Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum poate influenţa fotosinteza creşterea randamentelor

Publicat: 23 decembrie 2019 - 11:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă au rezolvat structura uneia dintre componentele cheie ale fotosintezei, descoperire care ar putea duce la "reproiectarea" procesului de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi pentru a obţine randamente mai mari.

fotosinteza-artificiala_bStudiul condus de Universitatea din Sheffield a descoperit că un complex proteic asigură conexiunea electrică între cele două proteine cu clorofilă, care se găsesc în cloroplastul cu celule vegetale, care transformă lumina solară în energie chimică, relatează Science Daily.

"Studiul nostru oferă informaţii importante noi despre modul în care citocromul b6f utilizează curentul electric care trece prin el pentru a alimenta o 'baterie cu protoni'. Această energie stocată poate fi apoi utilizată pentru a produce ATP, moneda energetică a celulelor vii. În cele din urmă, această reacţie oferă energia de care plantele au nevoie pentru a transforma dioxidul de carbon în carbohidraţi şi biomasă care susţin lanţul alimentar global", argumentează Lorna Malone, unul dintre autorii studiului şi doctorand la Departamentul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie din cadrul Universităţii din Sheffield.

Răspuns la condiţii de mediu în schimbare

Studiul dezvăluie structura citocromului b6f - complexul proteic care influenţează semnificativ dezvoltarea plantelor prin fotosinteză. Modelul structural de înaltă rezoluţie, determinat folosind microscopie crio-electronică cu o singură particulă, dezvăluie noi detalii despre rolul suplimentar al citocromului b6f ca senzor pentru a ajusta eficienţa fotosintetică ca răspuns la condiţii de mediu în continuă schimbare. Acest mecanism de răspuns protejează planta de daune în timpul expunerii la condiţii dure, precum secetă sau exces de lumină.

Dr. Matt Johnson, expert în biochimie la Universitatea din Sheffield şi unul dintre supraveghetorii studiului este de părere că "citocromul b6f este inima care bate ritmul fotosintezei, îndeplinind un rol crucial în reglarea eficienţei fotosintetice".

"Studiile anterioare au arătat că, prin manipularea nivelurilor acestui complex, putem creşte plante mai mari şi mai bune. Cu noile idei pe care le-am obţinut din structura noastră, putem spera să redimensionăm raţional fotosinteza în plantele de cultură pentru a obţine randamentele mai mari de care avem nevoie urgentă pentru a susţine o populaţie globală proiectată de 9-10 miliarde până în 2050", consideră autorii studiului.

Vizualizat: 1218 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?