Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combaterea buruienilor cu... abur

Publicat: 14 mai 2020 - 00:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Compania franceză Simon a creat Steam'R, o maşină autonomă care distruge buruienile şi sterilizează suprafaţa solului folosind aburi supraîncălziţi.

După cum susţine producătorul, Steam'R se adresează în special cultivatorilor din sistemul ecologic, precum şi celor care au culturi convenţionale, în cazul în care nu este posibil prăşitul mecanic pe rânduri. Mai mult decât atât, Steam'R funcţionează complet automat. Scaunul şi volanul şoferului sunt acolo numai pentru mutarea maşinii de la un câmp la altul. După ce a început activitatea pe o anumită parcelă, maşina acţionează în mod autonom şi trimite operatorului pe telefonul mobil un semnal atunci când a terminat treaba sau în cazul în care are nevoie de ajutor.

De asemenea, ea se opreşte de fiecare dată când este detectată o problemă. Plăcile cu aburi măsoară 3 m lungime şi 1,5 m lăţime iar maşina poate fi echipată cu până la 5 astfel de plăci, în condiţiile în care distanţa dintre roţi este de 1,8 m.

 1_Steam'R_b

Aburi încălziţi la 180 grade

Principiul de funcţionare este destul de simplu. Motorul diesel încălzeşte apa şi o transformă în abur la o temperatură de 180 grade C. Plăcile apoi injectează aburul în pământ. În acel moment, temperatura este încă de 165 grade. Pentru cele mai bune rezultate, solul trebuie încălzit cel puţin la 80 grade C până la 8-9 cm adâncime. În acest fel, buruienile şi seminţele lor vor fi distruse fără a afecta structura solului. Temperatura ridicată a aburului anihilează şi o serie de dăunători, cum ar fi germenii ciupercilor patogene şi nematozii.

Un hectar este acoperit în circa 40 de ore. Simon se laudă că Steam'R este cu până la 25% mai rapidă decât concurenţa, dar vine la pachet şi cu economii semnificative în ceea ce priveşte consumul de combustibil. Designul unic al plăcilor cu abur optimizează distribuţia aburului pe întreaga suprafaţă de tratat şi la adâncimea optimă. Maşina nu este însă echipată cu rezervor, apa fiind transportată de la o sursă printr-un furtun.

Nu este o tehnologie tocmai nouă, însă foarte rar este aplicată la o scară atât de mare. Este considerată o metodă nepoluantă de combatere a dăunătorilor, fiind utilizată cu precădere în sistemele de agricultură biologică şi biodinamică.

 2_Simon-Steam'R - daca e nevoie_b

Cât costă tehnologia Steam'R?

Sterilizarea cu abur supraîncălzit este foarte eficace, dar prezintă dezavantajul unui preţ de cost ridicat. Spre exemplu, Steam'R în varianta de bază, adică modelul 600, costă circa 130.000 de euro şi include trei plăci, care generează 600 kilograme de abur pe oră, dar poate ajunge şi la 175.000 de euro, în funcţie de nivelul de echipare şi puterea de evacuare a aburilor.

Nu este însă luată în considerare eventuala investiţie într-o staţie de tratare a apei, pentru zonele în care alimentarea se face cu apă dură, bogată în minerale precum calciu şi magneziu.

Vizualizat: 797 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!