Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cea mai bună sursă de energie pentru tractoare

Publicat: 19 februarie 2022 - 15:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Soluţiile alternative de propulsie a motoarelor, precum tehnologia hibridă, electrificarea completă, gazul natural şi hidrogenul, stârnesc interesul producătorilor de echipamente agricole. Cu ce ne surprind aceștia mai nou?

Când vine vorba de tractoare şi de alte maşini agricole autopropulsate, părerile sunt încă împărţite. Mai mulţi producători consacraţi lucrează de ceva timp pentru a perfecţiona conceptul unei maşini complet electrice. În timp ce aceste tehnologii oferă beneficii operaţionale, impactul costurilor lasă de înţeles că va mai dura ceva până când vor fi adoptate pe scară largă în industrie. Însă în timp ce tractoarele sunt încă dependente de motorină, majoritatea roboţilor autonomi funcţionează pe baterii.

Foto 1 H2Trac_b

Tractorul pe hidrogen EOX al companiei H2Trac


Bateriile - sursă dominantă de energie


O interesantă dezbatere pe această temă a avut loc cu ocazia Forumului Internaţional de Robotică Agricolă (FIRA), desfăşurat în luna decembrie, la Toulouse (Franţa). Aici s-a vehiculat ideea că bateriile ar putea deveni, în următorii ani, sursa dominantă de energie în acest sector de activitate.

Varta este un jucător cheie pe această nişă, fiind un furnizor important pentru producătorii de roboţi agricoli. Un segment de piaţă care cunoaşte o dezvoltare spectaculoasă şi despre care se spune că are puterea de a aduce o schimbare radicală în viaţa fermierilor, comparativ - ca impact - cu ce a însemnat la momentul respectiv revoluţia industrială şi trecerea de la plugul tras de cai la munca mecanizată.

 

Soluţie ideală pentru roboţi


„Privind în ansamblu, deocamdată electrificarea pare soluţia potrivită pentru roboţii de mici dimensiuni, însă pe măsură ce va creşte capacitatea de stocare a sarcinii electrice în acumulatori, vom putea vedea şi maşini mai mari care funcţionează pe acelaşi principiu”, spunea Steve Saunders, reprezentantul companiei germane Varta.

 Foto 2 Earth-Rover_b

Robotul Earth Rover


Au apărut încărcătoarele wireless


Desigur, există încă destule piedici în calea adoptării pe scară largă a tehnologiei electrice în agricultură, iar una dintre provocări este legată de timpii de încărcare a bateriilor. Din fericire, soluţii există. Startup-ul german Wiferion, de pildă, a dezvoltat un soi de încărcător wireless care funcţionează pe principiul inducţiei. Avantajul acestei tehnologii este că ea poate fi plasată direct în câmp, pentru a transmite energie fără contact propriu-zis şi poate funcţiona în cele mai dure condiţii. De asemenea, un aspect extrem de important este acela că mai multe vehicule pot împărţi aceeaşi infrastructură. „Poate că soluţia noastră nu este potrivită pentru echipamentele grele, care mişcă mult sol în timpul lucrărilor, iar în cazul acesta motorina este singura opţiune, dar pentru roboţii mai mici şi o mulţime de aplicaţii, electricitatea este deja cea mai bună sursă de alimentare”, a precizat Johannes Mayer, director general şi co-fondator al Wiferion. În plus, într-o regiune cu mult soare, panourile sunt o sursă alternativă de energie.

 

Tractorul pe hidrogen e pregătit de lansare


Dacă electrificarea vi se pare totuşi nerealistă, mai ales în condiţiile în care lucraţi suprafeţe mari şi aveţi nevoie de tractoare de putere, atunci există varianta hibridă sau chiar propulsia cu hidrogen. H2Trac este o companie olandeză care a dezvoltat un astfel de tractor, ce poate funcţiona cu un pachet mic de baterii (45 kWh) şi un sistem generator pentru motor de 120 de kilowaţi, alimentat cu motorină, benzină, GPL (gaz petrolier lichefiat) sau GNC (gaz natural comprimat), respectiv poate fi alimentat exclusiv cu hidrogen.

Primul astfel de tractor alimentat cu hidrogen va fi livrat în luna aprilie anul acesta!

 

Cât va costa utilajul?


O încărcătură de 30 kg de hidrogen asigură o autonomie de lucru de până la opt ore, iar fiecare roată este acţionată independent.

Preţul unui astfel de tractor este estimat la 280.000 de euro în configuraţia hibridă, respectiv 400.000 de euro în varianta de alimentare cu hidrogen. O grămadă de bani, însă producătorul ne asigură că investiţia este justificată printr-un cost total de proprietate foarte scăzut.

 Foto 3 Steyr _b


Alții au pariat pe motorină


Chiar dacă majoritatea producătorilor de roboţi agricoli au optat pentru propulsia electrică, există şi unii care au ales o abordare mai conservatoare. Este cazul danezilor de la Agrointelli, care au dezvoltat acel tractor autonom pe care l-am putut vedea şi în România vara trecut, când a participat la o sesiune de teste în Insula Mare a Brăilei. Revista Ferma a relatat această demonstrație! Citește articolul! https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/cine-a-testat-primul-agbot-din-romania

 

„Unul dintre motivele pentru care folosim motorină este că robotul nostru autonom este de fapt în dezvoltare de mai bine de 20 de ani şi nu exista o altă opţiune atunci. Dar asta reprezintă un avantaj pentru noi acum, pentru că fermierii sunt obişnuiţi cu tehnologia motoarelor diesel, ceea ce le induce un oarecare confort. Nu excludem că s-ar putea să ne schimbăm sursa de alimentare în viitor”, a recunoscut Jakob Møhl Bebe, director comercial la Agrointelli.

 

Toate opţiunile pe masă


Dacă ar fi să trag acum o concluzie, după toate cele auzite în cadrul conferinţei FIRA, aş spune că în acest moment e greu de anticipat care va fi sursa de energie agreată pentru tractoare peste zece ani. Realitatea e că încă se caută cea mai potrivită soluţie, atât din punct de vedere al producătorului, cât şi pentru fermier. Suntem abia la început de drum, iar tehnologiile noi trebuiesc validate de piaţă şi de consumatori. Cel puţin astăzi, toate scenariile par plauzibile.

 

O scurtă prezentare a tractorului EOX dezvoltat de H2Trac, în video!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1162 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?