BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum va schimba 5G viitorul agriculturii?

Publicat: 28 iulie 2020 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prea lăudata şi, în acelaşi timp, mult hulita tehnologie 5G are potenţialul de a "perturba" şi revoluţiona multe industrii, inclusiv una dintre cele mai vechi din lume…, agricultura.

Ce aduce nou tehnologia 5G? O viteză uriaşă de transfer a datelor. Reţelele 5G sunt capabile să ofere viteze de transfer de până la 10 Gb/s, aproape fără latenţă (comparativ cu o viteză medie de aproximativ 15 Mb/s în conexiunea 4G) şi capacitatea de a suporta milioane de dispozitive conectate pe kilometru pătrat.

În 2020 se estimează că aproximativ 50 de miliarde de dispozitive şi 212 miliarde de senzori vor fi conectaţi 5G. Acestea sunt, în cea mai mare parte, smartphone-uri, ceasuri, maşini şi aparate conectate IoT (Internetul obiectelor). Iar până în 2030, se apreciază că reţeaua 5G va acoperi un sfert din populaţia lumii.
Impactul reţelei 5G va fi resimţit într-o multitudine de domenii, inclusiv sănătate, educaţie, agricultură, transport şi logistică. Viteza uimitoare de transfer face ca tehnologia 5G să fie ideală pentru transmiterea informaţiilor de la distanţă, de la senzori către servere şi către utilizatorii finali. Pentru multe domenii, aceasta înseamnă naşterea unor ecosisteme digitale complete, în paralel cu inteligenţa artificială, "machine learning" şi "deep learning”.
În agricultura inteligentă, senzorii şi dronele sunt instrumente-cheie care colectează o cantitate foarte mare de informaţie şi care ajută la automatizarea proceselor agricole. Transferul acestor date folosind tehnologia 5G a început să fie studiată în ultimii ani şi în fermele agricole.

5g si agricultura_b

Evident, tehnologia 5G va fi disponibilă mai întâi în mediul urban, unde există o concentrare foarte mare de potenţiali utilizatori. Zona rurală şi suprafeţele agricole sunt mult mai dificil de "acoperit" cu tehnologie şi reţele 5G.

Principalul obstacol este, exceptând costurile ridicate, îngrijorarea privind efectele negative pe care le-ar avea această tehnologie asupra sănătăţii umane. Numeroase studii arată influenţa negativă a undelor electromagnetice (5G şi nu numai) asupra corpului uman, la fel cum există posibile riscuri asociate aproape oricărui obicei şi produs modern de consum: de la ţigări, la detergenţi şi cosmetice sau mâncare procesată, la care puţini dintre noi ne gândim că ar fi dăunătoare.
Dar să privim şi partea plină a paharului: cu ajutorul tehnologiei 5G medicii vor putea pune un diagnostic de la distanţă şi vor putea face operaţii cu ajutorul unor asistenţi roboţi în cele mai îndepărtate locuri, inclusiv în zonele rurale. Tot cu ajutorul 5G, realitatea augmentată şi tractoarele autonome ar putea fi realizate.

Ce înseamnă 5G pentru dezvoltarea agriculturii şi dacă beneficiile sale vor depăşi costurile şi provocările cu care se confruntă acest sector rămâne de văzut. Acum, pentru mulţi analişti şi practicieni, tehnologia 5G reprezintă "luminiţa de la capătul tunelului".
Conectivitatea este esenţială şi, prin urmare, aplicaţiile 5G în agricultură sunt inevitabile.

GHEORGHE GHIŞE
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: gghise@agroinfo.ro
ghise.ferma@gmail.com

Vizualizat: 1326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?