Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine foloseşte dronele care aduc ploaia?

Publicat: 09 iunie 2021 - 21:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii britanici speră că folosirea dronelor pentru a induce impulsuri electrice de mică putere în nori/atmosferă poate provoca formarea picăturilor de ploaie şi declanşarea precipitaţiilor. 

Cercetătorii de la Universitatea din Reading desfăşoară un proiect care are ca temă modalităţile de utilizare a dronelor pentru "a lansa" energie electrică în nori pentru a induce precipitaţii. Emiratele Arabe Unite au finanţat cu 1,4 milioane de dolari echipa de cercetare britanică pentru a testa modul în care încărcăturile electrice ajută la "fuzionarea" picăturilor de apă pentru a forma ploaie.

"Apa de ploaie" costă mult

Mai mult de 80% din necesarul de alimente al Emiratelor Arabe Unite este asigurat din import, iar precipitaţiile sunt vitale pentru agricultura saudită. Aici se foloseşte, de mai mulţi ani, tehnologia de inducere artificială a precipitaţiilor prin diverse metode. Cu toate acestea, nivelul mediu al precipitaţiilor este de numai 100 mm/mp pe an. Pentru a creşte nivelul precipitaţiilor şi implicit a ajuta producţia agricolă, în ultimii trei ani, guvernul a finanţat cu peste 15 milioane de dolari nouă proiecte diferite.

drona de ploaie 1_b

Principiul de funcţionare

Fenomenul studiat în cadrul proiectului este similar cu ceea "ce face electricitatea statică cu părul uscat". Dr. Keri Nicoll, profesor asociat la Universitatea din Reading, participant la acest proiect, a declarat că „dacă se emit mici descărcări electrice în nori, sarcinile electrice vor fi colectate de picăturile de apă. Teoria şi activitatea de modelare dezvoltată arată că prin încărcarea electrică a acestor mici picături poate creşte posibilitatea ca acestea să se unească prin forţa electrostatică şi, în cele din urmă, să ajute să devină picături de ploaie".

Studiile efectuate arată că prin acest procedeu se pot „şoca electric” norii pentru a stimula ploaia.

Dronele controlate de la distanţă şi dezvoltate în cadrul proiectului din Marea Britanie vor fi testate într-un centru de zbor din Dubai. Aceste drone vor zbura la altitudini mici şi sunt echipate cu senzori personalizaţi şi instrumente care emit sarcini electrice pentru a provoca precipitaţiile.

FlyDragon FD180P m V2_b

Drona FlyDragon FD180P VTOL

Platforma UAV (Unmanned Aerial Vehicle/vehicul aerian fără pilot) Flydragon FD180P este o dronă cu decolare şi aterizare verticală cu aripi lungi şi aripă compusă spate, alimentată cu combustibil lichid, simplă şi fiabilă. Modul de decolare şi aterizare vertical îmbunătăţeşte considerabil adaptabilitatea dronei.

FlyDragon FD180P este echipată cu sistem de navigaţie inerţială de control al zborului cu aripi fixe şi al sistemului de decolare şi aterizare verticală, precum şi software profesionist de supraveghere aeriană şi staţie de inspecţie. Sistemul de nevigaţie permite zborul autonom şi poate realiza decolarea şi aterizarea autonomă, fără intervenţia operatorului. Pentru croazieră şi aterizare autonomă, sistemul permite, de asemenea, planificarea automată a rutei cu mai mult de 1000 de puncte intermediare şi planul de aşteptare de urgenţă pentru 100 puncte intermediare.

Caracteristici tehnice

Lungimea dronei FlyDragon FD180P este 3,35 m, iar anvergura aripilor de 6,5 m. Greutatea maximă la lansare este de 180 kg, sarcina utilă maximă 40 kg, durata de zbor 8-10 ore şi raza de zbor de 300-500 km, în funcţie de încărcătura de combustibil.

Distanţa maximă de control prin telecomandă (control manual) - 1 km. Controlul staţiei terestre (în funcţie de distanţa transmisiei digitale, respectiv formele de relief): 30 km, standard. Viteza maximă ajunge la 130 km/h, viteza de croazieră 100-120 km/h şi înălţimea maximă de zbor – 5000 m.

Rezistenţa maximă la vânt este 12 m/s şi drona poate fi utilizată la temperaturi de -10oC...+45oC şi pe ploaie uşoară.

Capacitatea rezervorului de combustibil este de 40 litri. Pentru decolare şi aterizare verticală drona foloseşte o baterie 8000 mAh-6S Li.

maxresdefault_b

Avantaje

Dronele cu aripi fixe sunt practice şi eficiente. Caracteristicile constructive le permit un timp lung de zbor, respectiv distanţe considerabile care pot fi parcurse şi cu sarcini mari. De asemenea, decolarea şi aterizarea verticală reduc mult cerinţele pentru spaţiul necesar acestor operaţiuni şi costurile de utilizare.

Sistemul special integrat de control al zborului şi de navigaţie permit operarea simplă şi un zbor complet autonom. Operatorii trebuie doar să transmită (să încarce) planurile de zbor; nu este necesară experienţă operaţională.

Dronele pompieri

Google a solicitat Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) din Statele Unite o cerere pentru autorizarea studiului şi testării dronelor pentru prevenirea şi stingerea incendiilor forestiere. Aşa după cum a relatat Bloomberg, FAA a mai dat aviz pozitiv companiilor care au solicitat permisiunea pentru experimente similare.

detectare incendii_b

Compania Alphabet Inc., deţinută de Google, intenţionează să testeze şi să evalueze modul în care tehnologia dronelor poate ajuta la prevenirea şi controlul incendiilor forestiere. Drona utilizată în experimente cântăreşte aproximativ 48,5 kg şi a fost creată de Homeland Surveillance & Electronics LLC (HSE) pentru aplicaţii agricole. Drona este folosită în prezent pentru a pulveriza substanţe pentru protecţia plantelor pe culturi agricole şi, prin urmare, ar putea fi folosită şi pentru stingerea incendiilor. Dispozitivul este capabil să transporte aproximativ 20 de litri de lichid şi poate zbura timp de 8 până la 15 minute la capacitatea maximă de încărcare.

DRONE MULTIFUNCŢIONALE

Încă din 2012, Alphabet Inc. lucrează la proiectul Wing care urmăreşte tehnologia dronelor. Una dintre direcţiile studiate este dezvoltarea de drone autonome care să ajute la reducerea traficului în oraşele mari, să controleze şi să reducă emisiile de carbon şi să livreze produse.

În prezent dronele sunt folosite pentru zboruri de patrulare şi supraveghere a zonelor forestiere predispuse la incendii, precum şi pentru detectarea incendiilor şi observarea direcţiei de înaintare a acestora.

Click AICI şi vezi în video cum sunt folosite dronele la stingerea incendiilor!

În prezent, în statele arabe sunt folosite avioane pentru "a arunca" substanţe chimice (inclusiv sare) în nori pentru a "încuraja" precipitaţiile. Aceste procedee au o rată relativă de succes şi se apreciază că realizează o creştere a precipitaţiilor cu până la 30%

ROBOTUL FERMY

Specialist Agri 4.0

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 759 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?