Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum arată o fermă complet robotizată?

Publicat: 08 iunie 2020 - 11:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu ştim precis cum va arăta viitorul fermelor. Dar e uşor de imaginat cum roboţii ne vor ajuta să creştem productivitatea într-un mod mai durabil şi mai compatibil cu mediul. 

Peste foarte puţin timp am putea paria că noile tehnologii se vor integra perfect printre utilajele tradiţionale. Până atunci, haideţi să vedem cum decurge activitatea într-o fermă în care inteligenţa artificială ia deciziile, iar roboţii execută comenzile.

Iron_Ox - pe lat_b

Producţie de 30 ori mai mare cu 90% mai puţină apă

Prima fermă complet autonomă, care utilizează inteligenţa artificială şi înlocuieşte personalul uman cu roboţi, a fost inaugurată în Statele Unite ale Americii. Aceasta nici măcar nu are nevoie de pământ pentru a susţine dezvoltarea plantelor, ci se bazează pe un sistem hidroponic, care utilizează mai puţină energie decât alte forme moderne de agricultură. Potrivit proprietarilor, acest sistem hidroponic foloseşte cu 90% mai puţină apă decât agricultura tradiţională, dar asigură o producţie de 30 ori mai mare şi pe tot parcursul anului.

Decizii bazate pe inteligenţa artificială

Profitând de progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul ştiinţelor plantelor şi cu aportul a două dintre cele mai dinamice tehnologii - robotica şi inteligenţa artificială -, compania Iron Ox din San Carlos (California) a pus la punct un sistem de agricultură performantă supravegheat de un program informatic denumit "The Brain", adică Creierul. Vedetele acestui proces automatizat sunt cei doi roboţi Angus, unul dintre ei, echipat cu un braţ mecanizat, fiind responsabil pentru cultivarea, manipularea şi îngrijirea plantelor, iar celălalt este de fapt un modul de transport care deplasează tăvile hidroponice în interiorul spaţiului de lucru.
În loc de sol, plantele sunt cultivate folosind o soluţie minerală cu nutrienţi, iar instalaţii cu LED sunt folosite ca sursă de lumină. Atât modulul de transport, cât şi braţul robotizat, care funcţionează autonom în zona de cultivare de aproximativ 200 de metri pătraţi, transmite în mod continuu informaţii către „Creier”, care procesează toate datele pentru a lua decizii şi a comanda roboţilor cum şi unde să acţioneze. Sistemul de agricultură robotizată propus de Iron Ox este perfect scalabil, în sensul că poate fi aplicat şi la o scară mai mare pentru a asigura o mare parte din alimentele vegetale consumate de locuitorii unui oraş.

„Angus este o maşină de învăţare software care identifică şi elimină acele plante care prezintă semne de a fi afectate de paraziţi sau boli, înainte ca acestea să infecteze plantele sănătoase, o combinaţie de robotică şi inteligenţă artificială, care permite o mai bună gestionare a culturilor”
Brandon Alexander, co-fondator şi CEO al Iron Ox

Iron_Ox-01_b

O PIAŢĂ ÎN PLINĂ DEZVOLTARE

Cererea de roboţi agricoli va înregistra o creştere de 24,1% până în 2024, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Transparency Market Research. În timp ce populaţia globală este în plină expansiune, disponibilitatea terenurilor arabile rămâne limitată, deoarece în general economiile emergente sunt concentrate pe urbanizare. În aceste condiţii, roboţii ar putea îndeplini un rol deosebit de important în direcţia maximizării producţiei agricole. Fie că aceştia sunt folosiţi pentru combaterea buruienilor, plantarea seminţelor, analiza solului sau monitorizarea culturilor, fiecare aspect al agriculturii va avea de câştigat într-un fel sau altul. Inclusiv fermierul, sau poate mai ales el. Specialiştii în domeniu anticipează că, pe măsură ce conştientizarea cu privire la beneficiile oferite de roboţii agricoli se va extinde şi tehnologia va deveni mai accesibilă, vor creşte şi oportunităţile. Deocamdată, însă, absenţa unor reglementări de siguranţă standardizate pentru utilizarea acestor dispozitive obstrucţionează piaţa în a-şi atinge adevăratul potenţial.

Piaţa roboţilor agricoli

O analiză de piaţă condusă de compania de cercetare Markets&Markets, estimează că piaţa roboţilor agricoli va creşte de la 7,4 miliarde dolari în 2020, la 20,6 miliarde dolari până în 2025, cu o rată medie anuală de creştere de 22,8%. Această dinamică este influenţată pe de o parte de reducerea forţei de muncă, iar pe de altă parte de o creştere a cerinţelor de productivitate din regiunile agricole dezvoltate.

ŞASE AVANTAJE ÎN PLUS PENTRU ROBOŢI

  1. Unul dintre avantajele majore ale roboţilor este flexibilitatea lor de a efectua o varietate de sarcini şi aplicaţii în orice mediu.
  2. Sunt mai precişi şi consecvenţi decât oamenii.
  3. Cresc marja de producţie şi profit, deoarece pot îndeplini mai rapid sarcinile.
  4. Roboţii pot lucra 24 de ore pe zi, deoarece nu au nevoie de concedii, zile libere sau pauze.
  5. Fac mai puţine greşeli decât oamenii şi economisesc timp.
  6. Elimină muncile care pot fi periculoase pentru oameni.

Fermy Smecher_b

FRĂŢIA ROBOŢILOR!

Introducerea roboţilor, a inteligenţei artificiale (AI) şi procesarea unor cantităţi uriaşe de date relevante (big data) definesc cea de-a patra etapă a agriculturii moderne, aşa-numita Agricultură 4.0. Aceasta va transforma radical societatea în care trăim, eficientizând munca şi performanţele din sectorul agroalimentar.
Click AICI şi află principalele direcţii spre care tinde să se dezvolte agricultura în viitorul apropiat.

un articol de
LIVIU GORDEA
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 1492 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?