Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Criza apei, abordată cu know-how israelian

Publicat: 14 decembrie 2022 - 10:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Experienţa Israelului în domeniul irigaţiilor şi al managementului resurselor de apă ar putea fi soluţia salvatoare pentru agricultura românească, greu încercată în ultimii ani de lipsa precipitaţiilor.

În cadrul ediţiei din acest an a târgului Indagra, Ambasada Israelului în România a organizat o conferinţă la care a participat şi ministrul Agriculturii Petre Daea, unde s-a discutat despre consolidarea relaţiilor de colaborare dintre cele două state în domeniul agroalimentar, precum şi despre beneficiile pe care le poate aduce tehnologia israeliană în fermele din ţara noastră. La întâlnire au participat şi reprezentanţii Netafim şi NaanDanJain, companii lider în domeniul irigaţiilor de precizie, alături de AgriGo, furnizor global de soluţii la cheie sau modulare pentru sectorul zootehnic.

Criza apei, abordata cu know-how israelian1_b


Parteneriat strategic


După cum remarca E.S. Reuven Azar, noul ambasador al statului Israel în ţara noastră, situaţia geo-politică în care ne aflăm astăzi oferă României şansa de a deveni un furnizor global de alimente. „După cum ştiţi, cel mai bun mod de a spori productivitatea pe hectar este cu ajutorul unor tehnologii dezvoltate în Israel. Şi mă refer aici în primul rând la sistemele de irigaţii şi la soluţiile de management al apei. Pe de altă parte, Israelul este un partener comercial important pentru România. Importăm în fiecare an cereale în valoare de aproape 100 milioane de dolari şi, de asemenea, ne dorim să intrăm şi pe piaţa cărnii. Am discutat deja cu reprezentanţii autorităţilor responsabile, atât în România, cât şi în Israel. Suntem pregătiţi să investim aici”, a declarat diplomatul israelian.

Reuven Azar_b

"Companiile israeliene sunt prezente pe piaţa românească şi doresc să fie parte a acestui efort, atât în ceea ce priveşte sectorul vegetal, cât şi cel de creştere a animalelor."E.S. REUVEN AZAR, Noul ambasador al Israelului la București


Nu folosim nici 1% din resursa de apă disponibilă


Această criză a creat şi o serie de oportunităţi. Sunt o grămadă de bani disponibili ca investiţii străine directe, iar România este un loc potrivit pentru a face acest lucru, în calitatea sa de stat membru NATO şi al Uniunii Europene, a remarcat ambasadorul. „Este o ţară sigură şi prietenoasă pentru investiţii cu capital străin. Avem nevoie de dumneavoastră, domnule ministru, pentru a extinde infrastructura de irigaţii şi a investi în proiecte de acest fel”, i-a transmis Reuven Azar ministrului Daea.

Acesta din urmă, la rândul său, şi-a manifestat interesul în această direcţie, astfel încât până în 2027 să se ajungă la o suprafaţă irigată de 2,6 milioane hectare. „Ţara noastră beneficiază de o reţea hidrografică excepţională. Dar, din nefericire, din aceste resurse, care însumat înseamnă 132 miliarde de metri cubi de apă, folosim în agricultură prin irigaţii sub un procent”, a constatat Petre Daea.

 

Ambiţiile PNS: panouri fotovoltaice plutitoare


Acesta a precizat că în Planul Naţional Strategic pe care România şi l-a asumat sunt prevăzute sumele necesare pentru a accesa fonduri de la Uniunea Europeană în vederea refacerii sistemului de irigaţii în perimetrul terenurilor pe care le au organizaţiile de udători. „Acest program este în execuţie, cu o cadenţă zilnică de urmărire, prin actele normative instituite, plecând de la Hotărârea de Guvern care stabileşte foarte clar cele 156 de obiective de investiţii. Pentru a reduce consumurile de energie, avem în plan utilizarea panourilor fotovoltaice plutitoare care vor avea şi rol de a reduce evaporarea apei pe canalele de distribuţie. Israelul poate răspunde acestei mari provocări lansate de noi, cu ajutorul tehnologiei, astfel încât să ajungem să folosim eficient apa şi la un cost cât mai redus cu putinţă, pentru a ne asigura o productivitate mai mare. Aşadar, căutăm soluţii pentru a lucra împreună cu partenerii israelieni la consolidarea sistemelor de irigaţii din România”, a ţinut să sublinieze ministrul.

Criza apei, abordata cu know-how israelian2_b


Un model de succes


Deşi are o suprafaţă de zece ori mai mică decât cea a României şi jumătate din populaţia acesteia, Israelul este una dintre ţările extrem de competitive din punct de vedere economic, al cărei produs intern brut (PIB) valora în 2021 nu mai puţin de 482 miliarde de dolari, faţă de cele doar 283 miliarde ale României. Din punct de vedere al topografiei, Israelul se confruntă însă cu o serie de constrângeri naturale, având în vedere faptul că o parte din suprafaţă se află mult sub nivelul mării. De asemenea, condiţiile de sol nu sunt dintre cele mai bune, ceea ce face ca suprafaţa arabilă a ţării să fie de numai 544.500 de hectare.

 

Secretul marilor realizări tehnologice


Deficitul cronic de precipitaţii şi perioadele de secetă frecvente sunt provocări majore pentru fermierii israelieni. „În pofida tuturor acestor condiţii neprielnice pentru agricultură, Israelul este lider în multe domenii ale acestui sector de activitate. Avem o eficienţă foarte bună în producţia de sere, dar şi cele mai productive vaci de lapte din lume, cu o medie zilnică de peste 40 de litri de lapte pe cap de animal. Cum este asta posibil? Prin stimularea mediului de afaceri, care favorizează inovaţia”, a explicat Avigail Shtamler Paz, şefa Misiunii Economice şi Comerciale a Israelului în România.

Avigail Shtamler Paz_b

"Israelul este o ţară generatoare de tehnologii cu acoperire globală, fiind cunoscută drept Naţiunea Startup. Iar acest lucru este posibil datorită colaborării strânse dintre guvern, cercetarea academică, incubatoarele agri-tech şi mediul de afaceri."AVIGAIL SHTAMLER PAZ, Șefa Misiunii Economice şi Comerciale a Israelului în România


CREȘTEM MAI MULT CU MAI PUŢIN


Conceptul de irigare prin picurare este o invenţie israeliană care a revoluţionat practic agricultura în urmă cu cinci decenii. Nevoia de a creşte mai mult cu mai puţin a încurajat dezvoltarea de metode şi tehnologii inovatoare, iar Netafim a fost un adevărat pionier în acest domeniu. Tehnologia de irigare prin picurare permite distribuirea precisă şi uniformă a apei şi a nutrienţilor direct la rădăcina plantei, la un nivel de presiune scăzut şi în cantităţi reduse. Această tehnologie asigură necesarul de apă optim pentru dezvoltarea plantei, programul de udare fiind configurat în funcţie de tipul de cultură, tipul de sol şi de condiţiile climatice.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 937 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?