Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Carnea viitorului va veni din laborator

Publicat: 09 martie 2021 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este doar o chestiune de timp până când în laborator se vor produce, la scară industrială, bucăţi de carne pentru friptură - la acelaşi preţ cu cel al cărnii convenţionale.

Carnea viitorului nu va mai proveni de la animal, ci va fi "crescută" în laborator - cel puţin aceasta este previziunea lui Nick Lin-Hi, expert în management la Universitatea din Vechta (Germania). Nick Lin-Hi cercetează viitorul alimentaţiei umane chiar în epicentrul unei zone foarte importante pentru creşterea animalelor din nordul Germaniei.

 carne din laborator1_b

 

Ea este deja pe piaţă

 

În decembrie 2020, carnea produsă în laborator a devenit realitate, odată cu aprobarea vânzării ei în pieţele din Singapore.
Participant la una dintre conferinţele EuroTier 2021, Nick Lin-Hi a arătat de ce, în opinia sa, carnea produsă în laborator va schimba întregul sector al creşterii animalelor şi economia agricolă şi subliniază provocările asociate acestei tendinţe.
Surprinzător sau nu, carnea produsă în laborator nu numai că arată la fel ca şi produsul natural, dar are şi acelaşi gust şi miros. În acelaşi timp, carnea "din laborator" poate fi produsă sustenabil, ceea ce face inutilă discuţia despre bunăstarea animalelor.

 

3 argumente în favoarea cărnii animale:

 

  1. Rumegătoarele sunt un "bioreactor" care transformă proteina vegetală în proteină animală şi pot produce 1/3 din necesarul zilnic de proteine al oamenilor, fără a intra în concurenţă cu aceştia.
  2. Utilizarea animalelor de fermă pentru transformarea proteinei vegetale în proteină animală este o situaţie reciproc câştigătoare (”a win-win situation”), deoarece rumegătoarele sunt cei mai eficienţi utilizatori de biomasă necomestibilă pentru oameni.
  3. De asemenea, replicarea în laborator a produselor de origine animală va conduce la creşterea producţiei de biomasă necomestibilă şi va creşte concurenţa pentru alimente.

 carne in laborator2_b

 

Subiect greu de... digerat

 

Competenţa tehnologică din alte domenii va fi folosită şi pentru producerea de carne în laborator. Totuşi, şi aici este nevoie de materie primă - surse proteice şi nutrienţi utilizaţi pentru a produce carne "3D".
Acum, producţia cărnii în laborator este mai mult o chestiune de proceduri legislative, deontologice şi mai puţin de tehnologie. Subiectul este unul greu de... digerat chiar şi pentru cei care lucrează în domeniu, iar liberalismul economic va atribui responsabilitatea pentru dezvoltare consumatorului. Cu siguranţă, piaţa de valori (bursa) şi reţelele de socializare vor juca un rol important în evoluţia acestui subiect.

Click AICI află cât costă burgerul produs cu carne de laborator!

 Nick_Lin-Hi (1)_b

4 PREZICERI ALE LUI NICK LIN-HI

 

  1. Până în 2050 se va consuma cu 50% mai multă carne decât în prezent;
  2. Evoluţia tehnologiei de producere a cărnii în laborator se face rapid, în salturi;
  3. Până în 2030, circa 1/3 din necesarul de proteină al omenirii poate fi asigurat prin carnea produsă in vitro.
  4. Până la mijlocul deceniului viitor carnea produsă în laborator va avea acelaşi preţ ca şi al cărnii convenţionale, apoi doar 50% din costul cărnii convenţionale.

un articol de
GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 953 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?