Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultivarea în rânduri fixe

Publicat: 02 septembrie 2020 - 13:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amazone pregăteşte un sistem complet nou de tehnologie a culturilor, cu accent pe biodiversitate. Ce avantaje aduce „Controlled Row Farming” (CRF) - cultivarea în rânduri?

Sistemul agroecologic CRF, în care fiecare lucrare agrotehnică are loc în raport cu un rând fix, va fi conceput în colaborare cu Agravis şi Schmotzer. Tehnologia permite utilizarea resurselor în funcţie de nevoile plantelor, pentru a genera randamente şi profituri rezonabile, în paralel cu protecţia biodiversităţii.

_CRF_Amazone_b

Distanţa optimă între rânduri

În conceptul CRF - toate plantele de cultură sunt semănate la o distanţă de 50 cm, iar cerealele păioase sunt semănate în rânduri duble. În funcţie de rotaţia culturii, rândul poate fi deplasat cu 25 cm, pentru a utiliza, de exemplu, efectul agronomic al culturii precedente. Semănatul se realizează, în mod normal, odată cu fertilizarea pe rând. Produsele pentru protecţia plantelor sunt aplicate tot pe rând, în mod specific, prin aplicarea în benzi şi prin sistemele Dropleg, în etapele ulterioare de creştere. Fiecare lucrare agrotehnică este efectuată prin ghidare RTK-GPS de înaltă precizie şi control cu camere video.

Randament vs. biodiversitate

CRF_camp testare_b

Testarea tehnologiei CRF se va face în două situaţii comparative:

  1. O testare va pune accent pe randamentul maxim, cu concurenţa limitată a plantelor însoţitoare.
  2. A doua se va concentra pe biodiversitate, cu o intensitate redusă a fertilizării şi a protecţiei plantelor. Cele două testări CRF vor fi comparate în două variante de management al solului.

Testele se vor desfăşura pe o suprafaţă de 10 ha la centrul de testare Wambergen al Amazone, din Hasbergen-Gaste.

CRF_CASETA_b

CULTURI INTERCALATE
Sistemul CRF combină patru operaţii:

  1. Combaterea mecanică a buruienilor;
  2. Aplicarea produselor de protecţie a plantelor pe rânduri;
  3. Aplicarea "ţintă" a îngrăşămintelor;
  4. Semănat de plante intercalate, culturi "însoţitoare" între rânduri, care nu intră în contact direct cu îngrăşămintele şi soluţiile fitosanitare, dar contribuie la protecţia culturii principale, precum şi la fertilitatea solului şi la biodiversitate. În funcţie de cultură şi de condiţiile meteorologice, aceste plante "însoţitoare" sunt gestionate în mod activ pentru a susţine randamentul culturii de bază.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 698 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?