Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce știu să facă dronele din portofoliul startup-ului La orizont!

Publicat: 26 octombrie 2021 - 13:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Startup-ul „La Orizont” a prezentat la ediţia din acest an a târgului Agromalim câteva tehnologii care le-ar putea fi de mare ajutor fermierilor. Monitorizarea culturilor se face acum la un alt nivel.


Ciprian Iorga, director general în cadrul companiei „La Orizont”_b

Odată cu digitalizarea operaţiunilor din ferme, agricultura de precizie a devenit un pilon important de susţinere a dezvoltării şi eficientizării afacerilor din acest domeniu de activitate. Prin intermediul noilor sisteme, fermierii pot dobândi un grad sporit de control asupra întregului proces agricol pentru că au acces la instrumente noi şi măsurători precise. Cu ocazia Agromalim, prima expoziţie agricolă cu prezenţă fizică desfăşurată pe teritoriul României de la începutul pandemiei, am putut vedea câteva soluţii interesante, printre care şi Trinity F90+, o dronă care arată ca un avion, decolează şi aterizează vertical și ştie să facă o mulţime de alte lucruri...

 

Precizie centimetrică


Având o autonomie de zbor de până la 90 de minute, acest Trinity F90+ are o cu totul altă abordare în câmp decât o dronă obişnuită. Poate parcurge distanţe de până la 7 kilometri şi vine echipat cu diferite tipuri de senzori - vizual (RGB), termal, multispectral, LiDAR. Spre exemplu, senzorul RGB este utilizat pentru determinarea nivelului de elevaţie şi evitarea băltirilor. Fermierul poate obţine astfel cu precizie centimetrică informaţii legate de curbele de nivel, ceea ce îl ajută apoi în acţiunile de nivelare a terenului sau pentru efectuarea canalelor de dren şi conducerea apei către exteriorul parcelei. Implicit, se poate stabili direcţia de semănat sau de scarificat, având acelaşi obiectiv ca apa să poată fi evacuată pe rânduri şi să nu băltească.

 Foto 2 Trinity-F90+_b

Nu ratează o plantă!

De asemenea, cu ajutorul imaginilor captate din aer şi a hărţilor digitale, se poate afla numărul de plante răsărite şi se pot face estimări în ceea ce priveşte randamentele la hectar. Dar aşa cum am aflat de la Ciprian Iorga, director general în cadrul companiei „La Orizont”, prin intermediul căreia sunt comercializate în România aceste drone, Trinity F90+ are şi o întrebuinţare practică în zona de cercetare. „Am participat la un proiect în care am identificat pe o suprafaţă de 6.000 de hectare samulastra de floarea-soarelui în culturile învecinate, pentru a creşte puritatea producţiei de sămânţă”, spunea el.

 

Aplicarea cu rată variabilă


Pe de altă parte, prin utilizarea senzorului multispectral se poate identifica gradul de îmburuienare, apariţia bolilor în culturile agricole şi a altor factori de stres care nu se văd cu ochiul liber. În schimb, camera termală vine în sprijinul fermierului pentru monitorizarea eficienţei sistemelor de irigaţii sau gestionarea factorilor de stres hidric la nivel de parcelă. Iar cu ajutorul senzorului LiDAR se pot face calcule precise de biomasă. „În principiu, fiecare senzor are rolul său bine determinat, în funcţie de nevoile specifice din câmp. Printre altele, se poate estima perioada de înflorire la rapiţă, dar se pot genera şi hărţi de aplicare variabilă pentru nutrienţi, tratamente şi erbicide. În general, noi recomandăm folosirea acestui tip de dronă-avion de la 200 de hectare în sus”, ne-a explicat Ciprian Iorga.

 Ciprian_Iorga_b

"Cel mai mare client al nostru lucrează 10.000 de hectare. Am avut inclusiv proiecte în străinătate şi până acum am zburat peste 50.000 de hectare. Pe de altă parte, suntem distribuitori exclusivi ai acestui tip de avion-dronă pe zona de agricultură în România." -  CIPRIAN IORGA, Director general, „La Orizont”


Opţiune dual-payload


Datorită capacităţii mari de încărcare disponibile, este posibilă o combinaţie între o cameră RGB de înaltă rezoluţie şi o cameră multispectrală, ceea ce duce la posibilităţi complet noi, care economisesc timp şi bani. Încărcările utile pot fi schimbate cu uşurinţă în câteva secunde. Nu sunt necesare instrumente iar senzorii sunt foarte bine integraţi pentru a uşura planificarea misiunilor. Toate camerele sunt amortizate împotriva vibraţiilor din timpul zborului pentru a garanta cea mai înaltă calitate a imaginii. Datele din timpul zborului sunt înregistrate şi stocate pe carduri externe.

 

Servicii de închiriere


Trinity F90+ este creaţia Quantum-Systems, o companie germană cu sediul în München. De când a intrat pe piaţă cu acest produs, „La Orizont” a reuşit să-şi creeze deja o bază solidă de fermieri care apelează la serviciile sale. „Avem două abordări diferite. Pe de o parte, livrăm fermierului soluţia completă. Le punem la dispoziţie echipamentul, softurile, operatorii noştri şi inclusiv asigurarea de răspundere civilă pentru daune produse terţilor, în valoare de 1,3 milioane de euro. Iar plata se face pe hectar. Asta o facem încă din 2017 şi acoperim întreaga ţară. Avem două astfel de drone cu care operăm”, a precizat reprezentantul companiei. Preţul unui astfel de dispozitiv, fără senzori (care implică alte costuri), ar fi de 15.900 de euro plus TVA! Echipamentul include trei baterii, sistemul PPK şi staţia GNSS. Dacă veţi opta însă pentru închiriere, preţul pe hectar variază între 1,9 şi 15 euro, în funcţie de senzorii din dotare. Desigur, pentru suprafeţe extinse se oferă anumite reduceri.

 drone la standul companiei La orizont_b


Pulverizare aeriană a tratamentelor fito-sanitare


Pe lângă Trinity F90+, care este totuşi un produs aparte, „La Orizont” mai are în portofoliu şi alte aparate de zbor care se pretează a fi utilizate în agricultură. Vorbim aici de drone pentru pulverizarea culturilor, care au un rezervor de 30 litri şi pot acoperi până la 16 hectare într-o oră. Datorită dimensiunilor sale mai reduse, acest tip de drone se recomandă a fi folosite cu precădere în legumicultură, pomicultură şi viticultură. „Am avut inclusiv o solicitare din partea unui fermier din judeţul Iaşi care, pentru că nu a putut intra să facă tratamentele o perioadă îndelungată din cauza condiţiilor de teren, a apelat la serviciile noastre pentru cultura mare”, a remarcat Ciprian Iorga.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 871 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?