BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combaterea electrochimică a buruienilor

Publicat: 22 noiembrie 2020 - 16:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În curând, operatorii din agricultura bio vor avea la îndemână o nouă metodă de eradicare a buruienilor din culturi. Cât de viabilă este această alternativă la erbicidarea chimică?

un articol de
LIVIU GORDEA

Stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a utilizării substanţelor chimice în agricultură pe teritoriul UE şi soluţiile mecanice adecvate relativ limitate privind controlul buruienilor a impus dezvoltarea unor alternative viabile din punct de vedere economic.

 

Soluţia Crop.Zone

 

Crop.Zone, o companie start-up cu sediul în Aachen (Germania), a dezvoltat un dispozitiv de combatere a buruienilor cu electricitate. Ideea nu este chiar nouă. Portofoliul Agxtend, marcă a grupului CNH, include şi un astfel de echipament care urmăreşte eliminarea buruienilor problemă din culturile agricole cu ajutorul unor impulsuri electrice aplicate la nivelul solului. Soluţia propusă de Crop.Zone este însă puţin diferită: pe lângă curent electric, prin pulverizare este aplicat şi un lichid pentru a îmbunătăţi conductivitatea.

Crop.Zone-1_b 

 

Cât este consumul la hectar?

 

Lăţimea standard de lucru a dispozitivului este de 6 m, dar pentru suprafeţele extinse există şi varianta de 24 m. Viteza de deplasare a tractorului cu echipamentul activ poate fi de 2 până la 8 km/h, pentru o productivitate de 2-4 ha/oră. Pentru tratarea unui hectar sunt necesari 50-150 litri de lichid, iar consumul de motorină nu depăşeşte 10 l/ha. Lichidul nu are efect biologic şi este aprobat pentru agricultura ecologică. Acesta este aplicat printr-un braţ de pulverizare amplasat în faţa tractorului, în timp ce echipamentul electric este ataşat în spatele tractorului.

 

Eficienţă prin sinergie

 

Eficienţa ingredientului activ poate fi crescută utilizând formulări ce facilitează calea substanţelor către locul final de acţiune. Acest concept de acţiune sinergetică poate fi extins cu uşurinţă şi la combinaţia de metode chimice şi fizice, susţin reprezentanţii Crop.Zone.
În cazul tratamentului electrofizic, se poate obţine un efect sistemic de combatere a buruienilor până la rădăcina plantelor, cu o rezistenţă ridicată la contact între aplicatorul electric şi suprafaţa frunzei, având un consum considerabil de energie. Pe de altă parte, abordarea electrochimică presupune utilizarea unui erbicid sistemic şi un aport de energie electrică mult mai reduse. În plus, se asigură şi o protecţie mai bună a solului datorită greutăţii reduse a echipamentelor de lucru.

Crop.Zone-2_b 

 

CÂND ŞI UNDE VA FI DISPONIBILĂ NOUA SOLUŢIE?

 

Crop.Zone a încheiat un parteneriat cu Nufarm, companie cu activitate globală în domeniul protecţiei plantelor, pentru dezvoltarea unor soluţii de combatere a buruienilor prin tratarea prealabilă a plantelor cu un lichid conductiv certificat ecologic şi aplicarea secvenţială a sarcinii electrice. Se vizează punerea pe piaţă a unor erbicide hibrid, ca o alternativă la substanţele sintetice existente, oferind fermierilor o soluţie competitivă pentru gestionarea buruienilor. Soluţia va fi pusă mai întâi la dispoziţia fermierilor din Germania şi ţările Benelux, începând cu anul viitor.
Click AICI şi vezi sistemul în demonstraţii!

Vizualizat: 1105 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?