şi de diferența dintre subvenţii, tocmai de aceea agricultura organică se face bine, ori nu se face. Altfel furi banii publici...”, a concluzionat Paolo Brachetta.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 2945 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?